up_icon
Gaming Reviews

The Banner Saga Preview: Βίκινγκς, turn-based μάχες με στοιχεία RPG, ένα πραγματικό indie διαμάντι που θ' αφήσει εποχή!

27 Δεκεμβρίου 2013 Techgear Team

The Banner Saga Preview: Βίκινγκς, turn-based μάχες με στοιχεία RPG, ένα πραγματικό indie διαμάντι που θ' αφήσει εποχή!

Πρόκειται για ένα παιχνίδι στρατηγικής κινούμενο γύρω από μία ζωντανή ιστορία, ένα έπος (Saga), που εκτυλίσσεται σε έναν φανταστικό κόσμο ισχυρά επηρεασμένο από τη σκανδιναβική παράδοση. Αναπτύχθηκε από την εταιρία Stoic Studio με έδρα το Τέξας, που αποτελείται από τρεις βετεράνους της BioWare, μετά από μία ιδιαίτερα επιτυχημένη καμπάνια στο Kickstarter το 2012.

1_IntroMenu

Το κύριο μέρος του παιχνιδιού είναι tactical turn-based combat, με επιρροές από παιχνίδια όπως το Final Fantasy Tactics, Fire Emblem και Shining Force. Εκτός των μαχών, θα πρέπει να διαχειριστείτε τους ανθρώπους που σας ακολουθούν σχηματίζοντας ένα διαρκώς κινούμενο καραβάνι, αντίστοιχα με τα κλασικά παιχνίδια Oregon Trail και King of Dragon Pass. Τέλος, το στοιχείο του role-playing διαπερνάει όλη την ιστορία που διηγείται το Banner Saga, μέσω ενός συστήματος διαλόγων με πολλαπλές επιλογές που συνοδεύονται από αρνητικές και θετικές συνέπειες.

Ο ήλιος έχει σταματήσει μεσουρανίς. Κακός οιωνός... Ορδές από χθόνιες υπάρξεις με το όνομα “Dredge” ξύπνησαν από λήθαργο χρόνων και ξεχύνονται σπέρνοντας τον τρόμο στο διάβα τους. Θα σας κυνηγήσουν και θα σας διώξουν από τα σπίτια και την ήσυχη ζωή σας, αναγκάζοντας σας να καταφύγετε σε καραβάνια και σε ένα αγώνα δρόμου με τον εχθρό να βρίσκεται πάντα ένα βήμα πίσω σας. Ευτυχώς, οι άνθρωποι δεν είναι μόνοι ενάντια σε αυτήν την αιφνιδιαστική απειλή. Οι κερασφόροι γίγαντες “Varl”, φτιαγμένοι από ξεχασμένους θεούς και αρχαίοι εχθροί των Dredge, βρίσκονται στο πλευρό σας. Θα καταφέρετε, ενωμένοι, να αντισταθείτε στον κοινό εχθρό; Θα καταφέρετε να βρείτε τις απαντήσεις στο μυστήριο της έλευσης τους; Θα καταφέρετε, απλά, να επιβιώσετε;

Όπως αντιλαμβάνεστε, τo Banner Saga είναι κατά βάση ένα παιχνίδι επιβίωσης. Θα παρακολουθήσετε την ιστορία από τα μάτια των κεντρικών χαρακτήρων, θα επιφορτιστείτε τα προβλήματα τους και στην πορεία θα αναγκαστείτε να λάβετε αποφάσεις σε σκληρά διλήμματα, συχνά χωρίς σωστές απαντήσεις, προκειμένου να διασφαλίσετε αυτό που εσείς θεωρείτε σημαντικότερο για το καραβάνι του οποίου ηγείστε. Το στοιχείο role-playing περνάει μέσα από τους χαρακτήρες, τους διαλόγους και τις επιλογές τους, κάνοντας το παιχνίδι να μοιάζει με διήγηση ενός «ζωντανού» βιβλίου.

2_CloseupTravel_More

Σε κάθε γωνιά θα σας περιμένουν δύσκολες μάχες. Χρησιμοποιώντας τους χαρακτήρες-ήρωες-πολεμιστές, που οι συγκυρίες και οι επιλογές φέρνουν στο καραβάνι σας, θα πρέπει να νικήσετε τους αντιπάλους σε tactical turn-based combat. Η επίδοση στις μάχες (νίκη/ήττα, απώλειες) και οι επιμέρους επιλογές σας θα επηρεάζουν στοιχεία του καραβανιού, όπως το ηθικό, οι προμήθειες και ο πληθυσμός του. Για περισσότερες πληροφορίες παρακολουθείστε το αντίστοιχο trailer. Οι τύχες των ανθρώπων σας είναι στα δικά σας χέρια...

Το «κυρίως πιάτο» του Banner Saga είναι οι μάχες. Ο μηχανισμός μπορεί να μοιάζει απλός αλλά σύντομα θα αντιληφθείτε το πλούσιο φάσμα διαφορετικών στρατηγικών που θα πρέπει να προσαρμόσετε ανάλογα με την αναμέτρηση. Ένα συνοπτικό tutorial trailer (βλ. παρακάτω) θα σας βάλει στο γενικό πνεύμα. Σε κάθε μάχη, επιλέγετε τους χαρακτήρες/ήρωες σας και τους παρατάσσετε σε μία «σκακιέρα» απέναντι από τους χαρακτήρες του αντιπάλου. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από διαφορετικούς χαρακτήρες που ο καθένας έχει κάποιες παραμέτρους (πανοπλία, δύναμη, θέληση κλπ.) και κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες/δυνάμεις. Ελέγχετε κάθε φορά έναν από τους χαρακτήρες, με δεδομένη σειρά που φαίνεται στο κάτω μέρος της οθόνης, και μπορείτε να κινηθείτε και/ή να επιτεθείτε σε κάποιον εχθρό ή να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές δυνάμεις.

Ο αντίπαλος ελέγχει αντίστοιχα έναν από τους χαρακτήρες του, μετά από εσάς. Σκοπός της κάθε μάχης είναι να κατατροπώσετε όλους τους αντιπάλους με τις λιγότερες απώλειες στη δικιά σας ομάδα. Νικώντας στις μάχες κερδίζετε «φήμη» (Renown) που αποτελεί και το νόμισμα του παιχνιδιού, για αναβάθμιση των χαρακτήρων, εξοπλισμό τους με μαγικά αντικείμενα ή αγορά προμηθειών για το καραβάνι. Δεν είναι απαραίτητο να κερδίσετε όλες τις μάχες για να προχωρήσει η ιστορία, αλλά όσο καλύτερο το αποτέλεσμα, τόσο μεγαλύτερη η φήμη σας και τόσο ευνοϊκότερη η συνέχεια της πορείας.

7_DeploymentEasy

Τέλος, σημειώστε πως όταν οι χαρακτήρες σας πέσουν σε κάποια μάχη, δεν «πεθαίνουν» (permadeath), αλλά χρειάζονται χρόνο ανάρρωσης για να ανακτήσουν πλήρως τις δυνάμεις τους, για την επόμενη μάχη που δεν είναι ποτέ μακριά. Ο μόνιμος θάνατος συμβαίνει μόνο ως συνέπεια των επιλογών σας κατά τη διάρκεια της ιστορίας ή άλλων απρόβλεπτων εξελίξεων, εκτός μάχης. Προσοχή: Οι δημιουργοί του παιχνιδιού δηλώνουν επηρεασμένοι από βιβλία όπως το Game of Thrones, οπότε να είστε προετοιμασμένοι να χάσετε κάποιους αγαπημένους χαρακτήρες!

Αφήσαμε τα καλύτερα για το τέλος. Αυτό που πραγματικά θα σας παγιδεύσει στο Banner Saga είναι τα εκπληκτικά τοπία, τεχνοτροπίας Eyvind Earle, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά sprite που παραπέμπουν στην κλασική εποχή κινουμένων σχεδίων του Disney. Χιονισμένες βουνοκορφές, σκοτεινά δάση, οχυρωμένες πόλεις, εγκαταλελειμμένα χωριά και στοιχειωμένα ερείπια, όλα έχουν αποτυπωθεί σε ζωγραφιστές «στο χέρι» εικόνες σπάνιας ομορφιάς.

11_Rook

Η οπτική εμπειρία πλαισιώνεται από τη φανταστική μουσική επένδυση του Austin Wintory, γνωστού για τη σύνθεση της μουσικής του πολυβραβευμένου παιχνιδιού Journey. Δυστυχώς, το συνδυασμένο οπτικό-ακουστικό αποτέλεσμα είναι δύσκολο να περιγραφεί με λόγια, οπότε θα πρέπει να παίξετε το παιχνίδια για το απολαύσετε σε όλη του την έκταση!

Συνοψίζοντας, το Banner Saga είναι ένα πανέμορφο αισθητικά παιχνίδι στρατηγικής που βασίζεται σε μία πολύ δυνατή ιστορία και ένα πρωτότυπο, εθιστικό και ιδιαίτερα ανεπτυγμένο σύστημα μάχης. Παρά τα τρία επίπεδα δυσκολίας, ακόμα και ο μέσος παίχτης θα τα βρει σκούρα στις πρώτες μάχες και η πρόκληση αυξάνεται εκθετικά! Αυτό αποτελεί συνειδητή επιλογή των δημιουργών, προσθέτοντας στη συνολική αίσθηση κινδύνου, καταδίωξης και επιβίωσης που αναδίδει το παιχνίδι. Τέλος, τονίζουμε πως παρά το σαφώς ποιοτικό αποτέλεσμα, το Banner Saga είναι μία indie παραγωγή από ένα γκρουπ τριών μόνο ατόμων, αρά δεν είναι δίκαιο να περιμένουμε ένα «γυαλισμένο» και «εύκολο» παιχνίδι. Το ευχάριστο είναι ότι η Stoic Studio έχει προγραμματίσει ακόμα δύο συνέχειες του παιχνιδιού που ολοκληρώνουν την ιστορία του.

Το Banner Saga βγαίνει στις 14 Ιανουαρίου 2014 για Windows & Mac (μελλοντικά και σε Linux). Διατίθεται για προ-παραγγελία στο Steam (18.39€), GameFly, GameStop και Gamers Gate ενώ μελλοντικά θα βγει και στο GOG.com σε DRM-free. Στο μεταξύ, μπορείτε να ακονίσετε τις δεξιότητες σας στο σύστημα μάχης του παιχνιδιού στη δωρεάν PvP εκδοχή που αποκαλείται “The Banner Saga: Factions” και είναι διαθέσιμη από τον Φεβρουάριο του 2013 στο Steam.

Techgear Team

ΣΧΟΛΙΑ
techgear_icon