Samsung Galaxy Z Fold3 Review: Ένα πανίσχυρο εργαλείο για τον επαγγελματία

Αν θεωρήσουμε ότι με το Samsung Galaxy Z Flip3 η εταιρεία προσπαθεί να φέρει τον αναδιπλούμενο σχεδιασμό στην ευρύτερη μάζα καταναλωτών, τότε με το Samsung Galaxy Z Fold3 στοχεύει ξεκάθαρα στους επαγγελματίες power users που θα ήθελαν ένα διαφορετικό εργαλείο για να τους λύνει τα χέρια χωρίς να περιορίζονται από τη “μικρή” οθόνη ενός smartphone ή να ζορίζονται από τον μεγάλο όγκο ενός tablet ή/και laptop.

Ομολογουμένως ο ειδικός Τύπος και το καταναλωτικό κοινό έχει μέχρι στιγμής ανάμεικτα συναισθήματα για την κατηγορία των αναδιπλούμενων συσκευών, παρόλα αυτά, η Samsung είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τον ηγετικό ρόλο της στην εξέλιξη και την εκλαΐκευση της. Το Samsung Galaxy Z Fold3 αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για την αφοσίωση που δείχνει στην υλοποίηση του οράματος της, έχοντας κάνει άλματα βελτίωσης μέσα σε μόλις 3 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου μοντέλου της σειράς.

samsung-galaxy-z-fold3-techgear-review-18.jpg

Samsung Galaxy Z Fold3 / Σχεδιασμός - Κατασκευή

Το Samsung Galaxy Z Fold3 μοιάζει αρκετά με το προηγούμενο μοντέλο, με εξαίρεση τη σχεδιαστική αλλαγή στο camera module της πίσω κύριας κάμερας. Είναι ελαφρώς πιο λεπτό όταν το κρατάς ξεδιπλωμένο, ενώ και το συνολικό βάρος έχει μειωθεί στα 271gr, νούμερο που παραμένει βέβαια υψηλό με συγκριτικό κριτήριο τα συμβατικά smartphones. Όταν το κρατάς διπλωμένο προφανώς ο όγκος είναι αρκετός και σημειώστε πως δεν εφάπτονται πλήρως τα δύο μέρη με αποτέλεσμα να μένει ένα μικρό κενό στο σημείο της δίπλωσης που επιτρέπει τη διείσδυση σκόνης στην εσωτερική οθόνη.

Από πλευράς υλικών, η Samsung ισχυρίζεται πως έχει χρησιμοποιήσει το ανθεκτικότερο αλουμίνιο που έχουμε δει ποτέ σε smartphone, με matte φινίρισμα στο περίγραμμα και το πίσω γυάλινο μέρος. Παρόλα αυτά, η glossy εξωτερική οθόνη το καθιστά σχετικά γλυστερό στο κράτημα και χρειάζεται να το συνηθίσεις για να μη σου φεύγει από τα χέρια. Ταυτόχρονα, όμως, αντιλαμβάνεσαι με τη μία πως πρόκειται για την αφρόκρεμα των premium υλικών και μάλιστα είναι πιστοποιημένο στο πρότυπο IPX8 για προστασία από νερό.

Σε διπλωμένη διάταξη το Samsung Galaxy Z Fold3 είναι άνετο (αν και λίγο γλυστερό όπως είπαμε) στο κράτημα, χάριν στη μακρόστενη οθόνη του. Για να το ξεδιπλώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις και τα δύο χέρια, μιας και ο μεντεσές είναι τρομερά στιβαρός και σου δημιουργεί σχεδόν άμεσα την αίσθηση πως δεν πρόκειται να χαλάσει με τίποτα. Ξεδιπλώνοντας τη συσκευή παρατηρούμε στο αριστερό μισό τα ηχεία stereo (επάνω και κάτω) και υποδοχή dualSIM στην αριστερή πλευρά, ενώ στο δεξί μισό υπάρχει υποδοχή USB Type-C στο κάτω μέρος, volume και power buttons στη δεξιά πλευρά με ενσωματωμένο τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Στο πίσω μέρος του αριστερού μισού βρίσκεται η εξωτερική οθόνη, ενώ στο πίσω μέρος του δεξιού μισού έχουμε το camera module με τρεις αισθητήρες κάμερας.

Να τονίσουμε, επί τη ευκαιρία, πως στο πακέτο υπάρχει μόνο η συσκευή, καλώδιο φόρτισης USB Type-C και το pin για την εξαγωγή της υποδοχής SIM, άρα θα χρειαστεί να έχετε δικό σας φορτιστή και να αγοράσετε τη νέα γραφίδα S Pen αν το επιθυμείτε.

samsung-galaxy-z-fold3-techgear-review-17.jpg

Samsung Galaxy Z Fold3 / Οθόνες

Για την εξωτερική οθόνη του Samsung Galaxy Z Fold3, η εταιρεία επέλεξε Super AMOLED panel 6.2’’ ανάλυσης HD+ (2268 x 832) με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz και επικάλυψη Gorilla Glass Victus. Ο μακρόστενος σχεδιασμός καθιστά την εξωτερική οθόνη πιο χρήσιμη για να σκρολάρεις γρήγορα σε social εφαρμογές και στο Internet, παρά για να παρακολουθείς περιεχόμενο ή να παίζεις games ή να χρησιμοποιείς το on-screen πληκτρολόγιο. Επίσης, κεντρικά επάνω υπάρχει αισθητήρας κάμερας αν θέλεις να βγάζεις selfies χωρίς να ξεδιπλώσεις τη συσκευή.

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα για τις επιδόσεις της εξωτερικής οθόνης, καθώς μόνο οι προδιαγραφές μας λένε όλη την ιστορία. Τρομερά χρώματα, εξαιρετική ευκρίνεια και φωτεινότητα στο φως της ημέρας, αλλά και εξαιρετική αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας ανάλογα με το διαθέσιμο φως στον χώρο όπου βρίσκεται ο χρήστης. Το κερασάκι είναι φυσικά ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης εικόνας 120Hz που προσφέρει την ίδια εντυπωσιακή εμπειρία πλοήγησης - θέασης με την εσωτερική οθόνη.

Ξεδιπλώνοντας το Samsung Galaxy Z Fold3 απολαμβάνεις την 7.6’’ Dynamic AMOLED 2X οθόνη ανάλυσης 2208 x 1768, με υποστήριξη αναπαραγωγής περιεχομένου HDR10 και ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz. Δεν είναι αυτά, όμως, τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά για την εσωτερική οθόνη, καθώς λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο πως θα προσφέρει τα κορυφαία χαρακτηριστικά των ναυαρχίδων της εποχής μας. Αυτό που θα σταθούμε περισσότερο είναι η χρήση της ακόμα πιο ανθεκτικής επίστρωσης UTG (Ultra Thin Glass) επάνω από το AMOLED panel που προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη αντοχή και υποστήριξη (για πρώτη φορά) της νέας γραφίδας S Pen. Δυστυχώς, η συσκευή που μας δόθηκε δεν συμπεριελάμβανε τη γραφίδα, οπότε δεν μπορούμε να σας μεταφέρουμε εντυπώσεις από αυτήν την χρήση. Η δεύτερη τεχνολογική εξέλιξη είναι η τοποθέτηση αισθητήρα κάμερας κάτω από την οθόνη, η οποία πάντως είναι ορατή όταν το φόντο είναι λευκό και παραδόξως όταν είναι σβηστή η οθόνη.

Με την πρώτη ματιά παρατηρείς αμέσως το αναπόφευκτο τσάκισμα στην οθόνη και την under-display κάμερα, αλλά μόλις αρχίζεις να συνηθίζεις στη χρήση του παύουν να αποτελούν σημείο αναφοράς. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό διότι οι περισσότεροι χρήστες που πιάνουν στα χέρια τους τα αναδιπλούμενα smartphones στις προθήκες των εμπορικών καταστημάτων θεωρούν ότι θα τους ενοχλούν αυτά τα δύο χαρακτηριστικά, ωστόσο, είναι διαφορετικό να περιεργάζεσαι κάτι για 5-10 λεπτά και άλλο να το χρησιμοποιείς πραγματικά όπως ένα συμβατικό smartphone. Στην καθημερινή χρήση, λοιπόν, η εσωτερική οθόνη είναι απολαυστική για την παρακολούθηση περιεχομένου, το gaming και το multitasking, αλλά για περιήγηση στα social media (ειδικά Twitter) θεωρούμε καλύτερη λύση την εξωτερική οθόνη. Επίσης, παρά την χρήση της νέας επίστρωσης UTG, η εσωτερική οθόνη εξακολουθεί να είναι αρκετά ευαίσθητη σε αιχμηρά αντικείμενα γι’ αυτό απαιτείται μεγάλη προσοχή (υπενθυμίζουμε ότι δεν υποστηρίζονται οι παλαιότερες γραφίδες S Pen γιατί μπορεί να τη χαράξουν).

samsung-galaxy-z-fold3-techgear-review-1.jpg

Samsung Galaxy Z Fold3 / Hardware - Απόδοση

Από τη στιγμή που έχουμε να κάνουμε με μια αναδιπλούμενη συσκευή που στοχεύει στον επαγγελματία χρήστη, το Samsung Galaxy Z Fold3 ήταν αναμενόμενο πως θα προσφέρει ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά αυτήν την εποχή από πλευράς hardware. Η εταιρεία και σε αυτήν την περίπτωση εμπιστεύθηκε την Qualcomm και το πανίσχυρο Snapdragon 888 SoC, σε συνδυασμό με 12GB μνήμη RAM και 256GB ή 512GB αποθηκευτικό χώρο.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά θεωρητικά δεν θα υπήρχε καμία περίπτωση “λάθους” στα θέματα αξιοπιστίας και απόδοσης, αλλά ο λόγος ύπαρξης του Galaxy Z Fold3 ως μία λύση για μέγιστη mobile παραγωγικότητα (βλ. βαρύ multitasking) και απαιτητικό gaming μας κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον για να δούμε αν πραγματικά καταφέρνει να φέρει εις πέρας όλες τις διεργασίες ενός απαιτητικού χρήστη χωρίς προβλήματα. Εδώ, λοιπόν, θα βάλουμε στο παιχνίδι και το περιβάλλον χρήσης.

Το Samsung Galaxy Z Fold3 που είχαμε στα χέρια μας για περίπου 2 εβδομάδες έτρεχε την έκδοση OneUI 3.1.1 βασισμένη στο Android 11. Οποιαδήποτε εφαρμογή εκκινείς και χρησιμοποιείς στην εξωτερική οθόνη, μεταφέρεται ακριβώς στην ίδια κατάσταση που την έχεις αφήσει στην εσωτερική οθόνη μόλις ξεδιπλώσεις τη συσκευή σου και το αντίστροφο, αρκεί να έχεις ενεργοποιήσει τη σχετική επιλογή από τις γενικές ρυθμίσεις (διαφορετικά κλείνει η εφαρμογή).

samsung-galaxy-z-fold3-techgear-review-7.jpg

Για το multitasking, η Samsung επιτρέπει το ταυτόχρονο άνοιγμα και χρήση έως τριών εφαρμογών, με το μέγεθος του κάθε παραθύρου να ρυθμίζεται από τον χρήστη όπως το επιθυμεί είτε χειροκίνητα, είτε πατώντας στις τρεις τελίτσες που διαχωρίζουν τις εφαρμογές. Εκτός, όμως, από αυτές τις τρεις εφαρμογές, μπορείς να ανοίξεις ακόμη 5 εφαρμογές σε αιωρούμενα παράθυρα που τα βλέπεις επάνω από την τριάδα! Θα περίμενε κανείς ότι κάπου εκεί θα αρχίζει να “κλατάρει” το σύστημα, αλλά προς πολύ ευχάριστη έκπληξη μας δεν είχαμε κανένα απολύτως θέμα. Βέβαια, δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει πρακτική χρήση να έχεις ταυτόχρονα ανοικτές 8 εφαρμογές σε μια οθόνη 7.6’’, αλλά μάλλον η Samsung το έχει συμπεριλάβει για να δείξει πόσο ισχυρό είναι το περιβάλλον χρήσης και το hardware της συσκευής.

Εδώ να πούμε ότι μπορείς πλέον να ανοίγεις στο Split View και εφαρμογές που δεν το υποστηρίζουν (π.χ. παιχνίδια), οπότε τι καλύτερο από το να παίζεις Candy Crush Saga και να βλέπεις το Twitter feed από το άλλο μισό της οθόνης; Φυσικά, η Samsung έχει βελτιστοποιήσει τις δικές της εφαρμογές για το Split View και το multitasking, προσφέροντας στους χρήστες ορισμένες μοναδικές και αρκετά χρήσιμες λειτουργίες. Για παράδειγμα, ο web browser της Samsung σου δίνει τη δυνατότητα για drag-and-drop ενός link από μια ιστοσελίδα σε ένα νέα παράθυρο.

Εκτός από το Split View, έχει βελτιωθεί σημαντικά και το Flex Mode (στηρίζεις υπό γωνία το Galaxy Z Fold3) έτσι ώστε να “υποχρεώνει” και τις μη συμβατές εφαρμογές να μπαίνουν σε…Split View. Σε αυτή τη θέση μπορείς να βλέπεις το περιεχόμενο που σε ενδιαφέρει στη μισή οθόνη και η άλλη μισή μετατρέπεται σε κέντρο ελέγχου π.χ. για να βλέπεις το κλείστρο και τα εφέ της κάμερας, να χρησιμοποιείς τα multimedia buttons στο YouTube κλπ. Τέλος, δεν λείπει η υποστήριξη της λειτουργίας Samsung DeX για να προβάλεις ασύρματα την οθόνη του Galaxy Z Fold3 σε εξωτερική οθόνη ή τηλεόραση σαν να το μετατρέπεις σε υπολογιστή, χρησιμοποιώντας μάλιστα και ως trackpad.

samsung-galaxy-z-fold3-techgear-review-5.jpg

Όλα τα προαναφερθέντα λειτουργούν σχεδόν ακαριαία και ούτε καν περνά από το μυαλό σου πως μπορεί να μην τα καταφέρει το Galaxy Z Fold3. Η μοναδική ένσταση που έχουμε, ωστόσο, αφορά τις κάμερες. Θα το αναφέρουμε σε αυτήν την ενότητα διότι είναι κάτι που παρατηρούμε σε όλα τα premium smartphones της εταιρείας. Όταν χρησιμοποιείς την εφαρμογή της κάμερας, μέσα σε λίγα λεπτά η συσκευή αρχίζει να ανεβάζει αρκετά θερμοκρασία. Προσέξτε, αυτή η άνοδος δεν επηρεάζει στο παραμικρό τις επιδόσεις του, αλλά δεν παύει να είναι ενοχλητική.

Συνολικά στο θέμα της απόδοσης απολαμβάνεις μια premium εμπειρία χρήσης παντού με ορισμένες εξαιρέσεις (π.χ. το Instagram δεν είναι και ό,τι καλύτερο στη μεγάλη οθόνη). Ομαλές μεταβάσεις από τη μία εφαρμογή στην άλλη, εξαιρετική εικόνα για παρακολούθηση video και gaming, άνετη πληκτρολόγηση με τα δύο χέρια (χωρίζεται το πληκτρολόγιο στα δύο μέρη της οθόνης για μεγαλύτερη ευκολία), αλλά και πολύ καθαρός ήχος χάριν στα stereo ηχεία της συσκευής. Στην καθημερινή χρήση θα διαπιστώσετε ότι πρέπει να έχεις διπλωμένη τη συσκευή για να απαντήσεις σε μια εισερχόμενη κλήση, διαφορετικά ακούς από το ηχείο, ενώ για video κλήσεις η κάμερα της εξωτερικής οθόνης είναι σαφέστατα καλύτερα από την under-display κάμερα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η εσωτερική δεν κάνει καλά τη δουλειά της.

samsung-galaxy-z-fold3-techgear-review-23.jpg

Στον τομέα του βιομετρικού ξεκλειδώματος, υπάρχει η δυνατότητα για αναγνώριση προσώπου με την under-display κάμερα και την κάμερα της εξωτερικής οθόνης, αρκεί ο φωτισμός να είναι καλός. Εναλλακτικά, ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει τοποθετηθεί στο power button στο πλάι για ευνόητους λόγους (ταχύτατος και αξιόπιστος).

Κλείνοντας την ενότητα της απόδοσης, να σημειώσουμε ότι το Galaxy Z Fold3 διαθέτει μπαταρία 4400mAh, σχετικά μικρή σε χωρητικότητα για μια συσκευή με 5 κάμερες και δύο οθόνες. Η αυτονομία αποτελεί συνάρτηση της χρήσης που θα κάνεις, αφού αν λιώνεις σε παρακολούθηση videos και gaming στη μεγάλη οθόνη ή έχεις ανοικτές πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα για multitasking, μην περιμένεις ότι θα σου βγάλει τη μέρα. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε κάτι καλύτερο από τη Samsung, αν και η επιλογή λογικά έγινε για να μην μεγαλώσει κι άλλο το μέγεθος και το βάρος.

samsung-galaxy-z-fold3-techgear-review-12.jpg

Samsung Galaxy Z Fold3 / Κάμερες

Μεγαλύτερη περιέργεια είχαμε για την under-display κάμερα της εσωτερικής οθόνης, καθώς για την τριπλέτα της κύριας πίσω κάμερας είμαστε λίγο πολύ προετοιμασμένοι για το τι να περιμένουμε. Η under-display κάμερα διαθέτει αισθητήρα 4MP f/1.8 και μπορεί να κάνει μια χαρά τη δουλειά της για video κλήσεις και αναγνώριση προσώπου, ίσως και για καμιά γρήγορη selfie για social media. Υπάρχει σαφέστατα διαφορά σε σύγκριση με τις λήψεις της εξωτερικής selfie κάμερας 10MP, παρά την υποβοήθηση του λογισμικού της Samsung, αλλά οκ, είναι απολύτως λογικό σε αυτήν την πρώτη απόπειρα να μην είναι όλα τέλεια. Για ένα Zoom meeting είναι κομπλέ και αυτό αρκεί. Πάντως, όποιος τη βρίσκει με τις selfies δεν έχει παρά να εκμεταλλευτεί το Flex Mode για να χρησιμοποιήσει την κύρια πίσω κάμερα για τις καλύτερες δυνατές λήψεις.

Σε ό,τι αφορά την κύρια τριπλέτα, έχουμε πρακτικά την ίδια κάμερα με το Galaxy Z Fold2, αλλά και την πλειοψηφία των extras που προσφέρει η Samsung μέσα από το camera app (π.χ. Single Take). Τρεις αισθητήρες, λοιπόν, των 12MP έκαστος με wide, ultra-wide και telephoto φακούς, και προσθήκη οπτικού σταθεροποιητή εικόνας (OIS) και στην telephoto.

Αν εξαιρέσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας, η συνολική απόδοση της κάμερας κινείται στο κορυφαίο επίπεδο με εξαιρετικά αληθοφανή χρώματα, σωστό blurring στα πορτραίτα, ξεκάθαρες λεπτομέρειες και δυναμικό εύρος ακόμα και στις λήψεις με τον υπερευρυγώνιο φακό, αλλά και εμφανείς αδυναμίες όταν μειώνεται ο φωτισμός. Το Night Mode ενεργοποιείται αυτόματα και βοηθά τόσο - όσο την κατάσταση στους φακούς wide και ultrawide, όμως ζορίζεται στην εστίαση και χάνεται η ακρίβεια εκθετικά.

Στη λήψη video φτάνουμε μέχρι ανάλυση 4K στα 60fps, τη λογική δηλαδή επιλογή μιας και δεν υπάρχει κανένας λόγος για 8K στη σημερινή εποχή. Η ποιότητα των videos είναι πάρα πολύ καλή σε συνθήκες καλού φωτισμού και με ενεργοποιημένο το Super Steady, αλλά φυσιολογικά ο θόρυβος αυξάνεται όσο σουρουπώνει ή αν προσπαθείς να βγάλεις video εν κινήσει χωρίς κάποιο gimbal.

Επίλογος

Τα αναδιπλούμενα smartphones ήρθαν για να μείνουν και μάλιστα όχι ως κάτι το εξεζητημένο. Ήδη μέσα σε αυτήν την πρώτη τριετία της Samsung έχουμε δει τρομερή βελτίωση και ταυτόχρονα γενναία μείωση της τιμής τους, και έπεται συνέχεια.

Το Samsung Galaxy Z Fold3 πρέπει να το βλέπουμε πρώτα ως ένα κορυφαίο εργαλείο για τον επαγγελματία, παρά ως gimmick για τον χρήστη που απλά θέλει να ανοιγοκλείνει μια εύκαμπτη οθόνη. Είναι ένα πανίσχυρο smartphone με πολυτελή κατασκευή, εξαιρετικές οθόνες και κάμερα από το πάνω ράφι, το οποίο αν το επιλέξεις θα πρέπει να ασχοληθείς πραγματικά για να καταλάβεις πως μπορεί να σου λύσει τα χέρια, ειδικά αν δουλεύεις on-the-go.

Samsung Galaxy Z Fold3 / Χαρακτηριστικά

  • Εξωτερική οθόνη 6.2’’ Dynamic AMOLED 2X (2268 x 832, 25:9, 120Hz)
  • Εσωτερική οθόνη 7.6’’ Dynamic AMOLED 2X (2208 x 1768, HDR10+, 1200nits, 120Hz)
  • Επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 888
  • Μνήμη RAM 12GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB / 512GB UFS 3.1
  • Κάμερα 12MP f/1.8 (Dual Pixel PDAF, OIS) + 12MP f/2.4 telephoto (PDAF, OIS, 2x οπτικό zoom) + 12MP f/2.2 ultrawide 123º
  • Εμπρόσθια κάμερα 10MP f/2.2
  • Under-display κάμερα 4MP f/1.8
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • Ηχεία stereo
  • WiFi 6E, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 11 με OneUI 3.1.1
  • Μπαταρία 4400mAh (φόρτιση 25W, ασύρματη φόρτιση 11W, αντίστροφη ασύρματη φόρτιση 4.5W)
  • Υποδοχή USB Type-C
  • Διαστάσεις 158.2 x 128.1 x 6.4mm (ανοικτό) / 158.2 x 67.1 x 14.4-16mm (κλειστό)
  • Βάρος 271gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρότυπο IPX8

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

Loading