TikTok: Αγωγές κατά Trump, στο παιχνίδι η Twitter και...Bill Gates

Η υπογραφή της εκτελεστικής διαταγής από τον Donald Trump σχετικά με την απαγόρευση του TikTok (και του WeChat) ήταν αναμενόμενο ότι θα πυροδοτήσει τις εξελίξεις σχετικά με την ενδεχόμενη εξαγορά της δημοφιλούς πλατφόρμας της ByteDance από τη Microsoft. Οι συζητήσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν θετικά μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2020, διαφορετικά θα ισχύσει το μπλοκάρισμα του TikTok τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της, η ByteDance δήλωσε σοκαρισμένη από την ενέργεια του προέδρου των ΗΠΑ και τόνισε πως θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα της για να ανατρέψει την απόφαση, άσχετα πως θα προχωρήσουν οι κουβέντες με τη Microsoft. Εξάλλου, θα καταθέσει και ξεχωριστή αγωγή κατά του προέδρου Trump διότι δεν υπήρξε καμία απολύτως προεργασία προτού υπογραφεί το εκτελεστικό διάταγμά του.

Αυτές είναι σε γενικές γραμμές οι εξελίξεις που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στο νέο σίριαλ που ξεκίνησε ο Donald Trump και η κυβέρνηση των ΗΠΑ (σ.σ. δικαίως ή αδίκως, ο καθένας μπορεί να κρίνει μόνος του). Εμείς επιστρέφουμε στο θέμα περισσότερο για το σχόλιο που έκανε ο Bill Gates, αλλά και για το γεγονός ότι μπήκε στο παιχνίδι και η Twitter.

Ξεκινώντας από την τελευταία, η Wall Street Journal ισχυρίζεται πως έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ Twitter και ByteDance για έναν πιθανό “συνδυασμό” των δύο υπηρεσιών, άρα μάλλον έχουμε να κάνουμε για μια μορφή συνεργασίας των δύο εταιρειών παρά για εξαγορά της πλατφόρμας.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Bill Gates, ο συνιδρυτής της Microsoft έδωσε συνέντευξη στο WIRED όπου μίλησε για πολλά και διάφορα θέματα, από τον εμβολιασμό και την πανδημία COVID-19, μέχρι τις θεωρίες συνωμοσίας και το TikTok. Για τα πρώτα τρία πιο σοβαρά ζητήματα ουσιαστικά επανέλαβε όσα είχε πει πριν από μερικές εβδομάδες και μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.

Για την περίπτωση του TikTok, ο κ. Gates περιέγραψε την πιθανή εξαγορά ως “δισκοπότηρο με κώνειο”. Θεωρεί πως η εξαγορά ενός μεριδίου ή ολόκληρου του TikTok από τη Microsoft δεν είναι εύκολη υπόθεση, διότι ο ρόλος του μεγάλου παίκτη στη βιομηχανία των social media δεν είναι κάτι απλό και η εταιρεία θα κληθεί να είναι ανταγωνιστική σε μια ολοκαίνουργια κατηγορία ελέγχου περιεχομένου.

Παρά τις δυσκολίες του εγχειρήματος, η είσοδος της Microsoft στο παιχνίδι των social media θα είναι κάνει καλό στον ανταγωνισμό ώστε να μην υπάρχει το μονοπώλιο της Facebook, ωστόσο, χαρακτηρίζει πολύ περίεργη την απόφαση του Trump να “σκοτώσει” τον μοναδικό δυνατό ανταγωνιστή (σ.σ σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η εξαγορά του TikTok από τη Microsoft).

Έχει ψωμάκι η ιστορία και προφανώς θα προκύψουν διάφορα ωραία θέματα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Loading