Rocket Lab: Ετοιμάζει τον πύραυλο Neutron για να ανταγωνιστεί την SpaceX

Είναι γεγονός ότι η SpaceX έχει καταφέρει να ξεχωρίσει ανάμεσα στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες για την εξερεύνηση του Διαστήματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπόλοιποι κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια για να παρακολουθούν τα επιτεύγματα της. Ήδη γνωρίζουμε ότι οι Virgin Galactic και Blue Origin έχουν πραγματοποιήσει άλματα προόδου προκειμένου να διεκδικήσουν και αυτές το δικό τους μερίδιο από τις μελλοντικές αποστολές, αλλά η έκπληξη ίσως γίνει τελικά από τη Rocket Lab.

Η τελευταία έχει καταφέρει να φτιάξει ένα καλό όνομα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάριν στις πολύ συχνές (και φυσικά επιτυχημένες) αποστολές μικρών δορυφόρων. Παρόλα αυτά, η εταιρεία έχει πολύ μεγαλύτερα σχέδια για το μέλλον και μάλιστα προχώρησε στην αποκάλυψη πως ετοιμάζει έναν μεγάλο επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο που ονομάζεται Neutron, για επανδρωμένες αποστολές και αποστολή φορτίου σε χαμηλές τροχιές.

rocket-lab-neutron.jpg

Η Rocket Lab έφτασε για πρώτη φορά σε τροχιά το 2018 με το Electron booster και από τότε έχει πραγματοποιήσει σχεδόν 100 αποστολές δορυφόρων, ενώ εξειδικεύεται στα μικρά φορτία βάρους έως 300kg. Στα άμεσα σχέδια της είναι η επέκταση σε μεγαλύτερα φορτία για εμπορικούς και στρατιωτικούς σκοπούς με τον πύραυλο Neutron που θα έχει ύψος 40m και θα μπορεί να μεταφέρει φορτίου 8 τόνων σε χαμηλή τροχιά, 2 τόνους μέχρι τη Σελήνη και 1.5 τόνο μέχρι τον πλανήτη Άρη.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να έχει έτοιμο το Neutron το 2024 για την πρώτη αποστολή του και στόχος της είναι να επιστρέφει πίσω το πρώτο στάδιο του πυραύλου για επόμενες χρήσεις.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

[Rocket Lab]

Loading