Starlab: Ο νέος διαστημικός σταθμός που θα θέσει σε τροχιά το Starship της SpaceX

Η Voyager Space και η Airbus εργάζονται σε μια από κοινού επιχείρηση με την επωνυμία Starlab Space, η οποία έχει ως στόχο να τοποθετήσει έναν εμπορικό διαστημικό σταθμό σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη πριν από τον παροπλισμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Σε αντίθεση με τον ISS, το Starlab θα χρειαστεί μόνο μία εκτόξευση, καθώς είναι ήδη προκατασκευασμένο, ενώ θα μπορεί να φιλοξενήσει μόνο τέσσερα μέλη πληρώματος που θα διεξάγουν έρευνα σε συνθήκες μικροβαρύτητας και άλλα.

Σχολιάζοντας την είδηση, ο Tom Ochinero, Senior Vice President of Commercial Business της SpaceX, δήλωσε:

Η λύση της Starlab για μία μόνο εκτόξευση συνεχίζει να αποδεικνύει όχι μόνο τι είναι εφικτό, αλλά και πώς το μέλλον του εμπορικού διαστήματος συμβαίνει τώρα. Η ομάδα της SpaceX είναι ενθουσιασμένη που το Starship θα εκτοξεύσει το Starlab για να υποστηρίξει τη συνεχή παρουσία της ανθρωπότητας σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη στο δρόμο μας προς την πολυπλανητική ζωή.

Σύμφωνα με τη Voyager Space, ο εμπορικός διαστημικός σταθμός Starlab θα έχει ως στόχο να εξυπηρετεί μια παγκόσμια πελατειακή βάση και οργανισμούς όπως διαστημικές υπηρεσίες, ερευνητές και εταιρείες. Τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία ήταν απασχολημένη με την ολοκλήρωση της Επισκόπησης Απαιτήσεων Συστημάτων, της Επισκόπησης Ορισμού Συστήματος, των δοκιμών Human in the Loop και πολλά άλλα.

Αναφέρεται, επίσης, ότι έχει συνεργαστεί με τη Northrop Grumman και σχεδιάζει επίσης να συνεργαστεί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, τα ξενοδοχεία Hilton και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο. Καθώς το έργο ωριμάζει, ο κατάλογος αυτός θα επεκταθεί πιθανώς περαιτέρω.

Για όσους δεν είναι ενήμεροι για τα θέματα του ISS, η NASA έχει δηλώσει ότι ο τροχιακός σταθμός θα πρέπει να παροπλιστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε. Ακόμα και αν ο ISS τεθεί εκτός λειτουργίας χωρίς άμεσο αντικαταστάτη, η Κίνα θα εξακολουθεί να έχει τον διαστημικό της σταθμό και η NASA θα έχει τη σεληνιακή πύλη Lunar Gateway σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, οπότε θα εξακολουθεί να υπάρχει ανθρώπινη παρουσία στο Διάστημα. 

Ας ελπίσουμε ότι η Starlab δεν θα αντιμετωπίσει πολλές αναποδιές, όπως συμβαίνει πάντα όταν πρόκειται για μεγάλα διαστημικά έργα. Το γεγονός ότι γίνεται από καταξιωμένες εταιρείες και ότι έχει εξασφαλιστεί ένα όχημα εκτόξευσης εμπνέει μια κάποια εμπιστοσύνη για το έργο.

[via]

Loading