Thunderbolt 5: Θα φέρει ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων έως 80Gbps

Η Intel αποκάλυψε τα πρώτα στοιχεία για την επόμενη γενιά υποδοχών Thunderbolt, η οποία αναμένεται πως θα είναι έτοιμη για εμπορική χρήση μέσα στο 2023 για να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και βελτιωμένη υποστήριξη σε εξωτερικές οθόνες για τα μελλοντικά Mac που θα την υιοθετήσουν.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η επόμενη γενιά Thunderbolt θα φέρει bandwidth έως 80Gbps προς κάθε κατεύθυνση μεταφοράς των δεδομένων, επομένως, θα επιτρέψει τον διπλασιασμό της ταχύτητας μεταξύ των μελλοντικών Mac και των εξωτερικών μονάδων αποθήκευσης που θα υποστηρίζουν το νέο πρότυπο. Ακόμη, θα υπάρχει ειδικό mode για την υποστήριξη bandwidth έως 120Gbps για τις εξωτερικές οθόνες ούτως ώστε ένα μελλοντικό Mac να στέλνει εικόνα σε δύο οθόνες ανάλυσης 8K στα 60Hz.

thunderbolt-5.jpg

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην αγορά κάποιο Mac που να προσφέρει αυτές τις δυνατότητες, καθώς τα τελευταία 14’’ και 16’’ MacBook Pro υποστηρίζουν έως 2 και 3 αντίστοιχα εξωτερικές οθόνες ανάλυσης έως 6K στα 60Hz (ανάλογα αν διαθέτουν επεξεργαστή M1 Pro ή M1 Max).

Η επόμενη γενιά Thunderbolt βασίζεται στις προδιαγραφές των προτύπων USB4 version 2.0 και DisplayPort 2.1, ενώ είναι συμβατή με τις προηγούμενες γενιές Thunderbolt, USB και DisplayPort. Αναμένουμε περισσότερες λεπτομέρεις μέσα στο 2023.

[Intel]

Loading