Απαίτηση για 30% Ευρωπαϊκό περιεχόμενο σε Netflix, Amazon Prime και άλλες υπηρεσίες video streaming από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να επέμβει και στο περιεχόμενο που διανέμεται και προβάλλεται μέσω των υπηρεσιών video streaming, όπως είναι τα Netflix και Amazon Prime. Όπως επιβεβαιώνει το Δελτίο Τύπου της αρμόδιας επιτροπής της ΕΕ για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση (European Parliament Committee on Culture and Education - CULT Committee), θα πρέπει τουλάχιστον το 30% του συνολικού περιεχομένου να προέρχεται από την Ευρώπη.

Παρότι δεν διευκρινίζονται τα κριτήρια "βάφτισης" του περιεχομένου ως "Ευρωπαϊκό", η λογική πίσω από αυτήν την απόφαση είναι να υποστηρίξουν την πολυπολιτισμικότητα των Ευρωπαϊκών παραγωγών. Παράλληλα, εγκρίθηκαν οι νέοι κανονισμοί για τις υπηρεσίες video streaming που θα πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτές τις παραγωγές είτε με απευθείας επενδύσεις είτε ενισχύοντας το εθνικό κεφάλαιο. Ακόμη, οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να κατανέμουν αυτές τις επενδύσεις στα κράτη-μέλη ανάλογα με τον τζίρο που καταγράφουν σε κάθε χώρα, ουσιαστικά, θα πρέπει να δίνουν περισσότερα εκεί που έχουν μεγαλύτερη δημοτικότητα.

Επιπλέον, ψηφίστηκαν νέοι και πιο αυστηροί κανόνες για να προστατευθούν οι μικρές ηλικίες από επιθετικές διαφημίσεις στα παιδικά προγράμματα, καθώς και για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μηχανισμών που θα επιτρέπουν στους χρήστες να επισημάνουν το περιεχόμενο ως ακατάλληλο/προσβλητικό κλπ..

Σημειώστε, πάντως, ότι οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να ψηφιστούν από την ολομέλεια των αρμόδιων υπουργών προτού επιβληθεί η εφαρμογή τους, κάτι που μπορεί να πάρει αρκετό καιρό.

[via]

Loading