Voyager 1: Εντόπισε «μουρμουρητό» πέρα από το Ηλιακό Σύστημα μας

Πέρασαν 44 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το ταξίδι του Voyager 1 στο Διάστημα και μάλιστα από τον Σεπτέμβριο του 2013 το διαστημικό σκάφος έχει ξεφύγει από τα όρια του Ηλιακού Συστήματος μας και κινείται στον διαστρικό χώρο. Μετά από τόσα χρόνια, το Voyager 1 εξακολουθεί να στέλνει πίσω στη Γη πολύτιμες πληροφορίες και μόλις πρόσφατα επιβεβαίωσε την ύπαρξη πλάσματος στο Διάστημα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, το Voyager 1 κατέγραψε το περίφημο “μουρμουρητό” του πλάσματος (ελεύθερα ηλεκτρόνια που απογυμνώθηκαν από άτομα λόγω υπερβολικά υψηλής θερμοκρασίας) σε μια πολύ χαμηλή συχνότητα μόλις 3 kHz. Η παρατήρηση αυτού του πλάσματος είχε λογική όσο το Voyager 1 κινούνταν στη ζώνη της ηλιόπαυσης, παρόλα αυτά, το νέο εύρημα αποδεικνύει την ύπαρξη πλάσματος σε μια απόσταση 1.5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων μακριά από την Ήλιο.

voyager-1-plasma-hum.jpg

Οι ερευνητές θα επιχειρήσουν να χαρτογραφήσουν την περιοχή όπου εκτείνεται το πλάσμα πέρα από το Ηλιακό Σύστημα και ευελπιστούν ότι μέχρι να τελειώσουν τα ενεργειακά αποθέματα του Voyager 1 θα έχουν καταφέρει να ξεκαθαρίσουν αν προέρχεται από τον Ήλιο ή από κάποια άλλη πηγή στον διαστρικό χώρο. Στην παρούσα φάση, πάντως, έχουν μια απόδειξη ότι τουλάχιστον μέχρι το σημείο όπου βρίσκεται τώρα το Voyager 1, το Διάστημα δεν είναι ένας κενός χώρος.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

[via]

Loading