Αγωγή κατά της Apple από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ!

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε αγωγή κατά της Apple. Η αγωγή υποστηρίζει ότι η εταιρεία έχει παράνομο μονοπώλιο στην αγορά των smartphones με το iPhone και το κλειδωμένο οικοσύστημα της συσκευής.

Η καταγγελία κατατέθηκε σήμερα σε περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Νιου Τζέρσεϊ από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλους 16 γενικούς εισαγγελείς πολιτειών και περιφερειών των ΗΠΑ. Η Apple κατηγορείται για παραβίαση διαφόρων ομοσπονδιακών και πολιτειακών αντιμονοπωλιακών νόμων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του νόμου Sherman Act.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπογράμμισε ορισμένες από τις κατηγορίες:

  • Αποκλεισμός καινοτόμων Super Apps. Η Apple διέκοψε την ανάπτυξη εφαρμογών με ευρεία λειτουργικότητα που θα διευκόλυναν τους καταναλωτές να εναλλάσσονται μεταξύ ανταγωνιστικών πλατφορμών smartphone.
  • Καταστολή των υπηρεσιών streaming στο cloud για φορητές συσκευές. Η Apple έχει εμποδίσει την ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιών streaming στο cloud που θα επέτρεπαν στους καταναλωτές να απολαμβάνουν βιντεοπαιχνίδια υψηλής ποιότητας και άλλες εφαρμογές που βασίζονται στο cloud χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν για ακριβά smartphones.
  • Εξαίρεση εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών. Η Apple έχει καταστήσει την ποιότητα της διαπλατφορμικής ανταλλαγής μηνυμάτων χειρότερη, λιγότερο καινοτόμα και λιγότερο ασφαλή για τους χρήστες, έτσι ώστε οι πελάτες της να πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν iPhone.
  • Μείωση της λειτουργικότητας των Smartwatches που δεν ανήκουν στην Apple. Η Apple έχει περιορίσει τη λειτουργικότητα των smartwatches τρίτων κατασκευαστών, έτσι ώστε οι χρήστες που αγοράζουν το Apple Watch να έρχονται αντιμέτωποι με σημαντικό κόστος από την τσέπη τους αν δεν συνεχίσουν να αγοράζουν iPhone.
  • Περιορισμός των ψηφιακών πορτοφολιών τρίτων. Η Apple εμπόδισε τις εφαρμογές τρίτων να προσφέρουν λειτουργικότητα tap-to-pay, εμποδίζοντας τη δημιουργία ψηφιακών πορτοφολιών τρίτων κατασκευαστών σε πολλαπλές πλατφόρμες.

Η αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της Apple επηρεάζει επίσης "τους web browsers, την επικοινωνία μέσω video, τις συνδρομές ειδήσεων, την ψυχαγωγία, τις υπηρεσίες αυτοκινήτων, τη διαφήμιση, τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης και πολλά άλλα", σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως δήλωσε ο Jonathan Kanter, Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα της Αντιμονοπωλιακής Διεύθυνσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης:

Για χρόνια, η Apple απαντούσε στις απειλές του ανταγωνισμού επιβάλλοντας μια σειρά από συμβατικούς κανόνες και περιορισμούς "Whac-A-Mole" που της επέτρεπαν να αποσπά υψηλότερες τιμές από τους καταναλωτές, να επιβάλλει υψηλότερες προμήθειες στους developers και τους δημιουργούς και να στραγγαλίζει ανταγωνιστικές εναλλακτικές λύσεις από αντίπαλες τεχνολογίες. Η σημερινή αγωγή αποσκοπεί στο να καταστήσει την Apple υπόλογη και να διασφαλίσει ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει το ίδιο, παράνομο παιχνίδι σε άλλες ζωτικής σημασίας αγορές.

Σε μια δήλωση που μοιράστηκε με την ιστοσελίδα MacRumors, η Apple δήλωσε ότι η αγωγή είναι "λανθασμένη ως προς τα γεγονότα και τη νομοθεσία" και η εταιρεία δεσμεύτηκε να "υπερασπιστεί σθεναρά" τον εαυτό της:

Στην Apple, καινοτομούμε καθημερινά για να φτιάχνουμε τεχνολογία που αγαπούν οι άνθρωποι, σχεδιάζοντας προϊόντα που συνεργάζονται άψογα, προστατεύουν το απόρρητο και την ασφάλεια των ανθρώπων και δημιουργούν μια μαγική εμπειρία για τους χρήστες μας. Αυτή η αγωγή απειλεί αυτό που είμαστε και τις αρχές που κάνουν τα προϊόντα της Apple να ξεχωρίζουν στις έντονα ανταγωνιστικές αγορές. Αν επιτύχει, θα εμποδίσει την ικανότητά μας να δημιουργούμε το είδος της τεχνολογίας που οι άνθρωποι περιμένουν από την Apple, όπου το hardware, το software και οι υπηρεσίες διασταυρώνονται. Θα δημιουργούσε επίσης ένα επικίνδυνο προηγούμενο, που θα έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό της τεχνολογίας των ανθρώπων. Πιστεύουμε ότι αυτή η αγωγή είναι λανθασμένη βάσει των γεγονότων και του νόμου και θα την αντιμετωπίσουμε σθεναρά.

[via]

Loading