Θα δούμε επεξεργαστές Qualcomm στα smartphones της Huawei;

Η απόφαση της κυβέρνησης Trump να εμποδίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την παροχή chipsets στη Huawei από συνεργάτες της εταιρείας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της TSMC, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη μαζική παραγωγή των επόμενων smartphones και tablets της. Τις προηγούμενες εβδομάδες έγιναν κινήσεις από πλευράς Huawei για να βρεθεί λύση, όπως η στροφή στη SMIC και η ανακοίνωση της συνεργασίας της με την (επίσης Ταϊβανέζικη) MediaTek, παρόλα αυτά, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι οι ΗΠΑ δεν θα σκαρφιστούν νέους τρόπους για να αφήσουν όσο πιο απομονωμένη γίνεται την κινέζικη εταιρεία.

Η λύση, πάντως, ίσως βρίσκεται στην Qualcomm. Σε περίπτωση που η Huawei αποφασίσει να τοποθετήσει επεξεργαστές Snapdragon στις συσκευές της, δεν αποκλείεται να δοθεί εξαίρεση για τη συνεργασία με την Qualcomm, παρά το γεγονός ότι η τελευταία είναι Αμερικανική εταιρεία και τα chipsets της κατασκευάζονται από την…TSMC. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ισχυροποιούσε ακόμα περισσότερο τη θέση της Qualcomm, θα έφερνε άμεσα οφέλη στην αμερικανική οικονομία και, το κυριότερο, θα απέτρεπε τη σημαντική ενδυνάμωση τόσο της κινέζικης SMIC, όσο και της MediaTek.

Παρά τις πομπώδεις και εντελώς αναπόδεικτες (μέχρι σήμερα) κατηγορίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ περί κατασκοπίας, είναι εμφανές πως όλα γίνονται εν μέσω του οικονομικού πολέμου της χώρας με την Κίνα και πιθανότατα τίποτα απ’ όλα όσα έγιναν τον τελευταίο χρόνο δεν θα είχε συμβεί εάν η Huawei δεν είχε γιγαντωθεί τόσο απότομα ή αν υπήρχε κάποια δυνατότητα ελέγχου της κινεζικής εταιρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και το Πεντάγωνο των ΗΠΑ έχει αναγνωρίσει την ανωτερότητα της Huawei στις τεχνολογίες 5G και σε ανύποπτη στιγμή είχε ενημερώσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως με τα πολλά χρήματα που δίνει η Huawei για να αγοράζει components από αμερικανικές εταιρείες, υποστηρίζονται πολύ σημαντικά τμήματα όπως αυτό της Έρευνας και Ανάπτυξης.

Αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανάψει το πράσινο φως για τη συνεργασία, κανείς δεν ξέρει αν η Huawei επιθυμεί να προμηθευτεί επεξεργαστές από την Qualcomm.

[via]

Loading