Το smartphone θα μπορεί να καταλαβαίνει εάν έχεις αφυδατωθεί!

Μια επαναστατική εφαρμογή για την παρακολούθηση της ενυδάτωσης του οργανισμού βρίσκεται προ των πυλών, χάρη σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) στη Σαουδική Αραβία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι αισθητήρες αφής των smartphones μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνο για την αναγνώριση αφής, αλλά και για τη μέτρηση του επιπέδου ενυδάτωσης του χρήστη μέσω της απλής επαφής του δακτύλου στην οθόνη.

Ο καθηγητής Tareq Al-Naffouri και η ομάδα του επικεντρώθηκαν στους ήδη ενσωματωμένους χωρητικούς αισθητήρες των smartphones, οι οποίοι μετρούν τη χωρητικότητα του δέρματος, δηλαδή την ικανότητά του να αποθηκεύει ηλεκτρικό φορτίο. Είναι γνωστό ότι όσο πιο αφυδατωμένος είναι ένας οργανισμός, τόσο χαμηλότερη είναι η χωρητικότητα του δέρματος. Η καινοτομία της ομάδας έγκειται στην ανάπτυξη ενός αλγορίθμου μηχανικής μάθησης που μεταφράζει αυτές τις μετρήσεις σε πέντε επίπεδα ενυδάτωσης.

Η τεχνολογία δοκιμάστηκε σε 45 εθελοντές. Οι 35 από αυτούς ήταν μουσουλμάνοι που νήστευαν κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και υποβάλλονταν σε πέντε ημερήσιες μετρήσεις. Οι υπόλοιποι δέκα ήταν αθλητές, οι οποίοι εξετάστηκαν πριν και μετά από έντονη σωματική άσκηση. Οι συμμετέχοντες τοποθετούσαν το δάχτυλό τους σε μια ειδική χωρητική επιφάνεια που προσομοίαζε οθόνη smartphone, ενώ παρείχαν και βασικά δημογραφικά στοιχεία, όπως βάρος και φύλο.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου ήταν εντυπωσιακά: η ακρίβεια αγγίζει το 87% στους νηστεύοντες και το 92% στους αθλητές, σε σύγκριση με παραδοσιακές μεθόδους παρακολούθησης ενυδάτωσης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι με περαιτέρω εξέλιξη, η τεχνολογία θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε μια απλή εφαρμογή smartphone.

Η βασική καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι δεν απαιτείται καμία επιπλέον συσκευή ή εξειδικευμένη γνώση από τον χρήστη. Σε αντίθεση με φορετές συσκευές ή «έξυπνα τατουάζ» που αναλύουν τον ιδρώτα, η νέα μέθοδος βασίζεται αποκλειστικά σε τεχνολογία που ήδη διαθέτουν τα περισσότερα smartphones.

«Οραματιζόμαστε ένα φιλικό προς τον χρήστη σύστημα παρακολούθησης ενυδάτωσης σε πραγματικό χρόνο, όπου το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να ακουμπήσει την οθόνη του κινητού του», δήλωσε η ερευνήτρια Soumia Siyoucef.

[via]

Loading