up_icon
Reviews Displays Viewsonic

ViewSonic ELITE XG320Q Review: Premium κατασκευή και υψηλή απόδοση

04 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

ViewSonic ELITE XG320Q Review: Premium κατασκευή και υψηλή απόδοση

Αρκετό καιρό μετά την επίσημη ανακοίνωση των προηγούμενων 4 μοντέλων της σειράς ViewSonic ELITE είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε για περίπου δύο εβδομάδες το μοντέλο ViewSonic ELITE XG320Q προκειμένου να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας. Η συγκεκριμένη σειρά οθονών απευθύνεται κυρίως στους gamers, χάριν στην υποστήριξη υψηλού ρυθμού ανανέωσης εικόνας 165Hz (ή 175Hz με overclocking) και της τεχνολογίας G-Sync.

Το συγκεκριμένο μοντέλο έρχεται με IPS panel τεχνολογίας Quantum Dot μεγέθους 32’’ και ανάλυσης WQHD (2560 x 1440), χρωματική κάλυψη στο 99% της γκάμας Adobe RGB και πιστοποίηση στο πρωτόκολλο DisplayHDR 600, ενώ ο χρόνος απόκρισης εικόνας κινείται στα επίπεδα του 1ms. Η εταιρεία τοποθετεί την οθόνη σε ένα αρκετά μεγάλο κουτί που περιλαμβάνει την οθόνη, τον βραχίονα στήριξης, τη βάση και δύο καλώδια: ένα DisplayPort και ένα για την τροφοδοσία.

viewsonic-techgear-review-10.jpg


Σχεδιασμός - Κατασκευή

Η κατασκευή των εξαρτημάτων (βραχίονας και βάση) είναι πολύ υψηλής ποιότητας και αντοχής (χρησιμοποιήθηκε μέταλλο), με τον βραχίονα να κουμπώνει πανεύκολα στο πίσω μέρος της οθόνης και τη σύνδεση με τη βάση να γίνεται εξίσου πολύ εύκολα γυρίζοντας την βίδα στο κάτω μέρος. Η οθόνη είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένη από πλαστικό υλικό επίσης πολύ υψηλής ποιότητας για μια premium εμφάνιση σε κάθε γραφείο, ζυγίζει περίπου 15kg, έχει πάχος περίπου 2.5cm και το επάνω μέρος διατρέχεται από τους αεραγωγούς με συνολικό πάχος περίπου 5mm. Γενικά η εταιρεία έχει επενδύσει στη σωστή ψύξη της οθόνης, αν και στη δική μας χρήση δεν παρατηρήσαμε κάτι ανησυχητικό στο θέμα της θέρμανσης. Οι πιο gaming “τσαχπινιές” είναι η LED ταινία στο κάτω μέρος και το εξαγωνικό περίγραμμα στο πίσω μέρος περιμετρικά του σημείου σύνδεσης (VESA 100) με τον βραχίονα που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τα γούστα του χρήστη. Να σημειωθεί ότι χάριν στο VESA 100 mount μπορείς να συνδέσεις εναλλακτικούς βραχίονες στήριξης.

viewsonic-techgear-review-1.jpg


Παραμένοντας στο πίσω μέρος, στην δεξιά πλευρά υπάρχει ένα στήριγμα για να τοποθετείς τα ακουστικά σου, ενώ κάτω από το mount του βραχίονα κρύβονται οι διαθέσιμες υποδοχές από το αποσπώμενο καπάκι της. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 1x υποδοχή DisplayPort 1.4, 2x HDMI 2.0, 3x USB 3.0 με την αριστερή εξ αυτών να υποστηρίζει τη δυνατότητα τροφοδότησης συμβατών συσκευών, 1x υποδοχή 3.5mm για σύνδεση ενσύρματων ακουστικών ή εξωτερικών ηχείων, αλλά και μια υποδοχή microUSB αποκλειστικά για το ELITE Ally. Το τελευταίο είναι μια περιφερειακή συσκευή με οθόνη αφής που επιτρέπει στους gamers να έχουν πιο γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στις ρυθμίσεις της οθόνης (Game Modes, HDR, φωτεινότητα, αντίθεση, RGB φωτισμός, Adaptive Sync κλπ.). Τέλος, εδώ βρίσκεται και υποδοχή για το καλώδιο τροφοδοσίας, αλλά και δύο «δαγκάνες» στήριξης του καλωδίου αν συνδέσεις κάποιο ενσύρματο mouse απευθείας στην οθόνη.

viewsonic-techgear-review-2.jpg


Σε ό,τι αφορά τον βραχίονα, δεν επιτρέπει την περιστροφή της οθόνης σε κάθετη διεύθυνση, αλλά μπορείς να την στρίψεις αριστερά ή δεξιά σε γωνία έως 25° και σε πάνω - κάτω από -5° έως +20°. Ακόμη επιτρέπει τη ρύθμιση του ύψους από τα 55mm έως τα 120mm από το γραφείο και διαθέτει ένα μικρό κενό λίγο κάτω από τη μέση του για να περνάς τα καλώδια από μέσα του προκειμένου να τα έχεις όλα τακτοποιημένα. Τέλος, η μεταλλική βάση είναι πολύ στιβαρή σε βαθμό που διατηρεί την οθόνη σταθερή ακόμα και όταν χτυπάς το γραφείο με δύναμη από τα νεύρα σου στο Elden Ring.

viewsonic-elite-xg320q-techgear-review-5.jpg

Συνολικά ο σχεδιασμός και η κατασκευή της ViewSonic ELITE XG320Q είναι αρκετά σοβαρός σε σύγκριση με άλλες gaming οθόνες και αυτό ενδεχομένως ενδιαφέρει πολλούς χρήστες που προτιμούν ένα πιο επαγγελματικό look για το γραφείο ή το σπίτι τους. Από τις λίγες οθόνες της αγοράς που δεν ακούς τριξίματα όταν τις ακουμπάς π.χ. για να αλλάξεις τη γωνία, το ύψος τους κλπ. Στιβαρή, premium, ανθεκτική και ταιριαστή για κάθε χώρο.

viewsonic-elite-xg320q-techgear-review-11.jpg

Διαχείριση - Μενού

Η πρόσβαση στις διάφορες ρυθμίσεις της ViewSonic ELITE XG320Q γίνεται με το joystick - button κεντρικά στο κάτω μέρος της και το quick access button στα αριστερά του, ενώ το power button βρίσκεται στα δεξιά του. Παρά το γεγονός ότι το μενού των ρυθμίσεων προσφέρει πολλές επιλογές παραμετροποίησης, θα θέλαμε σίγουρα κάτι περισσότερο από το quick menu της οθόνης, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικού χρωματικού προφίλ ανάλογα με τη χρήση (π.χ. όταν γράφεις, όταν παρακολουθείς περιεχόμενο ή όταν ο περιβάλλοντας φωτισμός μεταβάλλεται).

viewsonic-elite-xg320q-techgear-review-12.jpg

Στο επίκεντρο του μενού των ρυθμίσεων βρίσκεται, προφανώς, το gaming. Αμέσως βλέπεις στο επάνω μέρος πληροφορίες για τον συγχρονισμό της εικόνας, τον ρυθμό ανανέωσης και το game mode στο οποίο βρίσκεσαι, ενώ και οι πιο εμφανείς και γρήγορα προσβάσιμες επιλογές έχουν να κάνουν καθαρά με τα games. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αφού η ViewSonic ELITE XG320Q είναι πρωτίστως μια οθόνη gaming, αλλά είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι για να ρυθμίσεις π.χ. τη φωτεινότητα χρειάζεται να ψάξεις αρκετά με το όχι και τόσο βολικό joystick. Από εκεί και πέρα, υπάρχει όντως μεγάλη ποικιλία επιλογών και 10 έτοιμα presets για τα game modes, τα 3 εκ των οποίων μπορούν να παραμετροποιηθούν πλήρως από τον χρήστη (στα υπόλοιπα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί). Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και οι πιο hardcore gamers δεν πρόκειται να ξοδέψουν πολύ χρόνο για πειραματισμούς με την οθόνη, καθώς τα έτοιμα presets είναι πολύ στοχευμένα από την εταιρεία. Περί ορέξεως, βέβαια…

viewsonic-elite-xg320q-techgear-review-13.jpg

Ποιότητα Εικόνας - Απόδοση

Ξεκινάς το ταξίδι σου με τη ViewSonic ELITE XG320Q από το Custom 1 mode, με τη φωτεινότητα στο 50, την θερμοκρασία χρώματος στο Native, την αντίθεση στο 70 και την οξύτητα στο 75. Ακόμα και σε αυτήν την εργοστασιακή ρύθμιση η ποιότητα που απολαμβάνεις κινείται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Υποθέτουμε ότι η εταιρεία μελέτησε αρκετά το πως περίπου είναι φωτισμός σε ένα μέσο γραφείο για να δώσει εξαρχής μια πολύ καλή συνολική εικόνα για τα δεδομένα ενός IPS panel.

viewsonic-elite-xg320q-techgear-review-4.jpg

Η απόδοση των χρωμάτων είναι σωστή με ένταση και ζωντάνια σε games, videos και φωτογραφίες, αλλά προφανώς δεν μπορείς να έχεις το απόλυτο μαύρο που σου προσφέρει ένα OLED panel λόγω των περιορισμών της τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα αρκετά σκοτεινό περιβάλλον είναι εμφανές πως εκπέμπεται φως από την οθόνη, παρόλα αυτά είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι δεν παρατηρούνται «ξεπλύματα» στα σκούρα χρώματα, ούτε αξιοσημείωτες διαφορές σε περιοχές του panel. Για τον μέσο χρήστη η εικόνα είναι πολύ ικανοποιητική, αλλά οι gamers σαφέστατα θα χρειαστεί να πειραματιστούν με τις ρυθμίσεις για να καλιμπράρουν την οθόνη με βάση τα γούστα τους. Επίσης αρκετά θετικό ότι δεν μεταβάλλεται σημαντικά η ποιότητα ανάλογα με τη γωνία θέασης π.χ. όταν ανεβοκατεβάζεις το ύψος ή όταν στρίβεις την οθόνη. Η φωτεινότητα θα μπορούσε να είναι ένα κλικ υψηλότερη, αλλά και πάλι σε πραγματικές συνθήκες παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο περιβάλλοντας φωτισμός. Γενικά, η ViewSonic φαίνεται ότι έκανε αρκετή έρευνα επάνω σε πραγματικά σενάρια χρήσης για να προσφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην πλειοψηφία των χρηστών. 

viewsonic-elite-xg320q-techgear-review-7.jpg

Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να τοποθετήσουμε και την επιλογή για χρήση μιας ημι-glossy επικάλυψης επάνω από το panel, αντί για το συνηθισμένο matte. Εδώ κάπου κερδίζεις και κάπου χάνεις, αφού ναι μεν απολαμβάνεις καλύτερα χρώματα, αλλά αν βρίσκεσαι σε δωμάτιο με έντονο φως είναι συχνό το φαινόμενο να καθρεπτίζεσαι στην οθόνη. Ποιος gamer, όμως, κάθεται να παίξει με το φως να λούζει την οθόνη του;

viewsonic-elite-xg320q-techgear-review-9.jpg

Μιας και αναφέραμε τους gamers, η ViewSonic ELITE XG320Q δυστυχώς δεν διαθέτει υποδοχή HDMI 2.1 για να απολαμβάνεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιχνίδια των παιχνιδοκονσολών νέας γενιάς (Xbox Series X/S, PS5). Οι PC gamers, όμως, μπορούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι υποστηρίζει την τεχνολογία G-Sync (Adaptive Sync) με δυνατότητα για ρυθμό ανανέωσης εικόνας έως 175Hz για όσους έχουν κάρτες γραφικών της Nvidia, ενώ όσοι δουλεύουν με AMD GPUs «περιορίζονται» στα 165Hz. Η εταιρεία έχει ενσωματώσει και το εργαλείο PureXP (θα το βρείτε στο μενού των ρυθμίσεων), το οποίο δεν λειτουργεί όταν είναι ενεργοποιημένο το Adaptive Sync, αλλά προσαρμόζει τον ρυθμό ανανέωσης εικόνας από 120Hz έως 165Hz για τις AMD GPUs και από 120Hz έως 175Hz για τις Nvidia GPUs. Επίσης, είναι πιστοποιημένη στο πρότυπο DisplayHDR 600, το οποίο μπορεί να μην είναι το κορυφαίο της αγοράς, αλλά έστω κι έτσι δίνει το κάτι έξτρα στα γραφικά των games. Εδώ, λοιπόν, έχουμε ένα ξεκάθαρο selling point για τους gamers: αν σκοπεύεις να παίζεις σε Xbox Series X/S και PS5, τότε ίσως θα ήταν καλύτερο να δεις το μοντέλο ViewSonic XG320U που διαθέτει υποδοχή HDMI 2.1. Διαφορετικά, αν είσαι ακόμα σε παλαιότερες γενιές και το PC gaming είναι ο πυρήνας σου, τότε απολαμβάνεις πολύ υψηλή ποιότητα χωρίς κανένα θέμα.

viewsonic-techgear-review-7.jpg


Επίλογος

Αν και η εταιρεία χαρακτηρίζει τη ViewSonic ELITE XG320Q ως μια gaming οθόνη, εμείς την θεωρούμε περισσότερο ως μια πολύ καλή all-around επιλογή και θα βάλουμε έναν αστερίσκο στον τομέα του gaming αποκλειστικά και μόνο για την απουσία του HDMI 2.1. Μια premium κατασκευαστικά οθόνη με λιτό, αλλά μοντέρνο σχεδιασμό που σου επιτρέπει να κρύψεις την gaming ταυτότητα της σε ένα γραφείο ή στο δωμάτιο σου.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Christos Elpidis

Το ταξίδι ξεκίνησε από έναν Atari ST 520 στα '80s για μια μακρά περίοδο καψίματος στο gaming με το Kick Off 2 (αν είχε eSports τότε θα ήμουν εκατομμυριούχος...) και τα κλασικά adventures. Μετά ήρθαν τα PCs, το Internet, τα MP3s, τα Mac, τα κινητά, τα smartphones και όλα τα μαραφέτια που ορίζουν την καθημερινότητα μας σήμερα.

Για όλα αυτά τα λέμε τα τελευταία 10+ χρόνια μέσα από το Techgear.gr! Θα με βρείτε σε Twitter, Instagram και φυσικά στη Darkpony Digital!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΣΧΟΛΙΑ
read more

OPPO A98 5G Review: Αξιοπρεπές, αλλά με μεγάλο ανταγωνισμό στη μεσαία κατηγορία

29 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Όσο και αν εντυπωσιάζουν (ή και όχι) το κοινό οι ναυαρχίδες της premium κατηγορίας των smartphones, ο κύριος όγκος των συσκευών που πωλούνται κινούνται στη mid-range κατηγορία, διότι ο κόσμος έχει εκπαιδευτεί ...

Jagged Alliance 3 Review: Εγγυημένη διασκέδαση για τους λάτρεις των tactical turn-based παιχνιδιών

21 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Μία από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες για τους λάτρεις των tactical turn-based παιχνιδιών στρατηγικής τη φετινή χρονιά είναι αυτή του Jagged Alliance 3 που είναι διαθέσιμο από τον περασμένο Ιούλιο για Windows ...

Sony Xperia 10 V Review: Με τον δικό του χαρακτήρα και ξεκάθαρα πλεονεκτήματα - μειονεκτήματα

20 Σεπτεμβρίου 2023 Christos Elpidis

Κάθε φορά που έρχεται η ώρα να δοκιμάσουμε κάποιο smartphone της Sony είμαστε ήδη προετοιμασμένοι για αυτά που θα δούμε, καθώς η εταιρεία δεν δείχνει καμία διάθεση να αλλάξει πολιτική στον τρόπο με τον οποίο ...

Reolink TrackMix Review: Μια εξαιρετική κάμερα ασφαλείας για κάθε εξωτερικό χώρο

20 Αυγούστου 2023 Christos Elpidis

Είχαμε αρκετό καιρό να πιάσουμε στα χέρια μας κάποια νέα κάμερα ασφαλείας από τη Reolink, η οποία πριν από μερικά χρόνια ήταν απλά μια ανερχόμενη εταιρεία που ξεχώρισε, ωστόσο, από την πρώτη στιγμή για τις ...

Samsung Galaxy Z Flip5 Review: Άλματα μπροστά, αλλά και άλυτα ζητήματα

18 Αυγούστου 2023 Christos Elpidis

Αφότου είδαμε το Samsung Galaxy Z Fold5 που προορίζεται για τον επαγγελματία power user, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για το clamshell foldable της εταιρείας που είναι πιο προσιτό και αρκετά πιο ανανεωμένο σε ...

Samsung Galaxy Z Fold5 Review: Μερικές πινελιές μακριά από την τελειότητα!

18 Αυγούστου 2023 Christos Elpidis

Η άνθιση στην κατηγορία των foldables δεν θα μπορούσε να επέλθει χωρίς κάποιος από τους κατασκευαστές να κάνει το πρώτο βήμα και ήταν η Samsung αυτή που πήρε πρώτη το ρίσκο να ξεκλειδώσει την κατηγορία πριν από...

Redmi Watch 3 και Redmi Buds 4 Review: Προσιτές λύσεις για αρχάριους χρήστες

10 Ιουλίου 2023 Christos Elpidis

Εκτός από τα εξαιρετικά value-for-money smartphones της, όπως το Redmi Note 12 Pro+ που είδαμε αναλυτικά πρόσφατα, η Redmi έχει να επιδείξει ένα πλούσιο κατάλογο συσκευών που απλώνονται σε όλες τις κατηγορίες ...

Logitech MX Keys S και MX Anywhere 3S Review: Επιλογές από το πάνω ράφι

10 Ιουλίου 2023 Christos Elpidis

Η δημοφιλής σειρά Master Series (ή MX) της Logitech εμπλουτίστηκε πρόσφατα με δύο νέα προϊόντα, ένα πληκτρολόγιο και ένα compact mouse, τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσους θέλουν να ...

SteelSeries Arctis Nova Pro Review: Ένα μεγάλο «ναι» για το gaming

26 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

Αν και οι περισσότεροι χρήστες έχουν στραφεί στις ασύρματες λύσεις ακουστικών για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ό,τι αφορά το gaming και την αναπαραγωγή μουσικής, εξακολουθεί να υπάρχει κοινό που ενδιαφέρεται...

Diablo IV Review: Μια επική περιπέτεια στο Sanctuary

21 Ιουνίου 2023 Christos Elpidis

Έφτασε και πάλι ο καιρός να παίξουμε ένα νέο Diablo και όπως ήταν λογικό, η προσμονή μας ήταν τεράστια, όπως και οι προσδοκίες μας μετά τις εξαγγελίες της Blizzard για στροφή στην ζοφερή ατμόσφαιρα του Diablo ...

Loader
please wait
techgear_icon