Η τεχνητή νοημοσύνη της Microsoft αποκτά νέα, πιο «ανθρώπινη» διάσταση, καθώς ο τεχνολογικός κολοσσός επιχειρεί να προσδώσει στο Copilot όχι μόνο φωνή αλλά και προσωπικότητα, εκφράσεις και... ηλικία. Στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται ο Mustafa Suleyman, επικεφαλής του τομέα AI της εταιρείας, ο οποίος παρουσίασε τη νέα κατεύθυνση σε συνέντευξή του στο podcast The Colin & Samir Show. Η προσπάθεια βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο και προς το παρόν δοκιμάζεται από περιορισμένο αριθμό χρηστών στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά.
Το νέο χαρακτηριστικό ονομάζεται Copilot Appearance και επιτρέπει στο λογισμικό AI να αλληλεπιδρά με τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο όχι μόνο μέσω φωνής, αλλά και με εκφράσεις προσώπου και πιο φυσική συνομιλιακή ροή. Όταν ενεργοποιείται η λειτουργία, ο Copilot εμφανίζεται ως ένας ψηφιακός χαρακτήρας που μπορεί να χαμογελά, να κουνά καταφατικά το κεφάλι ή να δείχνει έκπληξη, ανάλογα με το περιεχόμενο της συνομιλίας.
Αν και η Microsoft δεν είναι η πρώτη εταιρεία που πειραματίζεται με την «προσωποποίηση» της τεχνητής νοημοσύνης, η προσέγγισή της φαίνεται να είναι πιο συστηματική. Αντίστοιχες προσπάθειες έχουν γίνει πρόσφατα και από άλλες πλατφόρμες, όπως το Grok της xAI, το οποίο παρουσίασε έναν εικονικό avatar, με τις σχετικές αντιδράσεις – θετικές και αρνητικές – να είναι αναμενόμενες, δεδομένης της εμπλοκής του Elon Musk.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Microsoft επιχειρεί να φέρει περισσότερο «ανθρώπινο στοιχείο» στους βοηθούς της. Στο παρελθόν είχε παρουσιάσει την Cortana στην κινεζική έκδοση των Windows Phone 8.1, ωστόσο το εγχείρημα δεν είχε τη διάρκεια που θα επιθυμούσε η εταιρεία.
Ο Mustafa Suleyman δεν περιορίζεται μόνο στην εμφάνιση του Copilot. Όπως ανέφερε, στόχος του είναι και μια ριζική ανανέωση του περιβάλλοντος εργασίας στο Windows. Περιέγραψε την υπάρχουσα εμπειρία ως «χαοτική και παρεμβατική» και δήλωσε πως οραματίζεται ένα περιβάλλον πιο απλό, ήσυχο και λειτουργικό. Αυτή η ανασχεδίαση ενδέχεται να συμπεριλάβει το Copilot ως βασικό στοιχείο της εμπειρίας του χρήστη, με τον εικονικό βοηθό να παίζει πιο κεντρικό ρόλο στην καθημερινή αλληλεπίδραση με το λειτουργικό σύστημα.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία της συνέντευξης του Suleyman ήταν η αναφορά σε ένα φουτουριστικό αλλά άκρως ενδιαφέρον ενδεχόμενο: ο Copilot να αποκτά ηλικία με το πέρασμα του χρόνου. Η ιδέα θυμίζει τα Tamagotchi των δεκαετιών του ’90 και του 2000, με τον Copilot να έχει τη δική του «εικονική ζωή» και να εξελίσσεται σταδιακά. Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο στόχος είναι να αποκτήσει ο ψηφιακός βοηθός μια «μόνιμη ταυτότητα», μια αίσθηση συνέχειας και εξέλιξης.
Στην πλήρη του μορφή, το εγχείρημα θα περιλαμβάνει έναν εικονικό «χώρο διαμονής» για τον Copilot, μια εικονική «κάμαρα» όπου θα κατοικεί, αντανακλώντας την πάροδο του χρόνου και την αλληλεπίδραση με τον χρήστη. Το όραμα αυτό συνδέεται με την έννοια της «ψηφιακής πατίνας», όπως την ονόμασε ο Suleyman, δηλαδή το ψηφιακό αποτύπωμα της φθοράς και του χρόνου πάνω στα αντικείμενα, κάτι που στο ψηφιακό περιβάλλον λείπει παντελώς.
[via]