Starship: Σήμερα η τρίτη δοκιμαστική πτήση, δείτε το σχετικό trailer! [Update]

Μετά από μακρά αναμονή, η SpaceX έλαβε επιτέλους την άδεια να εκτοξεύσει το Starship, τον ισχυρότερο πύραυλο που έχει πετάξει ποτέ, για την τρίτη δοκιμαστική πτήση του.

Αυτό σημαίνει ότι η SpaceX μπορεί να προχωρήσει με το αρχικώς δηλωμένο σχέδιό της να εκτοξεύσει το Starship - που αποτελείται από τον προωθητικό πύραυλο Super Heavy πρώτου σταδίου και το διαστημόπλοιο Starship ανώτερου σταδίου - σήμερα Πέμπτη 14 Μαρτίου.

Προκειμένου να φτιάξει το κλίμα πριν από την εκτόξευση, η SpaceX δημοσίευσε ένα κινηματογραφικό video για τη νέα δοκιμαστική πτήση του Starship, το οποίο μπορείτε να δείτε παραπάνω.

Μετά από έρευνα για τη δεύτερη δοκιμαστική πτήση του Starship, κατά την οποία ο πύραυλος εξερράγη στον αέρα λίγα λεπτά μετά την απογείωση, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε ότι δίνει στην SpaceX το πράσινο φως για να προχωρήσει σε άλλη μια προσπάθεια εκτόξευσης σήμερα.

"Η FAA διαπίστωσε ότι η SpaceX πληροί όλες τις απαιτήσεις ασφάλειας, περιβαλλοντικής, πολιτικής και οικονομικής ευθύνης", ανέφερε ο οργανισμός σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη.

Αν οι δύο πρώτες εκτοξεύσεις του Starship είναι κάτι που μπορεί να δώσει τον τόνο, τότε η σημερινή εκτόξευση από τις εγκαταστάσεις Starbase της SpaceX στο νότιο Τέξας θα είναι ένα εντυπωσιακό θέαμα. Ο πύραυλος διαθέτει ρεκόρ ώθησης 17 εκατομμυρίων κιλών κατά την εκτόξευση, γεγονός που τον καθιστά σημαντικά πιο ισχυρό από οποιονδήποτε πύραυλο έχει περάσει στο παρελθόν.

Οι δύο πρώτες απόπειρες εκτόξευσης, τον Απρίλιο και τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, απέτυχαν λίγα λεπτά μετά την πτήση, αλλά η ομάδα της SpaceX πήρε όσα έμαθε από τις αποστολές και βελτίωσε τον σχεδιασμό του πυραύλου.

Εκτός από το να φέρει το διαστημόπλοιο Starship για πρώτη φορά σε τροχιά, η SpaceX δήλωσε ότι στοχεύει επίσης να ξεπεράσει τα όρια κατά τη διάρκεια της πτήσης της Πέμπτης, επιτυγχάνοντας μια σειρά από στόχους που περιλαμβάνουν την "επιτυχή καύση ανόδου και των δύο βαθμίδων, το άνοιγμα και το κλείσιμο της πόρτας ωφέλιμου φορτίου του Starship, μια επίδειξη μεταφοράς προωθητικού κατά τη φάση coast της ανώτερης βαθμίδας, την πρώτη επαναφορά ενός κινητήρα Raptor ενώ βρίσκεται στο Διάστημα και μια ελεγχόμενη επανείσοδο του Starship".

Μόλις δοκιμαστεί πλήρως, το σύστημα διαστημικών πτήσεων Starship θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά πληρώματος και φορτίου στη Σελήνη, τον Άρη και πιθανώς και πέρα από αυτόν.

Η τρίτη δοκιμαστική πτήση του Starship θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14:30 ώρα Ελλάδας.

Loading