Starlink: Έρχεται η τρίτη γενιά δορυφόρων με ασύλληπτες ταχύτητες έως 1000 Gbps

Μια νέα εποχή στην παγκόσμια δορυφορική συνδεσιμότητα ετοιμάζεται να ανοίξει η SpaceX το πρώτο εξάμηνο του 2026, με την εκτόξευση της τρίτης γενιάς δορυφόρων Starlink. Οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογικής εξέλιξης αναμένεται να αναβαθμίσουν δραματικά την ποιότητα των δορυφορικών συνδέσεων, με την εταιρεία του Elon Musk να κάνει λόγο για ταχύτητες που θα φτάνουν έως και το 1 terabit ανά δευτερόλεπτο (δηλαδή 1000 Gbps) στο download και 200 Gbps στο upload.

Πρόκειται για ένα τεχνολογικό άλμα που υπερβαίνει κατά πολύ τις δυνατότητες της τρέχουσας γενιάς των δορυφόρων Starlink, αφού οι νέες ταχύτητες αντιστοιχούν σε δεκαπλάσια απόδοση στο κατέβασμα και εικοσιτετραπλάσια στο ανέβασμα, σε σχέση με τις θεωρητικά μέγιστες επιδόσεις της σημερινής υποδομής.

Η φιλοδοξία της SpaceX για το 2026 είναι ξεκάθαρη: να περάσει σε μια εντελώς διαφορετική τάξη μεγέθους όσον αφορά τη χωρητικότητα του δικτύου. Σύμφωνα με την εταιρεία, κάθε εκτόξευση δορυφόρων τρίτης γενιάς με τον πύραυλο Starship θα προσθέτει 60 Tbps στη συνολική χωρητικότητα του συστήματος Starlink, αριθμός που υπερβαίνει κατά 20 φορές τη χωρητικότητα που προστίθεται σήμερα με κάθε αντίστοιχη εκτόξευση.

Σημαντική είναι και η αναβάθμιση στο επίπεδο του εξοπλισμού που φέρουν οι νέοι δορυφόροι. Όπως αναφέρει η SpaceX, η τρίτη γενιά θα είναι εξοπλισμένη με υπολογιστικά συστήματα και μόντεμ τελευταίας τεχνολογίας, καθώς και με προηγμένα συστήματα για δέσμες κατευθυνόμενης μετάδοσης και διαχείρισης σήματος (beamforming και switching). Επιπλέον, οι δορυφόροι θα λειτουργούν σε χαμηλότερα ύψη σε σχέση με το παρελθόν, κάτι που αναμένεται να μειώσει ακόμα περισσότερο την καθυστέρηση στη μετάδοση δεδομένων (latency), βελτιώνοντας έτσι συνολικά την εμπειρία του χρήστη.

Το δίκτυο Starlink σχεδιάζεται με στόχο την ευελιξία και την κλιμακούμενη αναβάθμιση. Από τη φάση της σχεδίασης και κατασκευής των δορυφόρων μέχρι τις επίγειες εγκαταστάσεις και την εκτόξευση, η SpaceX φαίνεται να έχει δομήσει ένα οικοσύστημα που μπορεί να ανταποκρίνεται δυναμικά στις αυξανόμενες ανάγκες για συνδεσιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, το δίκτυο υποστηρίζει την ανάπτυξη του 5G, την εφαρμογή εξελιγμένων υπηρεσιών, ενώ προσφέρει και αυξημένη ανθεκτικότητα σε φυσικές καταστροφές ή καταρρεύσεις κρίσιμων υποδομών.

[via]

Loading