Κλινικές απεξάρτησης από το Internet στη Νότια Κορέα

Όπως είδαμε και στη χτεσινή τραγική είδηση για το θάνατο του 20χρονου, η ενασχόληση-εξάρτηση από τα online games, τα social networks και γενικότερα το Internet μπορεί να αποβεί μοιραία.

Internet Addicts

Με τις ταχύτητες να βρίσκονται σε εκπληκτικό επίπεδο, σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία, αλλά και με τον όγκο πληροφορίας και διασκέδασης στον υπολογιστή να έχει εκτοξευθεί, δεν είναι λίγοι αυτοί που πραγματικά δεν ξεκολλάνε από την οθόνη του υπολογιστή.

Μία από τις χώρες που αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα από την διαδικτυακή εξάρτηση των νεαρών ατόμων (συνήθως), είναι η Νότια Κορέα, με αρκετούς "άρρωστους" να μη σηκώνονται ούτε για τα βασικά (φαγητό, τουαλέτα κλπ.).

Η κυβέρνηση της χώρας θέλει να λάβει μέτρα ενάντια σε αυτή τη νέα "ασθένεια" που αποβλακώνει τη νεολαία της, καθώς πειράματα που έγιναν στο νευρολογικό τμήμα του νοσοκομείου Gongju έδειξαν ότι η εξάρτηση αυτή προκαλεί σύνδρομο στέρησης, όπως οποιαδήποτε άλλη εξάρτηση από ναρκωτικά, αλκοόλ κλπ.

Σίγουρα η εξάρτηση από τα video games δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά το θέμα έχει πάρει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την εισβολή των κοινωνικών δικτύων την τελευταία πενταετία. Για αυτό το λόγο δεν προχώρησε και το νομοσχέδιο "Cinderella Law" για απαγόρευση μεταμεσονύχτιου gaming για τους έφηβους.

Ένας νέος τρόπος καταπολέμησης είναι οι πρώτες κλινικές απεξάρτησης από το Internet που θα δημιουργηθούν στη χώρα, αλλά στόχος είναι η καταπολέμηση του προβλήματος στη ρίζα, δηλαδή στην καλύτερη ενημέρωση των γονέων και του εκπαιδευτικού συστήματος για τον εθισμό που προκαλεί η εύκολη πληροφορία και η διασκέδαση μπροστά από μια οθόνη.

[πηγή BBC]
Loading