Ζωή στον πλανήτη Άρη; Αναζήτηση για ενδείξεις στους δορυφόρους του
Είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι οι ερευνητές της NASA (και όχι μόνο) αναζητούν ενδείξεις - στοιχεία - ίχνη πως κάποτε υπήρχε ζωή στον πλανήτη Άρη, έχοντας επικεντρώσει τις έρευνες τους κυρίως στην επιφάνεια και εσχάτως λίγο κάτω από αυτήν. Παρόλα αυτά, μια νέα έρευνα της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας (JAXA) προτείνει πως ίσως θα έπρεπε να ψάξουν για μικροοργανισμούς στον Φόβο, τον δορυφόρο του Άρη.
Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης,
Ο πλανήτης Άρης δεν είναι μόνος του, καθώς διαθέτει δύο μικρούς δορυφόρους. Σε όλη την ιστορία του πλανήτη, έχουν συμβεί πολλές συγκρούσεις με αστεροειδείς που προκάλεσαν την εξαγωγή μεγάλης ποσότητας υλικού από την επιφάνεια και στο εσωτερικό του πλανήτη, και σίγουρα κάποιες ποσότητες έχουν μεταφερθεί στον Φόβο μέσω αυτών των συγκρούσεων.
Από την άλλη, βέβαια, οι συνθήκες που επικρατούν στον Φόβο δεν είναι και ιδιαίτερα φιλόξενες για τη διατήρηση της ζωής, λόγω της έλλειψης αέρα και νερού, αλλά και των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών ακτινοβολίας. Ενδέχεται, όμως, να έχουν μείνει ίχνη ζωής που μπορεί να έφτασαν εκεί πριν από εκατομμύρια χρόνια. Η υπόθεση για τον Φόβο γίνεται επειδή βρίσκεται πιο κοντά από τον Δείμο, τον άλλο δορυφόρο του πλανήτη Άρη.
Η JAXA δεν σκοπεύει να μείνει μόνο στη θεωρία, αλλά ετοιμάζει ήδη αποστολή για την εξερεύνηση των δορυφόρων του πλανήτη Άρη, η οποία είναι προγραμματισμένη για το 2024. Το Martian Moons eXploration probe θα προσεδαφιστεί στην επιφάνεια του Φόβου, θα συλλέξει μερικά δείγματα από την επιφάνεια και ελαφρώς κάτω αυτήν, ενώ θα επιστρέψει στη Γη με αυτά το 2029. Στο ενδιάμεσο θα πραγματοποιήσει διάφορα περάσματα και από τον Δείμο.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.
[via]