Project Kuiper: Το Starlink της Amazon έχει νέα ημερομηνία εκτόξευσης

Η πολυαναμενόμενη πρώτη αποστολή δορυφόρων του Project Kuiper της Amazon, που ήταν προγραμματισμένη για τις 9 Απριλίου, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Αιτία; Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που ανάγκασαν την ομάδα της αποστολής να αναβάλει την εκτόξευση την τελευταία στιγμή.

Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση από την Amazon και την United Launch Alliance (ULA), τον φορέα που έχει αναλάβει την εκτόξευση μέσω του πυραύλου Atlas V, σχετικά με νέα ημερομηνία. Όμως εχθές Παρασκευή, η ULA έσπασε τη σιωπή της, ανακοινώνοντας τη νέα προγραμματισμένη ημερομηνία: 28 Απριλίου.

Η αποστολή Kuiper 1, με την εκτόξευση του πυραύλου Atlas V 551 που θα μεταφέρει τους πρώτους επιχειρησιακούς δορυφόρους του Project Kuiper της Amazon, έχει επαναπρογραμματιστεί για τις 28 Απριλίου

Η συγκεκριμένη αποστολή θεωρείται ορόσημο για την εμπορική διαστημική βιομηχανία, καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την Amazon στον ανταγωνιστικό τομέα των δορυφορικών ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Ένα μεγάλο στοίχημα απέναντι στο Starlink

Με το Project Kuiper, η Amazon στοχεύει ξεκάθαρα να ανταγωνιστεί τη δημοφιλή υπηρεσία Starlink της SpaceX, η οποία ξεκίνησε το 2019 και πλέον εξυπηρετεί εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο μέσω ενός συνεχώς αυξανόμενου στόλου μικρών δορυφόρων.

Η αποστολή της 28ης Απριλίου θα περιλαμβάνει την εκτόξευση 27 δορυφόρων Kuiper, δηλαδή τον μέγιστο αριθμό που μπορεί να μεταφέρει σε μία μόνο πτήση ο πύραυλος Atlas V. Σε επόμενες αποστολές, η Amazon θα χρησιμοποιήσει το Vulcan, έναν νεότερο πύραυλο της ULA με δυνατότητα μεταφοράς έως και 45 δορυφόρων, αλλά και τον New Glenn, έναν ισχυρό πύραυλο βαρέως τύπου της Blue Origin.

Η Amazon σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν στόλο 3.236 δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO) μέχρι το 2029, με στόχο να παρέχει παγκόσμια κάλυψη ευρυζωνικού διαδικτύου.

Σε επιστολή προς τους μετόχους της εταιρείας το 2023, ο CEO Andy Jassy είχε περιγράψει το Project Kuiper ως μια προσπάθεια «να προσφέρουμε ευρυζωνική συνδεσιμότητα σε 400-500 εκατομμύρια νοικοκυριά που σήμερα δεν έχουν καμία πρόσβαση». Παράλληλα, έκανε λόγο για «μια τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία» που αφορά όχι μόνο ιδιώτες, αλλά και κυβερνήσεις και επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές.

Loading