Bill Gates: Τι δήλωσε για τις θεωρίες συνωμοσίας με τον κορωνοϊό και τα μικροτσιπ

Ο Bill Gates είναι αναμφίβολα ένα από τα αγαπημένα πρόσωπα των συνωμοσιολόγων σε όλο τον κόσμο, καθώς το όνομα του έχει μπλεχτεί σε πολλές θεωρίες που υποστηρίζονται και διαδίδονται από εκατομμύρια ανθρώπους, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή απόδειξη. Ο ίδιος έχει κρατήσει μια στάση αδιαφορίας απέναντι σε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά αυτή τη φορά αποφάσισε να απαντήσει στη θεωρία που τον θέλει να κρύβεται πίσω από την πανδημία COVID-19.

Σε συνέντευξη του στην εκπομπή CBS Evening News with Norah O’ Donnell, ο συνιδρυτής της Microsoft ρωτήθηκε σχετικά με την πανδημία και την ανάπτυξη των εμβολίων, αλλά και για τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από το όνομα του. Η κ. O’ Donnell τον ρώτησε συγκεκριμένα:

Οι αναρτήσεις στα social media σχετικά με εσάς και τον κορωνοϊό θεωρούνται οι πιο διαδεδομένες ψευδείς ιστορίες που κυκλοφορούν αυτήν την περίοδο. Για να είμαι ξεκάθαρη, θέλετε να αναπτύξετε εμβόλιο έτσι ώστε να εμφυτεύσετε μικροτσιπ στους ανθρώπους;

Ο Bill Gates κούνησε το κεφάλι του και ήταν εξίσου ξεκάθαρος:

Όχι, δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ οποιουδήποτε εμβολίου και οποιασδήποτε μεθόδου παρακολούθησης. Δεν έχω ιδέα από που προήλθε όλη αυτή η ιστορία.

Ο λόγος που η κ. O’Donnell τόλμησε να κάνει την ερώτηση δεν ήταν για χαβαλέ, ούτε για να δοκιμάσει τις αντιδράσεις του Bill Gates. Η κατάσταση με την πανδημία COVID-19 στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρή, η κυβέρνηση Trump έχει κάνει ιστορικά λάθη για την αντιμετώπιση και οι πολίτες δεν βοηθούν καθόλου για τη βελτίωση επειδή μεγάλο ποσοστό πιστεύει σε ό,τι ανυπόστατο διαβάσει ή ακούσει. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο για τη θεωρία συνωμοσίας που θέλει τον Bill Gates να επιθυμεί τον μαζικό εμβολιασμό με σκοπό να ενσωματώσει μικροτσίπς, την πιστεύουν το 44% των Ρεπουμπλικάνων, το 19% των Δημοκρατικών και το 24% των ανεξάρτητων!

poll-bill-gates.jpg


Η επόμενη ερώτηση της κ. O’Donnell ήταν απλή: Από που ξεκίνησε αυτή η θεωρία συνωμοσίας;

Ο Bill Gates απάντησε ότι δεν έχει την παραμικρή ιδέα, ενώ σημείωσε πως τόσο ο ίδιος, όσο και ο Dr. Anthony Fauci (διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών των ΗΠΑ) είναι ανάμεσα στα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, χαρακτηρίζει τις θεωρίες συνωμοσίας ως “βαθιά ειρωνικές”, δεδομένων των ενεργειών που έχει πραγματοποιήσει όλα αυτά τα χρόνια μέσα από το ίδρυμα Bill and Melinda Gates για να βελτιώσει την Παγκόσμια Υγεία και να μειώσει την φτώχεια. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι το ίδρυμα ασχολείται με τη χρηματοδότηση εμβολίων κατά διάφορων ασθενειών πολλά χρόνια πριν εμφανιστεί ο κορωνοϊός στη ζωή μας, ενώ έχει δεσμευτεί πως είναι διατεθειμένος να ξοδέψει δισεκατομμύρια προκειμένου να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του εμβολίου κατά του SARS-CoV-2 όσο πιο σύντομα γίνεται.

Οι δραστηριότητες του ιδρύματος μας αφορούν την μείωση των θανάτων και την ισότητα στην Υγεία, παρόλα αυτά, ορισμένοι πιστεύουν τις θεωρίες που μας κατηγορούν πως κατασκευάζουμε chips ή ιούς. Νομίζω ότι πρέπει να μαθευτεί η αλήθεια, να εξηγήσουμε τις αξίες μας, έτσι ώστε οι άνθρωποι να καταλάβουν γιατί επενδύουμε τον χρόνο μας και δισεκατομμύρια δολάρια για να επιταχύνουμε την πρόοδο. Είναι εντελώς παράλογη (σ.σ. η θεωρία με τα μικροτσιπς) για εμένα, αλλά ελπίζω ότι θα σβήσει με τον καιρό όσο οι άνθρωποι μαθαίνουν τα γεγονότα.

Το BBC είχε πραγματοποίησει έρευνα για τη συγκεκριμένη θεωρία στα τέλη του περασμένου Μαίου και δεν βρήκε την παραμικρή απόδειξη ότι θα μπορούσε να είναι αληθινή. Στο πόρισμα του είχε αναφέρει ότι ενδεχομένως να πυροδοτήθηκε από μια φράση του Bill Gates το Μάρτιο, όταν είχε μιλήσει για κάποια “ψηφιακά πιστοποιητικά” που θα δείχνουν ποιος έχει ελεγχθεί, αναρρώσει και εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό.

Μια άλλη πιθανή εστία είναι ένα δημοφιλές άρθρο που κυκλοφορούσε στο Facebook ως προπαγάνδα για τη θεωρία συνωμοσίας. Το άρθρο αναφερόταν σε μια έρευνα που είχε χρηματοδοτηθεί από το ίδρυμα Bill and Melinda Gates σχετικά με τη δημιουργία ενός αόρατου τατουάζ που θα μπορούσε να γίνεται σε ανθρώπους για να γνωρίζουν ποιοι έχουν ελεγχθεί ή βρεθεί θετικοί στον ιό χωρίς συσκευές ιχνηλάτησης ή βάσεις δεδομένων. Παρόλα αυτά, ούτε ο Bill Gates, ούτε το ίδρυμα του είχαν αναφέρει ποτέ κάτι σχετικό με μικροτσιπς και χαρακτήρισαν λανθασμένη αυτή τη φήμη.

Μπορεί να ήταν η πρώτη φορά που ρωτήθηκε ευθέως για μια συγκεκριμένη θεωρία συνωμοσίας, ωστόσο, ο Bill Gates είχε τοποθετηθεί γενικότερα για αυτές τις θεωρίες τον περασμένο Ιούνιο λέγοντας ότι του είναι δύσκολο να τις αποκρούει διαρκώς, διότι είναι τόσο ηλίθιες ή περίεργες.

Στο κλείσιμο, η κουβέντα της κ. O’Donnell και του Bill Gates κατέληξε στη Facebook, διότι η τελευταία δεν έχει αποσύρει το αυτό το άρθρο από το κοινωνικό δίκτυο της, παρά το γεγονός ότι ενισχύει τις θεωρίες του Gates και των μικροτσιπς. Ρώτησε, μάλιστα, τον Gates αν θα έπρεπε να είναι πιο υπεύθυνη η Facebook απέναντι στην καταπολέμηση τέτοιου είδους παραπληροφόρησης.

Η απάντηση του Bill Gates ήταν η εξής:

Είναι διατεθειμένοι να αποσύρουν τα μηνύματα κατά του αντι-εμβολιασμού και γίνονται διαρκώς συζητήσεις μαζί τους για τους τρόπους που επιλέγουν ώστε να διασφαλίσουν πως δεν θα εμφανίζεται τέτοιου είδους περιεχόμενο. Δεν θέλει κανείς να καταπνίξει τον ελεύθερο λόγο επάνω σε έγκυρες μελέτες και έρευνες, αλλά σε ό,τι αφορά τις θεωρίες συνωμοσίας, μπορεί να έχουν αρχίσει να διαδίδονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, αλλά νιώθουμε ότι συνεργαζόμαστε καλά για να τις καταπολεμήσουμε.

[via]

Loading