Vodafone STEP: Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη

Η Vodafone παρουσιάζει μία νέα πλατφόρμα που σχεδιάστηκε για να διασυνδέει τους οδηγούς - χρήστες των οδικών υποδομών απευθείας με τις συγκοινωνιακές αρχές, παρέχοντας πληροφορίες ασφαλείας, προειδοποιήσεις κινδύνου και ενημερώσεις για την κυκλοφορία σε πραγματικό χρόνο, ανεξαρτήτως της συσκευής ή του συστήματος εντός του οχήματος που χρησιμοποιούν.

Η πλατφόρμα είναι συμβατή με όλες τις εφαρμογές τρίτων μερών (third-party apps) και συστήματα πλοήγησης εντός οχήματος. Η Vodafone συνεργάζεται με αρκετούς συνεργάτες για να φέρει νέες τεχνολογίες σε χρήστες οδικών υποδομών και σχεδιάζε να διαθέσει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα μέσα από τις δικές εφαρμογές της Vodafone Automotive εντός του έτους.

Η νέα πλατφόρμα, που φέρει το ακρωνύμιο STEP (“Safer Transport for Europe Platform”, δηλαδή Πλατφόρμα Ασφαλέστερης Μετακίνησης για την Ευρώπη), στοχεύει να επιλύσει το πρόβλημα του κατακερματισμού των δεδομένων και των πληροφοριών που περιορίζουν τα οφέλη τα οποία μπορεί να φέρει η συνδεσιμότητα στην οδική ασφάλεια.

Οι συγκοινωνιακές αρχές σήμερα συχνά περιορίζονται στο να αναβαθμίζουν την οδική ασφάλεια μέσω των οδικών υποδομών – όπως σήμανση, φωτεινές επιγραφές κτλ – ή μέσω ενός περιορισμένου αριθμού τεχνολογιών που αναπτύσσονται από ανεξάρτητους κατασκευαστές, όπως τα συστήματα πλοήγησης εντός του οχήματος.

Λύσεις για τις προκλήσεις της οδικής ασφάλειας

Το STEP προσφέρει τη λύση για αυτές τις προκλήσεις. Ως μία πλατφόρμα, η οποία στηρίζεται στο cloud και είναι δομημένη σε ανοιχτά βιομηχανικά πρότυπα, το STEP επιτρέπει σε ένα ευρύ οικοσύστημα συμμετεχόντων – κυβερνήσεις, συγκοινωνιακές αρχές, παρόχους υπηρεσιών μετακίνησης και εταιρίες κινητής – να συνεργαστούν για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη.

Ο Joakim Reiter, διευθυντής εξωτερικών και εταιρικών υποθέσεων του Ομίλου Vodafone, δήλωσε: 

Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας είναι ακόμη μία μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι οι ανοιχτές πλατφόρμες για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ανταλλαγή δεδομένων μπορούν να διαδραματίσουν έναν σημαντικό ρόλο και να συμβάλουν στη αποτροπή θανάτων από δυστυχήματα και περιττών τραυματισμών που σημειώνονται στους δρόμους κάθε χρόνο». Το STEP είναι σχεδιασμένο ώστε να είναι συμβατό με όλες τις εφαρμογές χαρτών και τα συστήματα πλοήγησης εντός του οχήματος, που αναπτύσσονται από οργανισμούς – συνεργάτες, ενώ οι χρήστες θα ωφεληθούν από την ελεύθερη πρόσβαση στην πλατφόρμα και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της.

Ο Vinod Kumar, διευθύνων σύμβουλος του Vodafone Business δήλωσε: 

Αυτή η κλιμακούμενη πλατφόρμα καθιστά εφικτή τη διανομή ζωτικών πληροφοριών για την ασφάλεια σε όλους τους χρήστες των αυτοκινητόδρομων, ανεξαρτήτως της εφαρμογής ή του συστήματος, στο οποίο στηρίζονται. Το STEP ενθαρρύνει τη συνεργασία ανάμεσα σε συγκοινωνιακές αρχές, app developers και την αυτοκινητοβιομηχανία με στόχο να ξεκλειδώσει η πλήρης αξία των δεδομένων και της συνδεσιμότητας, βοηθώντας έτσι στο να γίνουν οι δρόμοι της Ευρώπης πιο ασφαλείς

Σε αυτό το αρχικό στάδιο, το STEP θα μπορεί να εξυπηρετήσει τη μεταφορά μηνυμάτων ασφαλείας και στοχευμένων ενημερώσεων από φορείς λειτουργίας αυτοκινητόδρομων σχετικά με διακοπές ή περιορισμό κυκλοφορίας και τροχαία ατυχήματα μέσα από μία ποικιλία συστημάτων εντός οχήματος, αλλά και εφαρμογών πλοήγησης.

Επίσης, το STEP μπορεί να καταστήσει εφικτή τη μοντελοποίηση του οδικού δικτύου σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας ασφαλή, ανωνυμοποιημένα και συγκεντρωτικά στοιχεία θέσης των οχημάτων. Η μακροπρόθεσμη φιλοδοξία της Vodafone είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη λειτουργικότητα ασφαλείας της πλατφόρμας ώστε να περιλαμβάνει ειδοποίηση εντοπισμού για ευάλωτους χρήστες του δρόμου – για παράδειγμα, ο οδηγός ενός βαρέος οχήματος να μπορεί να λάβει ειδοποίηση για παρακείμενους ποδηλάτες ή πεζούς εκτός ορατότητας - όπως επίσης για τη διαχείριση στόλου, εντοπισμό κλεμμένων οχημάτων και υποστήριξη της ασφάλισης οχήματος βάσει χρήσης.

Loading