6 στους 10 χρήστες χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς σε πολλαπλές ιστοσελίδες

Πρόσφατη έρευνα της CSID έδειξε ότι η πλειοψηφεία των χρηστών δεν είναι όσο προσεκτική θα έπρεπε στο θέμα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα το 54% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι συνηθίζει να χρησιμοποιεί λιγότερους από 5 κωδικούς ενώ το 44% τους αλλάζει μία φορά το χρόνο ή και πιο αραιά.

Να σημειώσουμε ότι η έρευνα διεξήχθη σε νέους χρήστες κάτω των 24 ετών αλλά σύμφωνα με την εταιρεία ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες τα αποτελέσματα είναι πάνω-κάτω τα ίδια. Ο λόγος που επιλέγουν να επαχρησιμοποιούν τα ίδια passwords ξανά και ξανά έχει να κάνει κυρίως με την ικανότητα απομνημόνευσής τους.

Οι περισσότεροι κωδικοί βρέθηκαν να είναι μεταξύ 8 και 10 χαρακτήρων ενώ η έρευνα δεν προχώρησε περαιτέρω στην εξέταση της πολυπλοκότητάς τους. Δεδομένων όλων των παραπάνω, δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι το 21% των χρηστών έχει υποστεί στο παρελθόν τουλάχιστον μια παραβίαση σε έναν ή περισσότερους λογαριασμούς του. Σύμφωνα με τη CSID:

"Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν αυτό που υποπτευόμασταν εδώ και καιρό: ότι οι χρήστες τείνουν να χρησιμοποιούν πολύ κακές πρακτικές όσον αφορά τους κωδικούς τους, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιούν τα ίδια login στοιχεία σε πολλαπλές ιστοσελίδες χωρίς καν να αντιλαμβάνονται πόσο επικίνδυνο είναι κάτι τέτοιο."

[via Techworld]

Loading