Windows Phone 8, παρουσιάστηκε επίσημα!

Windows Phone 8 Presentation

Όπως αναμενόταν, η Microsoft παρουσίασε επίσημα πριν από λίγη ώρα το Windows Phone 8, την επόμενη μεγάλη έκδοση του mobile λειτουργικού συστήματος και τα νέα χαρακτηριστικά του.

Shared Windows Core

Shared Windows Core - Windows 8

Ξεκινώντας να αναφέρουμε επιγραμματικά ότι το Windows Phone 8 θα υποστηρίζει πλέον multi-core επεξεργαστές, περισσότερες αναλύσεις οθόνης (800 x 480 / 15:9, 1280 x 768 / 15:9, 1280 x 720 / 16:9), υποδοχές microSD με δυνατότητα εγκατάστασης εφαρμογών από αυτές (!), ενσωμάτωση του Internet Explorer 10 (HTML5 renderning), native NFC chips και αντίστοιχες λειτουργίες (όπως Wallet), ενώ η πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών θα είναι κοινή με το Windows 8 με αποτέλεσμα οι developers να μπορούν να μεταφέρουν τις εφαρμογές τους χωρίς μεγάλη προσπάθεια (το ίδιο και από Android, iOS).

Ακόμη, η νέα έκδοση θα περιλαμβάνει προεγκατεστημένη την εφαρμογή Nokia Maps (τέλος το Bing Maps) με offline υποστήριξη, δεδομένα από τη NAVTEQ και οδηγίες turn-by-turn, που συνεχίζουν να λειτουργούν και στο background, επομένως τα Lumia Windows Phone smartphones θα χάσουν την αποκλειστικότητα που είχαν μέχρι σήμερα.

Συνεχίζουμε με την πλήρη ενσωμάτωση της λειτουργίας VoIP, όχι αποκλειστικά το Skype (!), με τη Microsoft να δηλώνει ότι οι κλήσεις που δέχεται ο χρήστης δεν έχουν καμία διαφορά από τις κανονικές, και μάλιστα λειτουργούν κανονικά στο background. Επομένως, κάθε developer μπορεί να δημιουργήσει τη δική του εφαρμογή VoIP, ενώ πολύ χρήσιμη είναι και η λειτουργία Speech (κάτι σαν το Siri ή το S Voice) που μπορεί επίσης να προστεθεί σε κάθε εφαρμογή για φωνητικές εντολές! Για παράδειγμα, έδειξε την εφαρμογή Audible που είναι διαθέσιμη από σήμερα στο Windows Phone Marketplace ακόμη και για συσκευές Windows Phone 7.5.

Άλλη μία αλλαγή που παρουσίασε ο Joe Belfiore είναι αυτή που αφορά τη Start Screen, η οποία περιλαμβάνει τα Live Tiles που γνωρίζουμε από τις προηγούμενες εκδόσεις με τη διαφορά ότι ο χρήστης μπορεί να αλλάξει το μέγεθος τους (double wide, medium, small) ώστε να έχει ακόμα περισσότερες πληροφορίες στην αρχική οθόνη, περισσότερες επιλογές χρωμάτων και φυσικά δυνατότητα μετακίνησης.

Να σημειωθεί ότι όλες οι εφαρμογές του Windows Phone 7.5 (Mango) θα λειτουργούν κανονικά στην έκδοση Windows Phone 8 και σε όλες τις νέες αναλύσεις που υποστηρίζονται, σχεδόν χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω προγραμματισμός από τους developers.

Φυσικά, η Microsoft ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το επαγγελματικό κοινό, καθώς το Windows Phone 8 θα υποστηρίζει κωδικοποίηση BitLocker, secure boot mode, LOB apps και τις κλασικές εφαρμογές του Office, ενώ οι developers θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ίδια εργαλεία με αυτά του Windows 8. Επιπλέον, ανακοινώθηκε το Company Hub, μια custom εφαρμογή που μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εταιρίας ώστε να περιλαμβάνει υλικό που θα απευθύνεται στους εργαζομένους κλπ.

Μια νέα λειτουργία που θα εκμεταλλεύται τα NFC chips των συσκευών με Windows Phone 8 θα είναι το "Tap + Send", όπου οι χρήστες απλά θα ακουμπούν δύο συσκευές και θα μοιράζονται επαφές, φωτογραφίες, videos κλπ., αλλά και να παίζουν ένα παιχνίδι διπλό!

Μεγάλο βάρος έπεσε και στα παιχνίδια, με τη Microsoft να φέρνει τη βραβευμένη game engine της Havok στο Windows Phone 8, ενώ έχει κλείσει συμφωνίες με τις κορυφαίες εταιρίες του mobile gaming για να εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο το Marketplace (ξεπέρασε τις 100.000 εφαρμογές πιο γρήγορα από κάθε άλλο κατάστημα εφαρμογών) με εξαιρετικά παιχνίδια, όπως τα Asphalt 7, NOVA 3, Words With Friends και Draw Something.

Στα δυσάρεστα να αναφέρουμε ότι όσοι έχουν συσκευή με Windows Phone 7.5 ΔΕΝ θα μπορούν να αναβαθμίσουν σε Windows Phone 8, ούτε να χρησιμοποιήσουν εφαρμογές που θα γραφτούν για τη νέα έκδοση. Η Microsoft απλά χρυσώνει το χάπι με την αναβάθμιση Windows Phone 7.8 που θα περιλαμβάνει τη νέα Start Screen....

Σειρά στη σκηνή πήρε εκπρόσωπος της Nokia, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος με το WP8 και παρουσίασε τις νέες εφαρμογές της εταιρίας, όπως το Nokia Music 3.0 και το Nokia Counters (επιτρέπει στον χρήστη να παρακολουθεί τη χρήση της συσκευής σε data, χρόνο ομιλίας κλπ.). Να αναφέρουμε ότι προστέθηκαν νέες λειτουργίες στην εφαρμογή Camera (self-timer, action shot για το burst mode, panorama και group-shot), ενώ η εφαρμογή Nokia Maps θα δέχεται uploading φωτογραφιών και reviews σε τοποθεσίες.

Το SDK του Windows Phone 8 θα δοθεί στους developers μέσα στο καλοκαίρι, ενώ οι Nokia, Huawei, Samsung και HTC θα κατασκευάσουν συσκευές με WP8 που θα χρησιμοποιούν "νέας γενιάς επεξεργαστές της Qualcomm", διαθέσιμες σε περισσότερες από 180 χώρες (25 περισσότερες από την Apple) και σε 50 διαφορετικές γλώσσες. Επίσης, όλα τα updates θα είναι OTA (over-the-air) και κάθε συσκευή WP8 θα έχει υποστήριξη για τουλάχιστον 18 μήνες.

[via TheVerge]

Loading