Το Fortnite θα επιστρέψει σύντομα στο iOS

Η Apple ανακοίνωσε επίσημα ότι θα κάνει κάποιες αλλαγές στο iOS για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προκειμένου να συμμορφωθεί με το Digital Markets Act της ΕΕ, η Apple θα επιτρέψει τόσο το sideloading των εφαρμογών στο iOS όσο και τα third-party app stores από τον Μάρτιο του 2024.

Οι developers του iOS περίμεναν από την Apple να ανακοινώσει επίσημα αυτή την απόφαση, συμπεριλαμβανομένης και της Epic Games, η οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια σε νομικές διαμάχες με την Apple. Σήμερα, η Epic Games ανακοίνωσε με ανάρτηση στον λογαριασμό της στο X (πρώην Twitter) ότι το επιτυχημένο παιχνίδι της Fortnite όχι μόνο θα επιστρέψει στις συσκευές iOS στην ΕΕ κάποια στιγμή το 2024, αλλά θα το κάνει ως μέρος ενός νέου Epic Games Store για το mobile λειτουργικό σύστημα της Apple. Θα είναι η πρώτη φορά που το Fortnite θα μπορεί να παιχτεί στο iOS από τότε που αφαιρέθηκε από το App Store το 2020.

Δεν υπάρχουν πολλές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα σχέδια στο μήνυμα, αλλά η Epic δήλωσε ότι θα πρέπει ακόμη να "υπολογίσει το ρυθμιστικό χρονοδιάγραμμα". Πρόσθεσε: "Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε στα δικαστήρια και τις ρυθμιστικές αρχές ότι η Apple παραβιάζει το νόμο”.

Αυτό είναι πιθανότατα μια αναφορά στην Epic που δήλωσε νωρίτερα μέσα στον Ιανουάριο ότι σκοπεύει να προσφύγει ξανά στη δικαιοσύνη κατά της Apple, αυτή τη φορά λόγω της ανακοίνωσης της εταιρείας ότι παρόλο που θα επιτρέπει την παραπομπή σε third-party συστήματα πληρωμών στις εφαρμογές, θα εξακολουθεί να απαιτεί από τους developers να αποδίδουν το 27% των πληρωμών που πραγματοποιούνται σε αυτά τα καταστήματα πίσω στην Apple. Ο Tim Sweeney, ο διευθύνων σύμβουλος της Epic Games, δήλωσε ότι μια τέτοια πολιτική " σκοτώνει τον ανταγωνισμό των τιμών”.

Μιλώντας για τον Sweeney, ο ίδιος δημοσίευσε σήμερα τη δική του απάντηση στα νέα ευρωπαϊκά σχέδια της Apple για το iOS στο X. Δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες είναι "μια νέα ύπουλη περίπτωση κακόβουλης συμμόρφωσης". 

Αναγκάζουν τους developers να επιλέξουν ανάμεσα στην αποκλειστικότητα του App Store και τους όρους του καταστήματος, οι οποίοι θα είναι παράνομοι σύμφωνα με το DMA, ή να δεχτούν ένα νέο επίσης παράνομο αντι-ανταγωνιστικό σύστημα γεμάτο με νέα Junk Fees στις λήψεις και νέους φόρους της Apple στις πληρωμές που δεν επεξεργάζεται.

Οι νέοι κανόνες για το iOS στην Ευρώπη θα μπορούσαν επίσης να ωθήσουν τη Microsoft να λανσάρει το δικό της κατάστημα εφαρμογών για mobile games και στις συσκευές της Apple. Μέχρι στιγμής, η Microsoft δεν έχει σχολιάσει τις νέες αλλαγές που ετοιμάζει η Apple για το iOS.

Loading