Ερευνητές έφτιαξαν χρυσό 24 καρατίων χρησιμοποιώντας βακτήρια!

Από αρχαιοτάτων χρόνων οι άνθρωποι προσπάθησαν να δημιουργήσουν χρυσάφι από άλλα υλικά (κάπως έτσι προέκυψαν και τα πρώτα κράμματα μετάλλων), ενώ σίγουρα έχετε ακούσει για τους αλχημιστές (ιδιαίτερα το Μεσαίωνα) που με περισσότερη γνώση για τα χημικά στοιχεία είχαν την λανθασμένη εντύπωση ότι θα τα καταφέρουν.

Gold by Microbial Alchemy

Παρόλα αυτά, μάλλον έφτασε το πλήρωμα του χρόνου (και της γνώσης φυσικά) για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα, καθώς ερευνητές του Michigan State University κατόρθωσαν να εξάγουν 99.9% καθαρό χρυσό 24 καρατίων από χλωρίδιο του χρυσού (AuCl3), μια ιδιαίτερη τοξική ένωση που συναντάται στη φύση, με τη βοήθεια του βακτηρίου Cupriavidus Μetallidurans (ανακαλύψθηκε το 1976 σε εργοστάσιο επεξεργασίας μετάλλου).

Το συγκεκριμένο βακτήριο είναι ανθεκτικό σε τοξικό περιβάλλον και μέσα σε μία εβδομάδα μπορεί να αφομοιώσει το χλωρίδιο του χρυσού, έτσι ώστε να το μετατρέψει σε καθαρό χρυσό 24-καρατίων, αλλά προτού πανηγυρίσετε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η διαδικασία αυτή είναι τόσο ακριβή που ξεπερνά την αξία του χρυσού που θα παραχθεί. Εκτός αν ο χρυσός συνεχίσει την ανοδική πορεία του...

[via Gizmodo]

Loading