up_icon
Gaming

5 πολύτιμες δεξιότητες που μπορούν να αποκτήσουν τα παιδιά σας παίζοντας video games

17 Φεβρουαρίου 2023 Techgear Team

5 πολύτιμες δεξιότητες που μπορούν να αποκτήσουν τα παιδιά σας παίζοντας video games

Τα βιντεοπαιχνίδια είναι πλέον πολύ δημοφιλή με τον αριθμό των παικτών παγκοσμίως πέρσι να έχει ξεπεράσει τα 3 δισεκατομμύρια! Η ραγδαία άνοδος δεν έχει σημειωθεί μόνο στις κονσόλες παιχνιδιών και τις αναγνωρισμένες πλατφόρμες παιχνιδιών, όπως το PlayStation, το Xbox ή η Nintendo, έχει σημειωθεί και στους υπολογιστές αλλά και στα smartphones.

Από τα απλά βιντεοπαιχνίδια μέχρι την άνοδο των eSports και του επαγγελματικού gaming, είναι σαφές ότι το gaming ήρθε για να μείνει. «Μπορεί ο χρόνος που περνούν τα παιδιά καθισμένα μπροστά στις οθόνες να παραμένει μια σημαντική ανησυχία για τους γονείς, όμως το gaming προσφέρει επίσης ορισμένα οφέλη» λέει ο André Lameiras από την εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET.

Πώς τα βιντεοπαιχνίδια βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν πολύτιμες δεξιότητες

Γνωστικές δεξιότητες

  Δεν είναι τυχαίο ότι τα παιδιά φαίνεται να κολλάνε στην οθόνη όταν παίζουν ένα παιχνίδι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιχνίδια συχνά απαιτούν ακραία συγκέντρωση, αντιδράσεις σε κλάσματα του δευτερολέπτου και γρήγορη λήψη αποφάσεων, επιτρέποντάς τους να ανιχνεύουν και να αντιδρούν καλύτερα στις αλλαγές στο περιβάλλον τους. Παράλληλα, το γεγονός ότι πρέπει να θυμούνται εικόνες, χαρακτήρες και μυστικά περάσματα, καθώς και να χρησιμοποιούν χάρτες, βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και της προσοχής στη λεπτομέρεια. Παρομοίως, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα παιχνίδια, όπως το Minecraft, είναι εξαιρετικά για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας.

  Δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

   Τα παιχνίδια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε τη λογική και τη δημιουργικότητα για να βρείτε τις απαραίτητες λύσεις που απαιτούνται για να προχωρήσετε στα επόμενα επίπεδα. Αφενός, τα παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν πώς να «σπάνε» τα προβλήματα σε επιμέρους τμήματα και στη συνέχεια να δουλεύουν ένα ένα τμήμα κάθε φορά. Αυτό μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μπορέσουν τα παιδιά να αναπτύξουν την κατανόηση του τρόπου διαχείρισης σύνθετων προβλημάτων, καθώς και του τρόπου εντοπισμού παρόμοιων καταστάσεων και εφαρμογής προηγούμενων λύσεων για την επίλυση νέων προβλημάτων – και να γίνουν ολοκληρωμένοι «υπολογιστικοί στοχαστές» (computational thinkers) μέσα από τη διαδικασία.

   Δεξιότητες συλλογισμού

    Η κατανόηση του τρόπου ανάγνωσης των δεδομένων, του τρόπου λειτουργίας των διαφόρων εργαλείων και του τρόπου ανάγνωσης των διαφόρων μετρήσεων είναι πολύτιμες δεξιότητες που βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους. Στη σημερινή κοινωνία των δεδομένων, η δυνατότητα να κατανοούν τον πλούτο των πληροφοριών γύρω, να προωθούν ουσιαστικές συνδέσεις, να εφαρμόζουν ορθές κρίσεις και να οικοδομούν πειστικά επιχειρήματα θα βοηθήσει τα παιδιά σε όλη τους τη ζωή. Πράγματι, η οξυδερκής κριτική σκέψη είναι μια θεμελιώδης δεξιότητα ζωής και μαζί με άλλες δεξιότητες και ικανότητες που αναφέρονται εδώ θα τα βάλει σε τροχιά να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες με αυτοπεποίθηση.

    Κοινωνικές δεξιότητες

     Καθώς τα παιχνίδια μπήκαν στο διαδίκτυο, η αλληλεπίδραση μεταξύ των παικτών έφτασε σε νέα επίπεδα! Ενώ μόλις πριν από λίγα χρόνια τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο ενθουσιασμένα για να μιλήσουν για τις συλλογές τους ή τις αθλητικές τους επιτυχίες, τώρα παίζουν βιντεοπαιχνίδια με φίλους και ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Οι λειτουργίες συνομιλίας στο παιχνίδι επιτρέπουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, η οποία τα βοηθά να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας, και τα διδάσκει πώς να εργάζονται αρμονικά σε μια ομάδα. Και ενώ οι κοινωνικές σχέσεις περιορίζονταν στο χώρο του σχολείου, τώρα τα παιδιά μπορούν να συνομιλούν με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, ανακαλύπτοντας νέες πραγματικότητες έξω από το μικρόκοσμό τους, κάνοντας τα πρώτα τους βήματα στην εκμάθηση νέων γλωσσών ή βοηθώντας τα να εξοικειωθούν με διαφορετικά πολιτισμικά υπόβαθρα.

     Αυτογνωσία

      Σύμφωνα με το Games for Health Journal, πολλές μελέτες που εξέτασαν τη διάθεση και το άγχος των ανθρώπων παρατήρησαν ότι τα βιντεοπαιχνίδια βοηθάνε σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση, σε σύγκριση με ένα παθητικό διάλειμμα, την πλοήγηση στο διαδίκτυο ή την εκτέλεση μιας δραστηριότητας χαλάρωσης. Επιπλέον, τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να δώσουν μια αίσθηση πληρότητας. Τέλος, τα παιδιά μπορούν να μάθουν τα οφέλη της περάτωσης μιας εργασίας, τη σημασία της οργάνωσης και του προγραμματισμού και πώς η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων μπορεί να τα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και επιτυχίες.

      Τα παιδιά πρέπει να παίζουν μόνο υπό την επίβλεψη ενηλίκων

      «Αν και αυτές είναι σπουδαίες δεξιότητες, δε σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε στα παιδιά το πράσινο φως να παίζουν όποτε και ό,τι θέλουν» λέει ο André Lameiras από την ESET. «Υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχουν κατά νου οι γονείς και οι κηδεμόνες - για παράδειγμα, αν ένα συγκεκριμένο παιχνίδι είναι κατάλληλο για την ηλικία του και, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού, πώς το παιχνίδι επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις του, τον ύπνο, τη χρήση του χρόνου εκτός οθόνης και τη συμπεριφορά του» συνεχίζει και δίνει μερικούς κανόνες που μπορούν να μας βοηθήσουν να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα:

      1. Όταν αγοράζετε στο παιδί σας ένα παιχνίδι, ελέγξτε τη αξιολόγηση με βάση την ηλικία

      2. Αποφύγετε τα βιντεοπαιχνίδια που δίνουν τη δυνατότητα αγορών εντός της εφαρμογής, καθώς αυτά κάνουν κατάχρηση των τρικ του μάρκετινγκ και επιτρέπουν στους παίκτες να παρακάμπτουν την εκμάθηση δεξιοτήτων που βασίζονται στην πρόοδο του παιχνιδιού, αγοράζοντας απλώς το δρόμο τους προς πιο προχωρημένα επίπεδα.

      3. Ενώ μπορείτε να δώσετε στα παιδιά σας κάποια ιδιωτικότητα καθώς εξελίσσονται από έφηβοι σε νεαρούς ενήλικες, επιτρέψτε το παιχνίδι μόνο στους κοινόχρηστους χώρους του σπιτιού σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε σε θέση να επιβλέπετε τη συμπεριφορά τους. Θυμηθείτε, ωστόσο, να μην τα ελέγχετε επίμονα. Αντίθετα, στοχεύστε στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης και επιτρέψτε στον εαυτό σας να μαθαίνει ή και να παίζει τα ίδια παιχνίδια.

      4. Συμφωνήστε εκ των προτέρων σχετικά με τις ώρες και τη διάρκεια του παιχνιδιού. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μπορούν επίσης να μάθουν πώς να προγραμματίζουν το χρόνο τους όπως εκείνα θέλουν. Και επειδή τα παιχνίδια είναι επίσης κοινωνικές δραστηριότητες, θα μπορέσουν να τα πούνε με τους φίλους τους.

      5. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις παιχνιδιών όταν δεν είναι ώρα για παιχνίδι και ρυθμίστε γονικούς ελέγχους σε κονσόλες όπως το PlayStation, το Xbox ή το Nintendo Switch, καθώς και στα τηλέφωνα των παιδιών σας.

      6. Μιλήστε τους για το πώς να παραμένουν ασφαλή στο διαδίκτυο, τι είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός, τα είδη απάτης που μπορεί να συναντήσουν και ότι δεν είναι όλοι όσοι συναντούν στο διαδίκτυο τόσο καλοπροαίρετοι όσο φαίνονται.

      Τα παιχνίδια δεν είναι μόνο για τα παιδιά!

      Τα οφέλη των παιχνιδιών δεν ισχύουν μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες. Το gaming δεν είναι μόνο παιδική υπόθεση, άλλωστε πολλοί millennials έχουν μεγαλώσει χωρίς ποτέ να χάσουν την αίσθηση της διασκέδασης και του ενθουσιασμού που αποκομίζουν περνώντας λίγη ώρα παίζοντας.

      Στην πραγματικότητα, το να παίζεις βιντεοπαιχνίδια δράσης για σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να βελτιώσει τη χωρική όραση και την οπτική προσοχή σε ορισμένους ενήλικες με προβλήματα όρασης και μερικοί γιατροί παίζουν ακόμη και πριν από χειρουργικές επεμβάσεις για να βελτιώσουν τις τεχνικές τους.

      Έτσι, ανεξάρτητα από την ηλικία σας, επιλέξτε ένα κατάλληλο παιχνίδι και απολαύστε το!

      *Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

      Techgear Team

      ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
      ΣΧΟΛΙΑ
      read more

      Lenovo LOQ: Τα ολοκαίνουργια gaming laptop και tower PC για νέους gamers

      24 Μαρτίου 2023 Techgear Team

      Το gaming δεν χρειάζεται συσκευές υψηλού κόστους για να είναι απολαυστικό. Η Lenovo ανακοινώνει σήμερα, τα νέα Lenovo LOQ που προσφέρουν την δυνατότητα στους νέους gamers να ξεκινήσουν τα πρώτα βήματα του ...

      Elden Ring: Παιχνίδι της χρονιάς στα GDC Awards 2023 και νέο update για Ray Tracing

      24 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

      Ακόμα μία βράβευση για το Elden Ring, το οποίο κέρδισε ξανά τον τίτλο του κορυφαίου video game για το 2022, αυτή τη φορά στο πλαίσιο του συνεδρίου GDC 2023. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως το κοινό ψήφισε το ...

      Η CMA δεν θεωρεί (πλέον) απειλητική για τον ανταγωνισμό την επικείμενη εξαγορα΄ της Activision Blizzard

      24 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

      Ευχάριστα τα νέα για τη Microsoft από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA), καθώς η τελευταία εξέτασε και πάλι τον φάκελο που κατέθεσε η εταιρεία σχετικά με την επικείμενη εξαγορά...

      Lenovo Legion Slim: Η νέα γενιά gaming laptops της εταιρείας

      24 Μαρτίου 2023 Techgear Team

      H Lenovo παρουσίασε την 8η γενιά φορητών υπολογιστών Lenovo Legion Slim που προσφέρει ελευθερία και ευελιξία. Κατασκευασμένη για να δώσει την ισχύ που χρειάζονται για να συντρίψουν τους αντιπάλους τους, η σειρά...

      Chess Ultra: Διαθέσιμο δωρεάν στο Epic Games Store

      24 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

      Ώρα για την καθιερωμένη βόλτα μας στο κατάστημα Epic Games Store προκειμένου να «τσιμπήσουμε» το δωρεάν game της εβδομάδας. Αυτή τη φορά θα χαρούν οι φίλοι του σκάκι, μιας και μπορούν να αποκτήσουν εντελώς ...

      The Lord of the Rings: Gollum, νέο trailer και ημερομηνία κυκλοφορίας

      24 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

      Επιτέλους έχουμε ημερομηνία κυκλοφορίας για το The Lord of the Rings: Gollum, καθώς η Nacon ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα του πολυαναμενόμενου παιχνιδιού στις 25 Μαΐου 2023 για PS5, PS4, Xbox One, Xbox Series X/S...

      AGON AG325QZN: Νέα gaming οθόνη 32'' QHD με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 240Hz

      23 Μαρτίου 2023 Techgear Team

      Η AGON by AOC ανακοίνωσε το λανσάρισμα του επόμενου μοντέλου στη σειρά gaming οθονών AGON 5. Η οθόνη των 31,5’’ (80 εκ. διαγώνιο) AGON AG325QZN/EU, διαθέτει Fast VA panel, το οποίο μπορεί να λειτουργεί με ...

      Aliens: Dark Descent, νέο gameplay trailer και ημερομηνία κυκλοφορίας

      23 Μαρτίου 2023 Techgear Team

      Η Tindalos Interactive και η Focus Entertainment, σε συνεργασία με την 20th Century Studios, ανακοινώνουν πως το Aliens: Dark Descent, το squad-based tactical action παιχνίδι, θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 20...

      Samsung Odyssey Universe: Μια νέα εμπειρία gaming εμπνευσμένη από τη σειρά οθονών Odyssey

      23 Μαρτίου 2023 Techgear Team

      Η Samsung ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Odyssey Universe, ενός νέου ειδικά διαμορφωμένου χάρτη που δημιουργήθηκε για τους gamers στο Fortnite , βασισμένου στην κορυφαία σειρά οθονών Odyssey της Samsung. Το ...

      Senua's Saga: Hellblade II, δείτε το νέο αδιανόητα αληθοφανές video

      23 Μαρτίου 2023 Christos Elpidis

      Το Game Developer’s Conference (GDC) μας δίνει κάθε χρόνο αρκετά νέα που αφορούν video games και τεχνολογίες για τον χώρο του gaming γενικότερα, επομένως, δεν θα μπορούσε να λείπει από το φετινό συνέδριο μια ...

      Loader
      please wait
      techgear_icon