Spider-man Miles Morales Review

Είναι ωραία τα video games, πάντοτε πιο χαλαρωτικό να γράφεις για αυτά σε σύγκριση με τις ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά σαφέστατα οι περισσότεροι gamers καίγονται περισσότερο να μάθουν πότε θα υπάρχει επιτέλους διαθέσιμο stock για να καλυφθούν οι προπαραγγελίες του PlayStation 5 που πραγματοποίησαν πριν από μήνες.

Είχαμε σκοπό να καθυστερήσουμε για λίγο ακόμα τα reviews των παιχνιδιών που παίζουμε στο PS5, έτσι ώστε να συμβαδίσουμε με την πιο μαζική κυκλοφορία της παιχνιδοκονσόλας στην αγορά, αλλά πήραμε θάρρος από την αρκετά αυξημένη κινητικότητα των τελευταίων ημερών. Μπορεί η Sony να μην υπόσχεται πλήρη κάλυψη λόγω των σοβαρών καθυστερήσεων που έχουν προκύψει στη μαζική παραγωγή ελέω πανδημίας COVID19, παρόλα αυτά, η εταιρεία αισιοδοξεί πως πολύ σύντομα θα ξεκινήσει μια σταθερή ροή αποστολών.

Έχουμε ήδη μιλήσει για το εξαιρετικό Astro’s Playroom που έρχεται προεγκατεστημένο σε κάθε κονσόλα PS5, αλλά αυτή τη φορά θα δούμε το Spider-man Miles Morales της Insomniac, το οποίο ήταν από τα πρώτα games που ανακοινώθηκαν για τη νέα παιχνιδοκονσόλα. Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε το Spider-man στο PS4, οι προσδοκίες ήταν αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερες για το Miles Morales και η αλήθεια είναι ότι το παιχνίδι σε αποζημιώνει από την πρώτη στιγμή.

marvels-spider-man-miles-morales-techgear-review-3.jpg

Ξεκινώντας από τα βασικά, το Spider-man Miles Morales δεν είναι sequel του προηγούμενου παιχνιδιού, άσχετα αν στην αρχή έχεις επαφή με τον original Spider-man (Peter Parker). Το βασικό story ακολουθεί τον “μαθητευόμενο” Miles Morales που καλείται να καλύψει το κενό του Peter Parker, μιας και ο τελευταίος αποφάσισε να πάει διακοπές. Ο “μικρός” έχει επίγνωση των δυνάμεων του, αλλά ακόμα δεν έχει καταφέρει να ολοκληρωθεί ως υπερήρωας, υπό την έννοια ότι στο παιχνίδι μαθαίνει διαρκώς νέα πράγματα για να βελτιώσει τις επιδόσεις του και παράλληλα προσπαθεί να εφαρμόσει τις νέες ικανότητες απέναντι στην απειλή του κολοσσού Roxxon και μιας μυστηριώδους συμμορίας που ονομάζεται The Underground. Η κεντρική ιστορία δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε χρονική διάρκεια, ωστόσο, το Miles Morales θα σε κρατήσει κολλημένο στο PS5 για αρκετές ώρες με τα side-quests, αλλά και για να κόβεις βόλτες στο εντυπωσιακά αληθοφανές Manhattan που δημιούργησε η Insomniac. Πραγματικά αν δεν έχεις επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, μπορείς να πάρεις μια πολύ καλή εικόνα για το “νησί” μέσα από το Miles Morales!

marvels-spider-man-miles-morales-techgear-review-10.jpg

Για να επιστρέψουμε στην υπόθεση, ο Peter Parker αποφασίζει να πάει διακοπές στην Ευρώπη και αφήνει στο πόδι του τον Miles Morales για να επιβλέπει την κατάσταση στη Νέα Υόρκη. Το παιχνίδι ξεκινά άμεσα με δράση, καθώς οι δύο υπερήρωες κυνηγούν τον Rhino σε ένα πρακτικά tutorial που σου μαθαίνει ορισμένες από τις κινήσεις και σε εκπαιδεύει στην πλοήγηση με τους ιστούς όπως “πετάς” στους δρόμους του Manhattan. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καταλάβεις τι παίζει και προφανώς όσοι έχουν παίξει το Spider-man δεν θα δουν μεγάλες διαφορές. Για να καταλάβετε πόσο μικρή είναι η καμπύλη εκμάθησης, ο 4χρονος γιος μου καταφέρνει άνετα να κόβει βόλτες μέσα στην πόλη από κτίριο σε κτίριο και να ακολουθεί τα βελάκια των αποστολών.

marvels-spider-man-miles-morales-techgear-review-19.jpg

Πολύ σύντομα καταλαβαίνεις ότι ο βασικός κακός είναι ο CEO της Roxxon, ο Simon Krieger, ένας τύπος που μπορεί να σου θυμίσει τον…αγαπητό Elon Musk, αλλά και η μυστηριώδης Tinkerer της συμμορίας The Underground. Οι τελευταίοι έχουν καταφέρει να πάρουν στα χέρια τους μια πανίσχυρη τεχνολογία που δημιουργεί πανοπλίες και εντυπωσιακά όπλα, με στόχο να καταστρέψουν τη Roxxon. Αν αναρωτιέστε γιατί είναι κακοί οι The Underground, καλύτερα παίξτε οι ίδιοι το παιχνίδι για να μη σας γεμίσω με spoilers. Υπάρχουν, πάντως, αρκετές ανατροπές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον, αν και δεν ξεφεύγουν ιδιαίτερα από τα κλισέ άλλων παιχνιδιών ή κινηματογραφικών παραγωγών. Παράλληλα, ο Miles Morales έχει να διαχειριστεί διάφορα θέματα στη γειτονιά του, το Harlem, από μικροκλοπές και καταδιώξεις εγκληματιών που δραπέτευσαν μέχρι…να εντοπίσει χαμένα περιστέρια, ενώ σχεδόν με την έναρξη της ιστορίας εμφανίζεται η εφαρμογή του κολλητού του, του Ganke, όπου βρίσκεις όλα τα διαθέσιμα side-quests.

marvels-spider-man-miles-morales-techgear-review-40.jpg

Το ευχάριστο είναι ότι οι δευτερεύουσες αποστολές σε κρατούν απασχολημένο για αρκετό χρόνο χωρίς να σε κουράζουν, και μάλιστα τα οφέλη από την ολοκλήρωση τους είναι σημαντικά για να ενισχύσεις τις ικανότητες του Miles Morales, να εξοπλιστείς με καλύτερες στολές (κάθε μία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα) και καλύτερα gadgets που θα σου φανούν πολύ χρήσιμα στην πορεία για να αντιμετωπίσεις τις δυσκολότερες αποστολές της κύριας υπόθεσης. Φυσικά, δεν λείπουν τα collectibles και τα διάφορα εξτραδάκια για όσους θέλουν να καλύψουν πλήρως όλα όσα έχει να προσφέρει η Insomniac.

marvels-spider-man-miles-morales-techgear-review-56.jpg

Στον τομέα των γραφικών και των ερμηνειών έχει γίνει επίσης εξαιρετική δουλειά, με τρομερή αληθοφάνεια σε κάθε τι που κοιτάς στην πόλη, voice acting που σου θυμίζει animated ταινία, δυνατά cinematics και απαράμιλλη λεπτομέρεια στα πρόσωπα και τις κινήσεις. Είναι εντυπωσιακό ότι το Miles Morales σε ωθεί από μόνο του να “κάψεις” χρόνο ανεβαίνοντας σε κορυφές κτιρίων για να χαζέψεις τη θέα, να παρατηρήσεις τις αλλαγές ημέρας - νύκτας και του καιρού, κάτι που ωστόσο γίνεται ανάλογα με την αποστολή και όχι δυναμικά.

marvels-spider-man-miles-morales-techgear-review-34.jpg

Σχετικά με το gameplay, το Miles Morales “πατάει” επάνω στο πολύ δημοφιλές σύστημα του Spider-man με αρκετές προσθήκες όταν βρίσκεσαι σε μάχες. Το παιχνίδι σε εκπαιδεύει και σου υπενθυμίζει διαρκώς κάποιους πολύπλοκους συνδυασμούς για να βγάλεις όλη τη δύναμη των χτυπημάτων του πρωταγωνιστή. Για παράδειγμα μπορείς να σηκώσεις πολλούς εχθρούς ταυτόχρονα στον αέρα, να τους δώσεις τελειωτικά χτυπήματα με μιας, να τραβήξεις τα όπλα τους, να χτυπήσεις από ψηλά, να παίξεις stealth βγάζοντας τους από τη μέση χωρίς να σε πάρουν χαμπάρι οι υπόλοιποι και πολλά άλλα. Θα ομολογήσω, βέβαια, ότι σε καταστάσεις με πολλούς αντιπάλους πιάνεις τον εαυτό σου να πατά κουμπιά στην τύχη για να τους βγάλεις από τη μέση, αλλά τις περισσότερες φορές τα καταφέρνεις ακόμα κι έτσι.

marvels-spider-man-miles-morales-techgear-review-48.jpg

Κλείνοντας με το τεχνικό κομμάτι, με το Miles Morales παίρνεις μια καλή πρώτη γεύση από τις δυνατότητες του PlayStation 5 και του τηλεχειριστηρίου DualSense. Με το καλημέρα, ανοίγοντας το παιχνίδι από το μενού του PS5 έχει βρεθεί στην εισαγωγή του μέσα σε…2 δευτερόλεπτα και αν πατήσεις skip μέσα σε 10 δευτερόλεπτα κρέμεσαι ήδη στους δρόμους του Manhattan! Υπάρχει η επιλογή για να τρέχει το παιχνίδι μόνιμα σε 60fps (performance mode) ή να δώσεις προτεραιότητα στην τεχνολογία Ray Tracing και την ανάλυση στο fidelity mode, αλλά όποια και αν επιλέξεις η εμπειρία είναι συγκλονιστική. Κερασάκι στην όλη φάση η σωστή χρήση της απτικής ανάδρασης στο DualSense που σε κάνει νιώθεις κάθε χτύπημα.

marvels-spider-man-miles-morales-techgear-review-58.jpg

Αν είχατε ενδοιασμούς για το Spider-man Miles Morales, θα τονίσω ξανά ότι η κεντρική ιστορία θα μπορούσε να είναι λίγο μεγαλύτερη, αλλά τα side-quests ενισχύουν σημαντικά τη διάρκεια του χωρίς να κουράζουν και χωρίς να είναι εντελώς ξεκάρφωτα. Θα έλεγα ότι είναι μάλλον απαραίτητα για να βιώσεις πλήρως την ομορφιά του. Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

Loading