Sundar Pichai: Θα πρέπει να τεθούν κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Αν σε κάτι συμφώνησαν όλοι οι εκλεκτοί ομιλητές στο συνέδριο Kaspersky NEXT τον περασμένο Οκτώβριο στη Λισαβόνα, ήταν ότι θα πρέπει να τεθούν ρυθμιστικοί κανόνες που να διέπουν την τεχνολογία της Τεχνητής Νοημοσύνης, εάν θέλουμε να χρησιμοποιηθεί για το γενικότερο καλό και όχι για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο CEO των Alphabet και Google, κ. Sundar Pichai, ο οποίος σε άρθρο του στη Financial Times ήταν ξεκάθαρος πως θα πρέπει να μπουν όρια και συγκεκριμένοι κανόνες για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στο δικό μου μυαλό δεν χώρα αμφιβολία ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να διέπεται από ρυθμιστικούς κανόνες. Είναι πολύ μεγάλη η σημασία της για να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Στο κείμενο του αναφέρει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι πολύ ισχυρή και χρήσιμη, γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των πιθανών κακών παρενεργειών της με το γενικότερο κοινωνικό καλό. Ο κ. Pichai δεν εμβαθύνει περισσότερο στο πόσο σκληροί ή αυστηροί θα πρέπει να είναι αυτοί οι κανόνες, αλλά είναι υπέρμαχος της ιδέας να έρθουν σε συνεννόηση διάφοροι φορείς απ’ όλο τον κόσμο για τη θέσπιση αυτών των κανόνων.

Συνεχίζοντας, ο κ. Pichai ισχυρίζεται πως η πολιτική της Alphabet για την Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως οδηγός για αυτούς τους κανόνες, διότι βοηθούν την εταιρεία να αποφύγει τις προκαταλήψεις να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών. Υπόσχεται, επίσης, πως η εταιρεία του δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ την Τεχνητή Νοημοσύνη για μαζική παρακολούθση χρηστών ή καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ίσως το σημαντικότερο απ’ όλα είναι αυτοί οι ρυθμιστικοί κανόνες να τηρηθούν και να μείνουν απλά γραμμένοι σε ένα χαρτί. Το μέλλον θα δείξει…

[via]

Loading