Spotify: Η μουσική υπηρεσία αντιμέτωπη με αγωγή ύψους $1.6 δισ. από την Wixen Music Publishing

Σύμφωνα με αναφορά του Variety, το Spotify δέχτηκε αγωγή ύψους $1.6 δισ. από την Wixen Music Publishing η οποία εκπροσωπεί καλλιτέχνες όπως οι Tom Petty, Neil Young, Steely Dan’s Donald Fagen, Weezer’s Rivers Cuomo, Stevie Nicks κ.α.

Η αγωγή της Wixen Music Publishing κατατέθηκε στις 29 Δεκεμβρίου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια με την κατηγορία πως το Spotify χρησιμοποιεί χιλιάδες τραγούδια της χωρίς την κατάλληλη αδειοδότηση. Η αγωγή επιδιώκει αποζημίωση ύψους τουλάχιστον 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αναστολή απαλλαγής.

Το “Free Falling” του Tom Petty, το “Calm Like A Bomb” των Rage Against the Machine και περισσότερα από 10.000 άλλα τραγούδια αναφέρονται στην αγωγή. Η Wixen ζητά αποζημίωση ύψους 150.000 δολαρίων ανά τραγούδι, το μέγιστο δυνατό χρηματικό ποσό βάσει του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων των Η.Π.Α.

Το Spotify μαστίζεται από καταγγελίες και αγωγές από τη μουσική βιομηχανία. Τον Μάιο, η εταιρεία πρότεινε διακανονισμό ύψους 43 εκατομμυρίων δολαρίων για την εξωδικαστική επίλυση μίας παρόμοιας αγωγής από μια ομάδα συνθετών, μεταξύ των οποίων οι David Lowery και Melissa Ferrick. Οι συνθέτες είχαν κατηγορήσει το Spotify ότι χρησιμοποίησε τα τραγούδια χωρίς άδεια και χωρίς να καταβάλει τα απαραίτητα δικαιώματα.

Η αξία του Spotify, εκτιμάται στα 19 δισεκατομμύρια δολάρια.

[via iPhonehellas.gr]

Loading