Virgin Orbit: Επιτυχημένη εκτόξευση πυραύλου από...αέρος!

Η Virgin Galactic φαινόταν ότι έχει μείνει αρκετά πίσω στον “αγώνα δρόμου” των ιδιωτικών πρωτοβουλιών για το Διάστημα, με τη SpaceX να κυριαρχεί και τη Blue Origin του Jeff Bezos να ετοιμάζεται για πιο σοβαρές αποστολές. Παρόλα αυτά, η εταιρεία του Sir Richard Branson κατάφερε πριν από μερικές ώρες να πραγματοποιήσει την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή του περίφημου Virgin Orbit.

Σε αντίθεση με τις συμβατικές εκτοξεύσεις από επίγεια launch pads, το Virgin Orbit αφορά την εκτόξευση πυραύλων από αέρος! Στη συγκεκριμένη δοκιμή χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικά τροποποιημένο Boeing 747 που ονομάστηκε “Cosmic Girl”. Στο κάτω μέρος του αεροπλάνου έχει τοποθετηθεί ο πύραυλος LauncherOne, ο οποίος εκτοξεύεται αφότου το αεροπλάνο φτάσει σε ένα αρκετά μεγάλο υψόμετρο για να θέσει σε τροχιά τους δορυφόρους που μεταφέρει, ενώ το αεροπλάνο επιστρέφει κανονικά για προσγείωση.

virgin-orbit-2.jpg

Όπως αντιλαμβάνεστε, η Virgin Galactic προτείνει μια εναλλακτική λύση για εξοικονόμηση πόρων αντί των επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων της SpaceX και της Blue Origin. Με τη χρήση αεροσκαφών για την εκτόξευση των πυραύλων, μειώνονται δραματικά τα κόστη ειδικά για τις πρώτες φάσεις των αποστολών και τα ειδικά launch pads, ενώ είναι σαφές ότι μπορεί να γίνει εκτόξευση από σχεδόν οποιοδήποτε αεροδρόμιο στον κόσμο χάριν στη χρήση των Boeing 747.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις και από τη Virgin Galactic. Το σίγουρο είναι ότι μπαίνουμε σε μια νέα χρυσή εποχή για την εξερεύνηση του Διαστήματος χάριν στον υψηλό ανταγωνισμό τόσο των ιδιωτικών εταιρειών, όσο και των πολλών κρατών που έχουν στρέψει το βλέμμα τους έξω από τη Γη.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Loading