Astro's Playroom Review: Το πρώτο που πρέπει να παίξεις στο PlayStation 5!

Αρκετοί φίλοι περιμένετε πως και πως να ξαναγεμίσουν οι αποθήκες των καταστημάτων με PlayStation 5, μιας και το αρχικό απόθεμα εξανεμίστηκε ταχύτατα σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να μην παραλάβει την κονσόλα η πλειοψηφία των gamers που είχε προχωρήσει σε προπαραγγελία. Η Sony έχει υποσχεθεί ότι θα καλύψει μεγάλο μέρος της ζήτησης από τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά αυτό θα το δούμε στην πράξη.

Όποτε, πάντως, και αν παραλάβετε το PlayStation 5 μη σνομπάρετε το προεγκατεστημένο Astro’s Playroom. Είναι γεγονός ότι και εγώ μόλις έλαβα την κονσόλα από τη Sony, είχα απευθείας τη δυνατότητα να παίξω ορισμένες από τις παιχνιδάρες που συνοδεύουν το λανσάρισμα του (π.χ. Spider-Man: Miles Morales, Demon’s Souls, Assassin’s Creed Valhalla κλπ.), αλλά πρώτα….κάηκα με το Astro’s Playroom!

astros-playroom-techgear-review-6.jpg


Ο λόγος; Εκτός από πολύ διασκεδασιτικό χαβαλεδιάρικο 3D platform game, το Astro’s Playroom αποτελεί ένα ταξίδι στην ιστορία του PlayStation και ένα tutorial εκπαίδευσης για τις δυνατότητες του νέου τηλεχειριστηρίου DualSense. Ακόμη και αν σας φαίνεται πολύ παιδικό, το Astro’s Playroom είναι ένας φανταστικός τρόπος να ξεκινήσει κανείς τη….ζωή του με το PlayStation 5, ένα πρελούδιο για να καταλάβεις πόσο σημαντική δουλειά έχει γίνει από την Sony στην κατασκευή του DualSense. Παρεμπιπτόντως, αυτό είναι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του PS5 απέναντι στο Xbox Series X/S, καθώς αμφότερα προσφέρουν σε γενικές γραμμές τις ίδιες δυνατότητες από πλευράς ισχύος.

astros-playroom-techgear-review-12.jpg

Για να επιστρέψω στο Astro’s Playroom, διαχειρίζεσαι το ομώνυμο χαριτωμένο ρομποτάκι σε έναν κόσμο….φόρο τιμής σε όλες τις γενιές και το οικοσύστημα του PlayStation. Το παιχνίδι είναι χωρισμένο σε 4 βασικές περιοχές, η κάθε μία αφιερωμένη σε μία εποχή του PlayStation και στόχος σου είναι να αντιμετωπίσεις τους εχθρούς που εμφανίζονται, να μαζέψεις νομίσματα, να ανακαλύψεις τα collectibles και να φτάσεις στο τέρμα της κάθε περιοχής για να πάρεις ως μεγάλο έπαθλο τη συγκεκριμένη γενιά (PS1, PS2, PS3 και PS4). Η κάθε περιοχή περιλαμβάνει 4 πίστες και κάθε πίστα αναπαριστά ένα από τα διαφορετικά κομμάτια του PlayStation 5! Για παράδειγμα, θα δείτε τον Astro επάνω στην πλακέτα του επεξεργαστή να περνά πάνω από εμπόδια “υψηλής τάσης”, σε παγωμένα τοπία - αναφορά στο σύστημα ψύξης ή σε “λεωφόρους” όπου περνούν ταχύτατα διάφορα ιπτάμενα οχήματα ως αναφορά στον SSD. Όταν ολοκληρώσεις τις περιοχές, μπορείς να μεταφερθείς στο υπόγειο του κεντρικού hub για να παίξεις την τελική αποστολή. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει κάποια πολύπλοκη υπόθεση, είναι απλά ένα παιχνίδι που αποτίει φόρο τιμής στον κόσμο του PlayStation.

astros-playroom-techgear-review-20.jpg

Σε ό,τι αφορά τα γραφικά, προφανώς δεν σε αφήνει με το στόμα ανοικτό, όπως για παράδειγμα η Νέα Υόρκη στο Spider-Man: Miles Morales ή το Ghost of Tsushima, όμως η Sony έχει προσθέσει κάποιες πινελιές στο Astro’s Playroom για να μας δείξει τις δυνατότητες Ray Tracing. Θα τις εντοπίσετε στη γυαλάδα των ρομπότ, στις γρήγορες περιστροφές, στον πάγο, στα lasers και γενικά οπουδήποτε μπορεί να υπάρχει εναλλαγή στον φωτισμό. Σε γενικές γραμμές είναι ένα καλοσχεδιασμένο 3D platform με πολύ καλή λεπτομέρεια όταν πλησιάζεις κοντά στα στοιχεία του κόσμου και εξαιρετικά ομαλή κίνηση της κάμερας.

Φτάσαμε, λοιπόν, στον πραγματικό λόγο ύπαρξης του Astro’s Playroom, το gameplay με το τηλεχειριστήριο DualSense. Ξεκινάς το παιχνίδι με ένα μίνι tutorial για τις δυνατότητες του DualSense, από τα διαφορετικά επίπεδα απτικής ανάδρασης στα triggers, το “ταρακούνημα” και τους αισθητήρες κίνησης στο κεντρικό touchpad μέχρι το ενσωματωμένο ηχείο και το μικρόφωνο. Στη συνέχεια μπαίνεις στο κυρίως πιάτο και ουσιαστικά εκπαιδεύεσαι….παίζοντας. Απευθείας διαπιστώνεις ότι με κάθε βήμα του Astro νιώθεις το DualSense στο χέρι με διαφορετικό βαθμό έντασης ανάλογα με την επιφάνεια στην οποία κινείται. Είναι χαρακτηριστικό όταν κινείται στον πάγο που σου δημιουργείται αυτόματα η αίσθηση των παγοπέδιλων και ταυτόχρονα ενισχύεται από τον ανάλογο ήχο που βγαίνει από το ηχείο του DualSense.

astros-playroom-techgear-review-13.jpg

Στις τέσσερις περιοχές θα βρεθείς σε κάποια φάση σε πίστες όπου ο Astro φορά μια στολή. Για να την κουμπώσεις, σέρνεις το δάκτυλο προς τα επάνω στο touchpad και πραγματικά νιώθεις ότι κλείνεις το φερμουάρ με τα δικά σου χέρια. Εκεί μπαίνουν στο παιχνίδι τα adaptive triggers, αλλά και συνολικά οι κινήσεις που κάνεις κρατώντας το DualSense στα χέρια σου.

  • Όταν μπεις στη στολή του ρομποβατράχου, κρατάς πατημένα τα triggers και στρίβεις το DualSense προς την πλευρά που θέλεις να κινηθείς. Ανάλογα με το πόσο δυνατά πατάς τα triggers, τόσο πιο ψηλά (μέχρι κάποιο όριο φυσικά) θα πηδήξει ο Astro!
  • Στη στολή της ρομπομαϊμούς, κρατάς το κάθε trigger αντιστοιχεί στο ένα χέρι της και με τις κινήσεις του DualSense σκαρφαλώνεις γραπώνοντας τα κατάλληλα σημεία στην πίστα, ενώ σε κάποια φάση θα χρειαστεί να κουνήσεις πάνω - κάτω δυνατά το DualSense προκειμένου να γίνει μεγάλη ταλάντωση και να φτάσεις πιο ψηλά.
  • Στη στολή που σε μετατρέπει σε διαστημικό σκάφος το κάθε trigger ενεργοποιεί την αντίστοιχη τουρμπίνα για να κινηθείς και του δίνεις κατεύθυνση στρίβοντας τα χέρια σου αριστερά και δεξιά.
  • Στη στολή που σε μετατρέπει σε μπάλα, ακουμπάς σταθερά το DualSense στο τραπέζι και διαχειρίζεσαι τη μπάλα σέρνοντας το δάκτυλο σου επάνω στο touchpad (με παρατεταμένο κράτημα τη σταματάς).

Εδώ να σημειωθεί ότι σε διάφορες πίστες υπάρχουν σημεία όπου πρέπει κυριολεκτικά να φυσήξεις (!) στο μικρόφωνο για να πάρει μπρος η προπέλα και να ολοκληρωθεί η κίνηση.

astros-playroom-techgear-review-10.jpg

Δεν ξέρω πως σας ακούγονται τα παραπάνω, αλλά όταν το ζήσετε με το καλό θα διαπιστώσετε πως δεν υπάρχουν λόγια για να αποδώσεις πραγματικά την εμπειρία που έχει δημιουργήσει η Sony με το DualSense. Και σκεφτείτε ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του PlayStation 5

Σε γενικές γραμμές αυτό είναι το Astro’s Playroom. Πέραν της εκπαιδευτικής του υπόστασης, δεν παύει να είναι ένα πολύ διασκεδαστικό παιχνίδι που θα παίζεις ξανά και ξανά μέχρι να ανακαλύψεις όλα τα μυστικά του, τα οποία μπορείς να δεις συγκεντρωμένα στον ξεχωριστό “μουσειακό” χώρο του παιχνιδιού. Σίγουρα θα το λατρέψουν τα μικρά παιδιά (σ.σ. ο γιος μου είναι 3μιση και ήδη βγάζει κάποιες πίστες μόνος του…). Για τους ανταγωνιστικούς τύπους, υπάρχουν και 8 αγώνες ταχύτητας, όπου καλείσαι να ολοκληρώσεις κάποιες διαφορετικές πίστες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να συγκρίνεις το χρόνο σου με παίκτες απ’ όλο τον κόσμο.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.
Loading