Βόλτα στον πλανήτη Άρη χάριν στο τεράστιο «μωσαϊκό» που έφτιαξε η NASA

Εάν θέλετε να πάρετε μια καλή γεύση από τις συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη, τότε μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο νέο διαδραστικό εργαλείο που λάνσαρε η NASA, το οποίο μας επιτρέπει να «ταξιδέψουμε» σε διάφορες τοποθεσίες του κόκκινου πλανήτη που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και να τις παρατηρήσουμε με εξωπραγματική λεπτομέρεια.

Το Global CTX Mosaic of Mars δημιουργήθηκε με τον συνδυασμό 110.000 φωτογραφιών που τράβηξε η Context Camera (CTX) του Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Η NASA αναφέρει ότι το συγκεκριμένο μωσαϊκό συνθέτει μια καθολική εικόνα του Άρη ανάλυσης 5.7 τρισεκατομμυρίων pixels, την οποία αν μπορούσαμε να εκτυπώσουμε θα καταλάμβανε ολόκληρο το Rose Bowl Stadium στην Pasadena (California).

mars-mosaic-1.jpg


Για τη συλλογή και την επεξεργασία των εικόνων χρειάστηκε να περάσουν 6 χρόνια και δεκάδες χιλιάδες εργατοώρες από τους ερευνητές του Bruce Murray Laboratory for Planetary Visualisation του Caltech. Όταν επισκεφθείτε την ειδική ιστοσελίδα της NASA θα βρείτε στο κάτω μέρος κάποιες προτάσεις για να ξεκινήσετε την περιήγηση σας, όπως ο Jezero Crater όπου γίνεται αναζήτηση για αρχαία μικροβιακή ζωή από το Perseverance rover.

Όπως δήλωσε ο Jay Dickson, επικεφαλής του Murray Lab,

Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι προσβάσιμο για όλο τον κόσμο, από μικρούς μαθητές μέχρι ηλικιωμένους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξερευνήσουν τον πλανήτη Άρη από την άνεση του υπολογιστή τους.

Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο Global CTX Mosaic of Mars από εδώ.

[NASA]

Loading