SteelSeries Apex Pro Review: Εμφάνιση, λειτουργικότητα και παραμετροποίηση
Οι επιλογές στην κατηγορία των μηχανικών πληκτρολογίων είναι αρκετές, καθώς οι περισσότεροι κατασκευαστές συνεχίζουν να επενδύουν σε αυτόν τον τύπο που εξακολουθεί να τραβά το ενδιαφέρον τόσο των απλών χρηστών, όσο και των gamers που επιθυμούν μια πιο «ζωντανή» αίσθηση των πλήκτρων για τα πολύωρα gaming sessions τους.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μηχανικά πληκτρολόγια που έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάζουμε εδώ και αρκετές ημέρες είναι το Apex Pro της SteelSeries, μια εταιρεία που έχει γράψει την δική της ιστορία στον κόσμο των περιφερειακών συσκευών. Τα τελευταία χρόνια, η SteelSeries έχει δώσει ιδιαίτερα βαρύτητα στα μηχανικά πληκτρολόγια προσπαθώντας να παντρέψει την λειτουργικότητα με την όμορφη εμφάνιση, αλλά παράλληλα θέλει να δώσει όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές παραμετροποίησης γίνεται.
Το συγκεκριμένο μοντέλο, SteelSeries Apex Pro, σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή λόγω της προσεγμένης εμφάνισης που αποπνέει μια σοβαρότητα, αλλά δεν χάνει τον gaming χαρακτήρα του χάριν στον RGB φωτισμό σε κάθε πλήκτρο, τη δυνατότητα διαμόρφωσης έως 5 προσωπικών προφίλ χρήσης, την δυνατότητα προσαρμογής του πατήματος για κάθε κουμπί ξεχωριστά (πόσο βαθιά θα πρέπει να πιέσεις ένα πλήκτρο για να καταχωρηθεί η ενέργεια) και άλλα εξτραδάκια (π.χ. μικρή οθόνη επάνω από το numpad, υποδοχές USB για φόρτιση άλλων συσκευών) που βελτιώνουν συνολικά την εμπειρία χρήσης.
Καταρχάς να αναφέρουμε ότι η χρήση του SteelSeries Apex Pro δεν είναι και η πιο αθόρυβη που έχουμε δει, άρα αυτομάτως δεν ενδείκνυται για χώρους γραφείου και ούτως ή άλλως η γρήγορη πληκτρολόγηση για όσους ασχολούνται με κώδικα ή αρθρογραφία δεν είναι το φόρτε του. Οι gamers, όμως, μπορούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο για την ανθεκτικότητα του, καθώς η εταιρεία υπόσχεται περισσότερα από 100 εκατομμύρια πατήματα ανά πλήκτρο χωρίς να προκληθεί το παραμικρό πρόβλημα, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο της κατηγορίας.
Το SteelSeries Apex Pro περιλαμβάνει 104 πλήκτρα με 100% anti-ghosting κάλυψη (ταυτόχρονο πάτημα όλων των κουμπιών χωρίς να αγνοηθεί κανένα), ενώ ενσωματώνει και επεξεργαστή 32-bit ARM. Η κατασκευή του έχει γίνει από κράμα αλουμινίου για το περίγραμμα με matte φινίρισμα που το κάνει να φαίνεται πλαστικό, όμως σαφέστατα αντιλαμβάνεσαι κάτι πιο premium όταν το χρησιμοποιείς. Η επιλογή των υλικών, πάντως, ταιριάζει άψογα με τον RGB φωτισμό των πλήκτρων για να μην βλέπεις το κλασικό φτηνιάρικο αποτέλεσμα άλλων πιο προσιτών μηχανικών πληκτρολογίων.
Η σύνδεση με Windows PC, Mac, PlayStation και Xbox γίνεται μέσω υποδοχής USB-A και στο κάτω μέρος υπάρχει συγκεκριμένος χώρος όπου μπορείς να τυλίξεις το καλώδιο για να το «βγάλεις» από τρεις διαφορετικές εξόδους, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους θέλουν να έχουν ένα τακτοποιημένο γραφείο. Τα λαστιχένια pads στο κάτω μέρος το κρατούν σταθεροποιημένο και τα πατηράκια το σηκώνουν τόσο - όσο για μια πιο εργονομική και ξεκούραστη χρήση. Στον τομέα της ξεκούρασης συμμετέχει και το αποσπώμενο μαγνητικό pad που κουμπώνει άμεσα στο κάτω μέρος προκειμένου να ξεκουράζεις τους καρπούς σου. Τα πλήκτρα είναι πλαστικά, με τα 61 από αυτά να διαθέτουν προσαρμόσιμο μηχανικό διακόπτη OmniPoint και τα 43 Cherry MX, το μέγεθος του είναι λίγο μικρότερο σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό και ζυγίζει περίπου 1 kg.
Με την πρώτη σύνδεση το μάτι πέφτει φυσιολογικά στην ασπρόμαυρη οθόνη OLED, απ’ όπου μπορείς να διαχειρίζεσαι διάφορους τομείς, όπως να επιλέγεις προφίλ, να δημιουργείς συντομεύσεις και να προσαρμόζεις την απόσταση για τα πατήματα σε δέκα βήματα (από 0.4 έως 3.6mm) για τα 61 OmniPoint κουμπιά. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει και από το λογισμικό της εταιρείας, όμως από την οθόνη μπορείς να ελέγχεις σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση. Αν αναρωτιέστε γιατί δεν τοποθετήθηκαν μόνο OmniPoint διακόπτες, η επίσημη θέση της SteelSeries είναι ότι κοστίζουν αρκετά και θα ανεβαίνε ακόμη περισσότερο το κόστος.
Από εκεί και πέρα, η εμπειρία χρήσης είναι καθαρά υποκειμενική στο τι ανάγκες έχει ο καθένας ή πως έχει μάθει να δουλεύει ένα πληκτρολόγιο, είτε μιλάμε για gaming είτε για εργασία. Η αλήθεια είναι ότι τα μηχανικά πληκτρολόγια δεν με βολεύουν όσο τα τελείως flat λόγω δουλειάς, αλλά για τα games είναι η μέρα με τη νύχτα. Στο SteelSeries Apex Pro βρήκα την απόσταση που ταιριάζει καλύτερα στα χέρια μου χωρίς να παιδεύομαι με το λογισμικό της εταιρείας και αυτό είναι ένα πραγματικό πλεονέκτημα απέναντι σε άλλες προτάσεις. Παρόλα αυτά, επειδή δεν ασχολούμαι ιδιαίτερα με τα ανταγωνιστικά games όπου η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να παίζει τεράστιο ρόλο, δεν μπορώ να εκφέρω ασφαλή άποψη για το αν μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις.
Σχετικά με τον RGB φωτισμό που πάντοτε τραβάει τα βλέμματα, μπορείς απευθείας από την οθόνη να παίξεις με τα χρώματα, αλλά αν εγκαταστήσεις το SteelSeries Engine 3 σου προσφέρονται πολλές περισσότερες επιλογές και φυσικά η δυνατότητα να δημιουργήσεις έως 5 διαφορετικά προφίλ. Κρατάμε, όμως, και πάλι την ευκολία που σου παρέχεται ώστε να μην μπλέκεις με το λογισμικό. Στη δημιουργία προφίλ δεν μένουν αποθηκευμένες μόνο οι ρυθμίσεις των χρωμάτων, αλλά και ο κάθε προγραμματισμός που έχεις κάνει για κάθε κουμπί ξεχωριστά ανάλογα και με την εφαρμογή - game που χρησιμοποιείς. Επίσης, η οθόνη σου εμφανίζει πληροφορίες σχετικές με το παιχνίδι, καθώς και media controls για υπηρεσίες μουσικής.
Το SteelSeries Apex Pro προτάσσει ως μεγαλύτερα προτερήματα του την ανθεκτική και προσεγμένη κατασκευή του, την ευκολία χρήσης και εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων του χωρίς να εξαρτάσαι από το λογισμικό, αλλά και τις πολλές επιλογές παραμετροποίησης για κάθε κουμπί ξεχωριστά.
Photo Gallery