Το CERN πραγματοποίησε την πρώτη «βόλτα» της αντιύλης!

Σε μια ιστορική και άκρως πρωτοποριακή δοκιμή, το CERN κατάφερε για πρώτη φορά να μεταφέρει αντιύλη μέσω χερσαίου οδικού δικτύου, χρησιμοποιώντας ένα συμβατικό όχημα και τις υπάρχουσες υποδομές δημόσιων δρόμων. Η μεταφορά πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε εργαστήρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας, που βρίσκονται στα σύνορα Γαλλίας και Ελβετίας, σηματοδοτώντας μια σημαντική τεχνική επιτυχία για τη σύγχρονη φυσική.

Η αντιύλη αποτελεί το ακριβές «αντίγραφο» της ύλης, με αντίθετα ηλεκτρικά και άλλα φορτία. Αν και παράγεται φυσικά μέσω κοσμικών ακτινοβολιών ή ραδιενεργών διασπάσεων, στο CERN δημιουργείται τεχνητά με τη χρήση επιταχυντών σωματιδίων, υπό εξαιρετικά ελεγχόμενες συνθήκες. Το βασικό πρόβλημα δεν είναι μόνο η παραγωγή της, αλλά κυρίως η αποθήκευση και μεταφορά της, καθώς η παραμικρή επαφή με την κανονική ύλη προκαλεί άμεση αμοιβαία εξαΰλωση των δύο, απελευθερώνοντας ενέργεια.

Η ομάδα του CERN χρησιμοποίησε έναν ειδικά σχεδιασμένο μεταλλικό περιέκτη μήκους δύο μέτρων, ο οποίος φιλοξενούσε τα αντισωματίδια σε κατάσταση απόλυτης απομόνωσης. Η διαδρομή της δοκιμής κάλυψε περίπου τέσσερα χιλιόμετρα περιμετρικά των εγκαταστάσεων του οργανισμού, πιθανόν και μέσω διασυνοριακής διαδρομής. Κατά την ολοκλήρωση του πειράματος, επιβεβαιώθηκε ότι η αντιύλη διατηρήθηκε ακέραιη, χωρίς να υπάρξει απώλεια ή ανεπιθύμητη αντίδραση.

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν η αυτονομία του συστήματος: ο περιέκτης δεν διέθετε εξωτερική παροχή ρεύματος κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Αυτό αποδεικνύει ότι είναι εφικτή η διατήρηση των απαραίτητων συνθηκών για τη φιλοξενία της αντιύλης ακόμη και χωρίς συνεχή τροφοδοσία ενέργειας, στοιχείο που καθιστά ρεαλιστικό το ενδεχόμενο πολύ μεγαλύτερων αποστάσεων μεταφοράς.

Η σημασία του εγχειρήματος δεν είναι μόνο τεχνική αλλά και επιστημονική. Οι Φυσικοί του CERN έχουν εντοπίσει περιορισμούς στην ακρίβεια μετρήσεων εντός των εγκαταστάσεων της Γενεύης, λόγω παρεμβολών από μαγνητικά πεδία των επιβραδυντών. Η δυνατότητα μεταφοράς αντιύλης σε απομακρυσμένα εργαστήρια, απαλλαγμένα από τέτοιες παρεμβολές, θα επιτρέψει υψηλότερης ακρίβειας πειράματα.

Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι ήδη σε εξέλιξη: το CERN σχεδιάζει να μεταφέρει για πρώτη φορά αντιύλη σε μακρινό προορισμό, το ερευνητικό κέντρο του Heinrich Heine University στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Η απόσταση αγγίζει τα 800 χιλιόμετρα, και αν η μεταφορά στεφθεί με επιτυχία, θα αποτελέσει το πρώτο πραγματικό παράδειγμα μακροχρόνιας, ελεγχόμενης διακίνησης αντισωματιδίων.

Η επιτυχία αυτής της αποστολής μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα εποχή στη θεμελιώδη Φυσική. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ικανότητα μεταφοράς αντιύλης θα οδηγήσει σε καινοτόμα πειράματα, νέες ανακαλύψεις για τη σύσταση του Σύμπαντος και (αν και προς το παρόν θεωρείται επιστημονική φαντασία) σε μελλοντικές εφαρμογές τεχνολογίας που σήμερα παραμένουν αδιανόητες.

[via]

Loading