To σερφάρισμα στο Ίντερνετ από τη δουλειά αυξάνει την παραγωγικότητα

Την επόμενη φορά που θα σερφάρετε στο Internet εν ώρα εργασίας, δε χρειάζεται να νιώθετε τύψεις. Έρευνα έδειξε ότι το σερφάρισμα αναζωογονεί τους κουρασμένους εργαζόμενους και αυξάνει την παραγωγικότητά τους, συγκριτικά με άλλες δραστηριότητες όπως email, κλήσεις ή SMS, για να μην αναφέρουμε καν την περίπτωση απουσίας διαλείμματος...

Η έρευνα με την ονομασία "Impact of Cyberloafing on Psychological Engagement" πραγματοποιήθηκε από τους Don J.Q. Chen και Vivien K.G Lim του National University of Singapore και τα αποτελέσματα της παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση "Academy of Management" στο San Antonio του Texas.

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήθηκε δείγμα 96 προπτυχιακών σπουδαστών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: μία ομάδα ελέγχου, μία ομάδα διαλείμματος και μια σερφαρίσματος στο Ίντερνετ. Τα πρώτα 20 λεπτά ανατέθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες να υπογραμμίσουν τα γράμματα 'e' σε ένα απλό κείμενο.

Τα 10 λεπτά που ακολούθησαν, η ομάδα ελέγχου έπρεπε να εκτελέσει μια δεύτερη εξίσου απλή δραστηριότητα, η δεύτερη ομάδα μπορούσε να κάνει ότι ήθελε (εκτός φυσικά από το να σερφάρει), ενώ η τρίτη ομάδα μπορούσε να πλοηγηθεί στο Διαδίκτυο. Τέλος, για τα επόμενα 10 λεπτά, όλοι οι συμμετέχοντες έπρεπε να υπογραμμίσουν και πάλι κάποιο γράμμα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η τρίτη ομάδα αποδείχτηκε πιο αποδοτική, παρουσιάζοντας λιγότερη κούραση και ανοία και μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης συγκριτικά με τις άλλες δύο ομάδες.

Γιατί όμως η περιήγηση στο Διαδίκτυο είναι πιο αναζωογονητική από την απάντηση σε ένα email; Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι χρήστες του Διαδικτύου επιλέγουν συνήθως να επισκεφτούν τα αγαπημένα τους sites- κάτι σα διάλειμμα για καφέ η snack. Από τη άλλη πλευρά, δε μπορούν να ελέγξουν τα email που δέχονται, με αποτέλεσμα η ανάγνωση και συγγραφή του μηνύματος πολλές φορές να απαιτεί πολλή σκέψη.

Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη οι εργοδότες να πάψουν να περιορίζουν την πρόσβαση των εργαζομένων στο Internet και αντιθέτως να τους επιτρέπουν να σερφάρουν στο Διαδίκτυο σε λογικά πάντα πλαίσια.

[πηγή mobiledia]

 

Loading