Η πρώτη φορά που ακούσαμε για έξυπνους φακούς επαφής που θα έχουν την ιδιότητα μέτρησης του σακχάρου ήταν από την Microsoft πίσω στο 2012, αλλά όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές σε αυτά τα πολύ φιλόδοξα projects, η ιδέα δεν προχώρησε σε κάποιο τελικό προϊόν. Παρόλα αυτά, ερευνητές από την Κορέα έχουν προχωρήσει τις δικές τους έρευνες για ένα παραπλήσιο προϊόν.

Συγκεκριμένα, σχεδίασαν έναν νέο τύπου έυπλαστο φακό επαφής που διαθέτει την δυνατότητα να μετρά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του χρήστη χωρίς να επηρεάζει καθόλου την όραση του. Στην κατασκευή τους περιλαμβάνονται όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία που απαιτούνται για να τροφοδοτούνται ασύρματα, να μετρούν το σάκχαρο και να ενεργοποιούν ένα μικρό φωτάκι LED, ενώ ταυτόχρονα είναι μαλακοί, εύκαμπτοι και διάφανοι.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι με αυτόν τον σχεδιασμό βρίσκονται πολύ κοντά σε ένα τελικό προϊόν που ο ασθενής θα μπορεί να χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του. Απευθύνεται σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, οι οποίο κανονικά τρυπούν το δάκτυλο τους για να μετρήσουν το σάκχαρο στο αίμα. Με τους φακούς δεν θα απαιτείται η επαφή με το αίμα για να πραγματοποιηθεί η μέτρηση και το φωτάκι LED παραμένει αναμμένο όταν το σάκχαρο είναι σε φυσιολογική τιμή.

Σε αντίθεση με παρόμοια projects, το μεγάλο πλεονέκτημα είναι η μαλακή και εύκαμπτη κατασκευή τους, παρά την ενσωμάτωση ηλεκτρονικών στοιχείων. Το αρνητικό είναι ότι για την ώρα η πηγή που προσφέρει την ασύρματη τροφοδοσία δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 9 χιλιοστών, άρα ο χρήστης μάλλον θα φορά κάποια ειδικά γυαλιά για να λειτουργήσουν.

Οι έρευνες συνεχίζονται για περαιτέρω βελτιώσεις, αλλά και για την δυνατότητα να παρέχουν φαρμακευτική αγωγή μέσω των έξυπνων φακών. Αν όλα πάνε καλά, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια ίσως δούμε κάτι τέτοιο στην αγορά.

[via]

Advertisements