Πρώην εργαζόμενος της Apple δηλώνει ένοχος για την κλοπή μυστικών που αφορούν το Apple Car

Μπορεί η Apple να μην επιβεβαίωσε ποτέ τις φήμες που την θέλουν να προχωρά στην κατασκευή του δικού της ηλεκτρικού οχήματος, αλλά ειδικά τα τελευταία 4-5 χρόνια υπάρχουν πάρα πολλές ενδείξεις που αποδεικνύουν πως η εταιρεία ασχολείται ενεργά με το περίφημο Apple Car.

Ακόμα μία πολύ σοβαρή ένδειξη μας έρχεται από δικαστήριο στο San Jose της California, το οποίο έκρινε ένοχο έναν πρώην εργαζόμενο της εταιρείας για την κλοπή εμπορικών μυστικών που αφορούν το περίφημο όχημα της Apple. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος Xiaolang Zhang παραδέχτηκε την ενοχή του στο δικαστήριο και πλέον κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έως 10 ετών, καθώς και με πρόστιμο ύψους έως $250,000.

Ο Zhang είχε προσληφθεί από την Apple στα τέλη του 2015 για το Project Titan, ως μέρος της ομάδας που αναπτύσσει λογισμικό και hardware για το αυτόνομο όχημα της εταιρείας. Μετά από τρία χρόνια, ο Zhang παραιτήθηκε από την Apple για να μεταβεί στην XMotors, μια νέα start-up που στήθηκε από Κινέζους επενδυτές στη Silicon Vallery για να ασχοληθεί με την ανάπτυξη τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης.

Την περίοδο της αποχώρησης του από την Apple παρατηρήθηκε περίεργη συμπεριφορά από την πλευρά του Zhang, η οποία οδήγησε στη διενέργεια εσωτερικής έρευνας για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει. Μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο MacBook και το iPhone του Zhang (του είχαν δοθεί για επαγγελματική χρήση από την Apple) αποδείχτηκε ότι ο τελευταίος είχε πάρει μαζί του εμπιστευτικά δεδομένα που συνδέονται με το Project Titan, όπως σχέδια του chipset και πρωτότυπα του Apple Car.

Η καταγγελία της Apple οδήγησε στην σύλληψη του Zhang τον Ιούλιο του 2018 από πράκτορες του FBI. Εκείνη την περίοδο, ο Zhang δήλωνε αθώος για τις κατηγορίες, αλλά τώρα αποφάσισε να αλλάξει τακτική έχοντας κλείσει προφανώς κάποια συμφωνία με τον εισαγγελέα ή/και την Apple.

Η αλήθεια είναι ότι δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα τι θα συμβεί στον Zhang, ο καθένας όπως στρώνει έτσι κοιμάται, αλλά το γεγονός ότι το Project Titan είναι υπαρκτό. Μένει να δούμε πότε θα το παραδεχτεί επίσημα και η Apple…

[via]

Loading