Realme X2 Pro: Μια value-for-money ναυαρχίδα που δεν είναι καθόλου αδιάφορη

Η Realme μπήκε στη ζωή μας πριν από περίπου 2 χρόνια, όταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Oppo αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο brand για value-for-money smartphones. Αν σας θυμίζει κάτι η όλη ιστορία, είναι η ίδια επιτυχημένη συνταγή που ακολούθησαν στην πλειοψηφία τους οι κινέζικες εταιρείες, αρκεί να γυρίσετε το χρόνο πίσω και να θυμηθείτε πως βλέπατε π.χ. το 2014 τη Xiaomi ή ακόμα και τη Huawei.

Η διαφορά, όμως, με τη Realme είναι ότι έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει τρομερά άλματα βελτίωσης μέσα σε ελάχιστο χρόνο, είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο brand για smartphones στον κόσμο και μάλιστα έχει κυκλοφορήσει ήδη στην αγορά αρκετές πολύ αξιόλογες συσκευές. Μία από αυτές θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί με τον όρο “flagship killer”, ο οποίος μοιάζει ξεπερασμένος αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι μάλλον ο ιδανικός.

Ο πρόλογος αφορά το Realme X2 Pro, ένα smartphone που είναι διαθέσιμο στην Ελληνική αγορά εδώ και μερικές εβδομάδες σε τιμή κοντά στα €500. Η τιμή μπορεί να φαίνεται “τρομακτική” για ένα πολύ νέο και σχετικά άγνωστο brand στη χώρα μας, παρόλα αυτά, αν βάζαμε δίπλα του το όνομα μιας πιο γνωστής εταιρείας θα δικαιολογούσατε άνετα ακόμα και μια τιμή κοντά στα €800.

realme-x2-pro-techgear-review-4.jpg

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ξεκινάμε παραδοσιακά με την πρώτη εικόνα που αποκτά κανείς όταν βλέπει το Realme X2 Pro και το πιάνει στα χέρια του. Premium κατασκευή από γυαλί και μέταλλο, με κυρτές γωνίες για άνετο και σταθερό κράτημα. Είναι μια καλοφτιαγμένη συσκευή που μπορεί να μοιάζει εύθραυστη αλλά δεν είναι και τόσο, χάριν στην επικάλυψη Gorilla Glass 5 εμπρός και πίσω.

Στην πρόσοψη έχουμε μια κλασική οθόνη με notch - σταγόνα και σχετικά μικρά bezels προς όλες τις πλευρές, στη δεξιά πλευρά το power button, στην αριστερή τα volume buttons και την υποδοχή για κάρτες SIM, στο κάτω μέρος ηχείο και υποδοχές USB Type-C και 3.5mm headphone jack, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει η τετραπλή κάμερα σε κάθετη διάταξη τοποθετημένη κεντρικά.

realme-x2-pro-techgear-review.jpg

Οθόνη

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα κατά την ταπεινή μου γνώμη. Η Realme τοποθέτησε Super AMOLED panel μεγέθους 6.5’’ ανάλυσης FHD+ (2400 x 1080), αλλά αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι ο ρυθμός ανανέωσης εικόνας 90Hz. Πραγματική απόλαυση στο σκρολάρισμα σε βαθμό που ξενερώνεις αν επιστρέψεις σε smartphone με κλασική οθόνη 60Hz.

Ακόμη, υποστηρίζει περιεχόμενο HDR10+ και 100% κάλυψη της χρωματικής γκάμας DCI-P3, ενώ είναι πιστοποιημένη από τον οργανισμό TÜV Rheinland για την προστασία των ματιών από τον μπλε ακτινοβολία. Όπως σε κάθε Super AMOLED οθόνη, τα χρώματα είναι ιδιαίτερα ζωντανά, με τη φωτεινότητα και την αντίθεση σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα στο έντονο φως της ημέρας σε εξωτερικούς χώρους.

Hardware

Μπορεί να μην χρησιμοποιεί τον τελευταίας γενιάς επεξεργαστή Snapdragon 865, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Snapdragon 855+ έχει να ζηλέψει και πολλά πράγματα σε θέματα απόδοσης. Μη ξεχνάμε ότι το Snapdragon 855+ SoC είναι το chipset των ναυαρχίδων που κυκλοφόρησαν μετά τον περασμένο Σεπτέμβριο, άρα έχουμε ένα πολύ σύγχρονο και ικανό chip (σκεφτείτε ότι αυτό τοποθέτησε η Samsung στο Galaxy Z Flip).

Για την απόδοση και τη συμπεριφορά του Realme X2 Pro σε multitasking και απαιτητικό gaming τι να σας πω. Με 12GB RAM θα ήταν κατόρθωμα αν μπορούσα έστω να πλησιάσω σε κάποιο “ζόρι”, οπότε αντιλαμβάνεστε πως ο μέσος χρήστης που θα το πάρει στα χέρια του δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα. Σημαντικό, επίσης, το εσωτερικό σύστημα ψύξης που διατηρεί τη θερμοκρασία της συσκευές σε χαμηλά επίπεδα για να μη νιώθεις τα χέρια σου να “αρπάζουν” εάν παίζεις για αρκετή ώρα ή αν παρακολουθείς κάποια ταινία.

Ο αποθηκευτικός χώρος στα 256GB UFS 3.0 είναι αρκετός για τους περισσότερους, αλλά εδώ έχουμε ένα μειονέκτημα, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης με microSD. Μη ξεχάσω να αναφέρω και τον in-display αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων που είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος και ξεκλειδώνει τη συσκευή ταχύτατα.

realme-x2-pro-techgear-review-7.jpg

Μπαταρία - Αυτονομία

Τα 4000mAh χωρητικότητας για τη μπαταρία δεν είναι κάτι πρωτοποριακό και σε φυσιολογική χρήση σου βγάζουν άνετα την ημέρα με μια φόρτιση, παρά το γεγονός ότι το panel 90Hz καταναλώνει σαφέστατα περισσότερη μπαταρία από τα συνηθισμένα 60Hz. Σε περίπτωση που χρειάζεται να εξοικονομήσεις μπαταρία, υπάρχει η επιλογή να γυρίσεις χειροκίνητα τον ρυθμό ανανέωσης εικόνας στα 60Hz.

Εκεί που βάζει τα γυαλιά σε άλλα κορυφαία smartphones είναι στην τεχνολογία φόρτισης και στον φορτιστή που συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο. Το Realme X2 Pro προσφέρει στον χρήστη δυνατότητα φόρτισης σε ισχύ 50W με την τεχνολογία SuperVOOC Flash Charge της Oppo και αυτό μεταφράζεται σε 0-100% μέσα σε λιγότερο από 40 λεπτά! Αν βιάζεσαι υπερβολικά, τότε καλό θα είναι να γνωρίζεις πως με 10 λεπτά φόρτισης γεμίζει περίπου στο 40%. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι το γεγονός ότι δεν υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση.

Λειτουργικό σύστημα - Λογισμικό

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του Realme X2 Pro, κατά τη γνώμη μου, αφορά το ColorOS 6.1 UI. Πρόκειται για το περιβάλλον χρήσης της Oppo, το οποίο ναι μεν είναι ταχύτατο και μινιμαλιστικό στον σχεδιασμό του, παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές bloatware εφαρμογές που δεν είναι και ό,τι καλύτερο να βλέπεις εν έτει 2020. Επιπλέον, η συγκεκριμένη έκδοση βασίζεται στο Android 9 Pie, άρα βρίσκεται αρκετά πίσω σε σύγκριση με το λειτουργικό σύστημα της Google, μιας και κορωνοϊού επιτρέποντος τον Αύγουστο θα λανσαριστεί το Android 11.

Από πλευράς λειτουργιών υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης της Smart SideBar, δηλαδή μια λίστα εφαρμογών που μπορείς ανά πάσα στιγμή να εμφανίσεις μπροστά σου από το πλάι, δυνατότητα split screen με υποστήριξη πολλών εφαρμογών, καθολικό dark mode, ξεχωριστό Game Space για βελτιστοποιημένο gaming, δυνατότητα ενεργοποιήσης του Google Assistant με κράτημα του power button για 0.5sec κ.ά.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το περιβάλλον χρήσης θα μετονομαστεί σε Realme UI και θα αναβαθμιστεί σε Android 10.

realme-x2-pro-techgear-review-8.jpg

Κάμερες

Δεν είναι λίγες οι φορές που πέρασαν από τα χέρια μου υποψήφια “flagship killers” με ισχυρό hardware και εντυπωσιακές στη θεωρία κάμερες, αλλά στην πράξη αποδείχτηκαν πολύ κατώτερα των προσδοκιών. Για να πω την αλήθεια, το ίδιο περίμενα ότι θα συμβεί και με το Realme X2 Pro, αλλά αποδείχθηκε ότι έκανα λάθος εκτίμηση.

Η απόδοση σε συνθήκες καλού φωτισμού παίζει στη ανώτερη κατηγορία, με ζωντανά χρώματα, καθαρότητα και εξαιρετική λεπτομέρεια στις λήψεις, ενώ είναι άκρως εντυπωσιακή η επίδοση στο 20x υβριδικό zoom όπως μπορείτε να δείτε και στη γκαλερί παρακάτω. Ο υπερευρυγώνιος φακός 115° είναι εξίσου πολύ καλός χωρίς να αλλοιώνει την εικόνα στις πλευρές και το bokeh λειτουργεί όπως ακριβώς το φαντάζεσαι για πεντακάθαρα πορτραίτα. Στα θετικά η δυνατότητα λήψης 4K video και μάλιστα με ενεργοποιημένη τη λειτουργία anti-shake το τελικό αποτέλεσμα είναι σταθερότατο χωρίς να χρειάζεσαι gimbal.

Οι επιδόσεις εξακολουθούν να είναι σε άκρως ικανοποιητικό επίπεδο όσο σκοτεινιάζει, με το Nightscape mode να βελτιώνει αισθητά τη λήψη αρκεί να κρατάς σταθερή τη συσκευή σου. Πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι η αυτόματη εστίαση και το κλείστρο λειτουργούν ταχύτατα ακόμα και σε νυχτερινές λήψεις.

Η εμπρόσθια κάμερα 16MP περιλαμβάνει ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας (EIS) και υποστηρίζει αντίστοιχο Portrait και Night mode με πολύ καλά αποτελέσματα για τις selfies.

Επίλογος

Το Realme X2 Pro είναι από τα smartphones που αν κυκλοφορούσαν από πιο γνωστό brand, τότε θα κόστιζαν έυκολα τουλάχιστον €300 περισσότερο και δεν θα λέγαμε κουβέντα. Υπάρχουν ορισμένες αδυναμίες που θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε “παιδικές ασθένειες”, μιας και η Realme δεν έχει κλείσει καλά καλά 2 χρόνια ζωής, αλλά η γενική εικόνα που αφήνει είναι ξεκάθαρη: value-for-money.

Εάν η Realme προχωρήσει στο ίδιο στυλ, με την ίδια σοβαρότητα και τιμολογιακή πολιτική, τότε σε 2-3 χρόνια θα την αντιμετωπίζουμε όπως σήμερα τη Xiaomi και θα θυμόμαστε τις πρώτες ναυαρχίδες της με νοσταλγία για την τιμή που είχαν κάποτε.

Realme X2 Pro

  • Οθόνη 6.5’’ Super AMOLED FHD+ (2400 x 1080, 90Hz) με επικάλυψη Gorilla Glass 5
  • Επεξεργαστής octa-core Qualcomm Snapdragon 855+
  • Μνήμη RAM 12GB LPDDR4X
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB UFS 3.0
  • Τετραπλή κάμερα
    • 64MP f/1.8 PDAF
    • 8MP f/2.2 wide-angle 115º
    • 13MP f/2.5 telephoto (2x οπτικό zoom - 20x υβριδικό zoom)
    • 2MP f/2.4 depth
  • Εμπρόσθια selfie κάμερα 16MP f/2.0
  • In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • dualSIM
  • Ηχεία stereo Dolby Atmos
  • WiFi 6, Bluetooth 5.0, GPS, NFC, 4G LTE
  • Λειτουργικό σύστημα ColorOS 6.1 βασισμένο στο Android 9 Pie
  • Μπαταρία 4000mAh με SuperVOOC Flash Charge 50W
  • Υποδοχές USB Type-C, 3.5mm headphone jack
  • Διαστάσεις 161 x 75.7 x 8.7mm
  • Βάρος 199gr
Loading