Σε μια ακόμα κίνηση που αποκαλύπτει τις βλέψεις της Google για αύξηση των διαφημιστικών εσόδων από τα videos του YouTube, αλλά και για να πιέσει τους χρήστες να γίνουν συνδρομητές YouTube Premium, η πλατφόρμα εισάγει έναν νέο τρόπο προβολής διαφημίσεων, αυτή τη φορά με την αρωγή της AI. Είτε πρόκειται για διαφημίσεις που μπορούν να παρακαμφθούν, είτε όχι, είτε παρεμβάλλονται κατά τη διάρκεια ενός βίντεο (mid-rolls) ή εμφανίζονται ως σύντομα «bumpers», ο στόχος παραμένει ίδιος: περισσότερες διαφημίσεις, περισσότερα έσοδα.
Η νέα πρωτοβουλία ονομάζεται Peak Points και βασίζεται στο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Google Gemini. Το σύστημα αυτό εντοπίζει αυτόματα τα πιο έντονα ή συγκινησιακά φορτισμένα σημεία ενός βίντεο – δηλαδή, τα κορυφαία του σημεία – και τοποθετεί εκεί τις διαφημίσεις. Με άλλα λόγια, τη στιγμή που το ενδιαφέρον κορυφώνεται, την ώρα που ο θεατής είναι απόλυτα αφοσιωμένος στο περιεχόμενο, η πλατφόρμα επιλέγει να διακόψει την εμπειρία με μια διαφήμιση.
Από επιχειρηματική σκοπιά, η ιδέα μοιάζει ευφυής. Οι διαφημιζόμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να εμφανίζονται τη στιγμή που η προσοχή του θεατή είναι στο αποκορύφωμά της. Ωστόσο, για τον απλό χρήστη, η πρακτική αυτή μεταφράζεται σε ακόμη πιο ενοχλητικές παρεμβολές. Η ίδια η εταιρεία, μάλιστα, παρουσίασε ως παράδειγμα έναν χρήστη που κάνει πρόταση γάμου σε βίντεο και, ακριβώς μετά τη συγκινητική στιγμή, ξεκινά μια διαφήμιση.
Ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν οι διαφημίσεις Peak Points θα μπορούν να παρακαμφθούν από τον θεατή ή θα είναι υποχρεωτικές μέχρι τέλους. Το πιθανότερο είναι πως οι χρήστες θα το διαπιστώσουν στην πράξη, με τρόπο άμεσο και όχι πάντα ευχάριστο.
Η νέα στρατηγική έρχεται να ενισχύσει τη διαρκή πίεση που ασκεί το YouTube στους χρήστες για εγγραφή στην επί πληρωμή υπηρεσία YouTube Premium. Η υπηρεσία υπόσχεται εμπειρία χωρίς διαφημίσεις – μια λύση που ουσιαστικά απαντά σε ένα πρόβλημα που η ίδια η πλατφόρμα έχει δημιουργήσει και εντείνει.
Εν τέλει, είτε οι χρήστες αποδεχθούν την όλο και πιο επιθετική παρουσία των διαφημίσεων είτε υποκύψουν στην πληρωμή για να τις αποφύγουν, η Google φαίνεται να κερδίζει έτσι κι αλλιώς.
[via]