WIND 5G: Ξεκίνησε η λειτουργία του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η WIND ξεκινά τη λειτουργία του 5G δικτύου της ανοίγοντας έναν νέο δρόμο για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας. Η λειτουργία του δικτύου ξεκίνησε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, με την πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπερνά το 60% κατά τη διάρκεια της πρώτης τριετίας.

Πρόσβαση στο δίκτυο WIND 5G μπορούν να έχουν όλοι οι συνδρομητές WIND , ιδιώτες κι επιχειρήσεις, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση κι ανεξαρτήτως προγράμματος (συμβόλαιο, καρτοσύνδεση, καρτοκινητή). Μόνη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν 5G συσκευή που έχει πιστοποιηθεί στο δίκτυο WIND, όπως το Xiaomi Mi 10T, το Xiaomi Mi10T Pro, το Xiaomi Mi10T Lite, το Huawei P40 DS και το Huawei P40 Pro DS. Eνώ σύντομα θα προστεθούν ακόμα περισσότερες όπως το Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max, το Samsung Galaxy S20 Ultra και άλλες.

Έτσι οι συνδρομητές θα μπορούν να ζουν την εμπειρία των μέγιστων ταχυτήτων που σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 1Gbps.

Η WIND ως στρατηγικός επενδυτής σε υποδομές νέας γενιάς συνεχίζει να εξελίσσει το δίκτυο κινητής της στην Ελλάδα για να προσφέρει στους συνδρομητές της υπηρεσίες 5ης γενιάς, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Πανόπουλος, Γενικός Διευθυντής Δικτύου της WIND,

Ενεργοποιήσαμε το 5G δίκτυό μας συμμετέχοντας ενεργά στο ψηφιακό μέλλον της πατρίδας μας. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στηρίζουμε δυναμικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μέσα από τις επενδύσεις μας σε δίκτυα νέας γενιάς και σύγχρονες τεχνολογικές υποδομές, προσφέροντας στους συνδρομητές μας τις καλύτερες υπηρεσίες επικοινωνίας.

Με την έναρξη λειτουργίας του WIND 5G, η Ελλάδα γίνεται από τις πρωτοπόρες χώρες παγκοσμίως που διαθέτουν δίκτυο 5ης γενιάς. Οι ασύλληπτες ταχύτητες που φέρνει το 5G και ο πολύ μικρότερος χρόνος απόκρισης, ανοίγουν νέους δρόμους για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εφαρμογών και υπηρεσιών που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, θα αναβαθμίσουν την επιχειρηματικότητα και θα μετασχηματίσουν την ελληνική οικονομία.

Τι είναι το 5G;

To 5G αποτελεί την νέα γενιά κινητής επικοινωνίας, η οποία προσφέρει τρεις σημαντικές αλλαγές:

  • Απίστευτα υψηλές ταχύτητες, οι οποίες μπορεί να ξεπεράσουν και 1 Gbps.
  • Δυνατότητα σύνδεσης πολλαπλών συσκευών, χωρίς να καταναλώνεται πολλή ενέργεια, που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την τεχνολογία Internet of Things.
  • Εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση, που σημαίνει πως οι καθυστερήσεις σε «ευαίσθητες» συσκευές, όπως τα τηλεχειριστήρια συσκευών και βιντεοπαιχνιδιών, ανήκουν στο παρελθόν

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ 4G και 5G;

Το 5G δεν είναι απλώς μια εξέλιξη του 4G. Περιλαμβάνει σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις, όπως:

  • Βελτιωμένους αλγορίθμους που αποδίδουν περισσότερη αποδοτικότητα του διαθέσιμου φάσματος.
  • Ταυτόχρονα, διάθεση όλο και περισσότερου φάσματος.
  • Νέες τεχνολογίες κεραιών που συνδυάζουν πολλαπλές κεραίες για ενίσχυση της λήψης.
  • Μια νέα αρχιτεκτονική στο δίκτυο κορμού.

Το 5G, λοιπόν, θα είναι σε πολλές περιπτώσεις τουλάχιστον 10 φορές καλύτερο από το 4G, προσφέροντας:

  • Πολύ υψηλότερες ταχύτητες, οι οποίες μπορούν να ξεπερνούν το 1 Gbps.
  • Εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση (low latency μονοψήφια έναντι διψήφιων ms).
  • Δυνατότητα σύνδεσης δισεκατομμυρίων συσκευών, με πολύ χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Είναι ασφαλές το 5G;

Όλες οι επίσημες μελέτες έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη χρήση του 5G.

Δες παρακάτω τις αναφορες αξιόπιστων ιδρυμάτων για το 5G.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει:

Έπειτα από πολλές επιστημονικές μελέτες δεν έχει διαπιστωθεί καμία δυσμενής επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία από την ασύρματη τεχνολογία.

Δες περισσότερα εδώ.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αναφέρει:

Οι μετρήσεις που διεξάγονται στην κοντινή περιοχή των σταθμών βάσης κινητών επικοινωνιών, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, έχουν επιβεβαιώσει ότι η ακτινοβολία είναι χιλιάδες φορές χαμηλότερη από τα επίπεδα αποδεκτής έκθεσης που προτείνονται στις οδηγίες για τον περιορισμό της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Δες περισσότερα εδώ.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας αναφέρει:

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν θεσπίσει από τα αυστηρότερα όρια στην Ευρώπη.

Δες περισσότερα εδώ.

Η International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection αναφέρει:

Οι οδηγείς της ICNIRP (οι οποίες ακολουθούνται αυστηρά από το Ελληνικό κράτος) προστατεύουν από οποιαδήποτε δυσμενή επίπτωση στην ανθρώπινη υγειά από τεχνολογίες 5G.

Δες περισσότερα εδώ.

Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών αναφέρει:

Για όλες τις συχνότητες που χρησιμοποιεί η κινητή τηλεφωνία, έχουν τεθεί διεθνή όρια τα οποία εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε δυσμενής επίπτωση στην ανθρώπινη υγειά.

Δες περισσότερα εδώ.

Δουλεύει η 4G SIM κάρτα σε 5G συσκευή;

Βεβαίως. Οι 5G συσκευές υποστηρίζουν SIM κάρτες 4G όπως ακριβώς οι 4G συσκευές υποστηρίζουν 3G.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας

Loading