Στους σταθμούς του μετρό της Shenzhen στην Κίνα, μια απρόσμενη εικόνα κεντρίζει το βλέμμα των επιβατών. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ομάδα επιβατών που δεν κρατούν σακούλες ούτε βιάζονται να φτάσουν στη δουλειά τους. Είναι μια «φάλαγγα» από 41 αυτόνομα ρομπότ, ύψους περίπου ενός μέτρου, τα οποία θυμίζουν έντονα πιγκουίνους με ρόδες. Τα ρομπότ αυτά κινούνται συντεταγμένα σε σχηματισμό, επιβιβάζονται σε βαγόνια κατά τις ώρες χαμηλής επιβατικής κίνησης και εκτελούν με ακρίβεια μια καθαρά λειτουργική αποστολή: την τροφοδοσία με σνακ και ροφήματα για πάνω από εκατό καταστήματα της αλυσίδας 7-Eleven, που βρίσκονται εντός του εκτεταμένου δικτύου του μετρό της πόλης.
Το πρωτοποριακό αυτό εγχείρημα αποτελεί το πρώτο παράδειγμα χρήσης αυτόνομων ρομπότ για διανομή προϊόντων μέσω υπόγειου σιδηροδρόμου σε επίπεδο λιανικής, και ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Επιβάτες συχνά σταματούν για να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν με τα κινητά τους τις κινήσεις αυτών των ρομποτικών «υπαλλήλων», οι οποίοι τείνουν να κλέβουν την παράσταση.

Η καινοτομία προέκυψε από τη συνεργασία της VX Logistics, θυγατρικής του κολοσσού ακινήτων Vanke – στον οποίο συμμετέχει και η ίδια η Shenzhen Metro – με στόχο την επίλυση ενός χρόνιου λειτουργικού προβλήματος. Όπως εξηγεί η Li Yanyan, υπεύθυνη ενός από τα εμπλεκόμενα καταστήματα 7-Eleven, μέχρι πρότινος η παράδοση προϊόντων στους υπόγειους χώρους γινόταν με κόπο: οι υπάλληλοι στάθμευαν στην επιφάνεια, ξεφόρτωναν τα εμπορεύματα και τα μετέφεραν χειροκίνητα με καρότσια στους υπόγειους χώρους των σταθμών. Μια κουραστική και χρονοβόρα διαδικασία.
Πλέον, χάρη στους ρομποτικούς ταχυμεταφορείς, η διαδικασία έχει μετατραπεί σε μια ομαλή και καθημερινή πρακτική. Τα ρομπότ δεν είναι απλώς μηχανοκίνητοι μεταφορείς, αλλά έχουν σχεδιαστεί ειδικά ώστε να κινούνται με ευελιξία και ασφάλεια στο πολυσύνθετο περιβάλλον του μετρό, γεμάτο ανελκυστήρες, συρμούς και πόρτες ασφαλείας.
Όπως αναφέρει ο Hou Shangjie, υπεύθυνος αυτοματισμών στη VX Logistics, τα ρομπότ διαθέτουν εξειδικευμένα συστήματα πλαισίου, που τους επιτρέπουν να ξεπερνούν τα κενά ανάμεσα στις αποβάθρες και τα τρένα, να εισέρχονται σε ανελκυστήρες και να πλοηγούνται με ακρίβεια. Χάρη στους αισθητήρες και τα εξελιγμένα συστήματα πλοήγησης που ενσωματώνουν, καταφέρνουν να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, διαχειριζόμενα αυτόματες πόρτες, μπάρες εισόδου και κάθε εμπόδιο που μπορεί να προκύψει στη διαδρομή.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι οι LED «εκφράσεις» τους: μάτια που κινούνται και χαμογελαστές φατσούλες, που λειτουργούν σαν φιλική πρόσοψη σε μια κατά τα άλλα τεχνολογικά προηγμένη οντότητα. Αυτή η σχεδιαστική επιλογή έχει σκοπό να μειώσει το αίσθημα αποξένωσης και να ενσωματώσει την παρουσία των ρομπότ στην καθημερινότητα των επιβατών, χωρίς να προκαλεί αμηχανία ή φόβο.
Η υλοποίηση του σχεδίου εντάσσεται στο ευρύτερο «Action Plan for Smart Robots Incarnated» που εφαρμόζει η πόλη της Shenzhen, με απώτερο στόχο τη μαζική υιοθέτηση ρομπότ εξυπηρέτησης και βιομηχανικής χρήσης μέχρι το 2027. Η συγκεκριμένη πιλοτική εφαρμογή λειτουργεί ως μοντέλο για ευρύτερη αξιοποίηση ρομποτικών λύσεων στον αστικό ιστό.
Αν αποδειχθεί επιτυχημένο, το πρόγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί σε άλλες χρήσεις: από τη διανομή δεμάτων και ιατρικού εξοπλισμού μέχρι τον εφοδιασμό υλικών καθαρισμού, με τα ρομπότ να αποτελούν πλέον οικείο στοιχείο στην εικόνα του μετρό.
[via]