Το νερό στη Γη μπορεί τελικά να έφτασε από αρχέγονους μετεωρίτες

Η Γη και οι υπόλοιποι εσωτερικοί, βραχώδεις πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος είναι τα παράγωγα αμέτρητων μικροσκοπικών πλανητικών μικροσωματιδίων που συγκεντρώθηκαν πριν από περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια χρόνια. Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα από μετεωρίτες που θεωρούν ότι είναι εξίσου αρχαίοι με αυτά τα πλανητικά σωματίδια και βρήκαν τα αποτυπώματα χημικών αντιδράσεων που είναι γνωστό ότι συμβαίνουν παρουσία νερού.

Σ' αυτά τα δείγματα δεν υπάρχει νερό σήμερα, αλλά οι ερευνητές μπορούν ακόμη να ανιχνεύσουν το νερό που κάποτε περιείχαν. Με την πάροδο του χρόνου, αν το νερό βρίσκεται παρουσία άλλων στοιχείων, τα άτομα οξυγόνου των μορίων του νερού θα διαχωριστούν και θα ενωθούν με αυτά τα ίδια τα στοιχεία. Το νερό και ο σίδηρος, για παράδειγμα, θα δημιουργήσουν οξείδιο του σιδήρου. Αυτή είναι η ουσία που ευθύνεται για την κόκκινη απόχρωση της επιφάνειας του πλανήτη Άρη.

Ωστόσο, ακόμη και αυτό το οξείδιο του σιδήρου έχει πλέον εξαφανιστεί προ πολλού στους μετεωρίτες - αλλά όταν ξεθώριαζε, θα είχε πάρει μαζί του ένα μικρό μέρος της περιεκτικότητας των μετεωριτών σε σίδηρο. Έτσι, οι επιστήμονες μπορούν να ελέγξουν για αρχαίο νερό μετρώντας το επίπεδο σιδήρου ενός μετεωρίτη σε σύγκριση με τα άλλα στοιχεία του διαστημικού βράχου.

Οι ερευνητές ανέμεναν να βρουν περίπου τόσο σίδηρο όσο νικέλιο και κοβάλτιο. Αντ' αυτού, όμως, βρήκαν συγκριτικά αρκετό σίδηρο που έλειπε - γεγονός που υποδηλώνει την παρουσία οξυγόνου και, κατ' επέκταση, νερού. Εν ολίγοις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αρχέγονο υλικό που σχημάτισε το εσωτερικό Ηλιακό Σύστημα πιθανότατα περιείχε νερό.

«Η διαφορά μεταξύ αυτού που μετρήσαμε στους μετεωρίτες του εσωτερικού Ηλιακού Συστήματος και αυτού που περιμέναμε υποδηλώνει μια δραστηριότητα οξυγόνου περίπου 10.000 φορές υψηλότερη», δήλωσε ο Paul Asimow, γεωλόγος και γεωχημικός στο California Institute of Technology.

Αν το υδρογόνο και το οξυγόνο του νερού ήταν παρόντα σε αυτά τα αρχέγονα πλανητικά δομικά στοιχεία, τότε είναι ένα καλό σημάδι ότι και άλλα στοιχεία - ο άνθρακας και το άζωτο, κρίσιμα για τη δημιουργία ζωής - μπορεί να υπήρχαν επίσης στην αρχή.

[via]

Loading