Ajax Systems Review: Ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού με premium εμφάνιση και λειτουργίες

Κατά καιρούς έχουμε δει αρκετές λύσεις για την παρακολούθηση εσωτερικών χώρων, κυρίως κάμερες, αλλά αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με μια απόλυτα ολοκληρωμένη λύση που καλύπτει πολλά περισσότερα από την οπτική κάλυψη. Ο λόγος για το πλήρες σετ λύσεων της Ajax Systems, μιας ουκρανικής εταιρείας που δραστηριοποιείται σε αυτήν την κατηγορία από το 2011 και ξεχωρίζει για τις επαγγελματικές λύσεις της που διανέμονται σε 100+ χώρες παγκοσμίως (ανάμεσα τους και η Ελλάδα), ενώ διαθέτει δικό της τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης με έδρα την Ουκρανία.

Η Ajax Systems μας έκανε την τιμή να μας αποστείλει πληθώρα συσκευών για να στήσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας που περιλαμβάνει αισθητήρες κίνησης με κάμερα, αισθητήρες πλημμύρας/καπνού/θερμοκρασίας/κίνησης, ειδική πρίζα, τηλεχειριστήριο και κεντρικό σύστημα ελέγχου. Η μεγαλύτερη καινοτομία αυτών των συσκευών, με εξαίρεση το κεντρικό hub, είναι το γεγονός ότι λειτουργούν ασύρματα και δεν χρειάζεται να ανησυχείς για καλώδια. Αντιλαμβάνεστε, βέβαια, ότι το κόστος απόκτησης όλων αυτών των συσκευών ανεβαίνει, αλλά δεν είναι απαραίτητο να τις προμηθευτείτε όλες. Εάν το επιθυμείτε, είναι εφικτό να συνδεθεί με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης.

ajax-systems-techgear-review-3.jpg

Σε πρώτη ανάγνωση, ο σκοπός της Ajax Systems είναι να προσφέρει ένα premium ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού με γρήγορη εγκατάσταση, όμορφο σχεδιασμό και δυνατότητα να το ελέγχεις μέσω των “έξυπνων” συσκευών (smartphones, tablets) από οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πιστοποιημένο στο πρότυπο EN 50131-1 Grade 2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μεταφράζεται σε υψηλού επιπέδου προστασία από τυχόν κακόβουλες ενέργειες (π.χ. hack).

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, όλες οι συσκευές είναι ασύρματες με εξαίρεση το κεντρικό Hub, το οποίο πάντως περιλαμβάνει και αυτό μπαταρία για να παραμένει ενεργό για ακόμη 16 ώρες σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Η εταιρεία υπόσχεται αυτονομία 5-7 ετών για τις μπαταρίες των υπόλοιπων συσκευών, την κατάσταση των οποίων μπορείς να παρακολουθείς ανά πάσα στιγμή από τη συνοδευτική εφαρμογή.

ajax-systems-techgear-review-37.jpg

Με μια ματιά στις φωτογραφίες που έχουμε τραβήξει θα διαπιστώσετε ότι οι συσκευές της Ajax Systems είναι καλαίσθητες και αποδεικνύεται έμπρακτα ότι ένα σύστημα συναγερμού δεν χρειάζεται να είναι άσχημο στο μάτι. Δένουν πολύ όμορφα στον χώρο, είτε τις επιλέξετε σε λευκό είτε σε μαύρο χρώμα, με μοναδική ένσταση τον αισθητήρα κίνησης που ούτως ή άλλως δεν μπορείς να πειράξεις ιδιαίτερα.

Ξεκινώντας από τα βασικά, η Ajax Systems προτείνει να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο συνεργείο εγκατάστασης των συσκευών όχι λόγω δυσκολίας (οι περισσότερες μπορούν να σταθεροποιηθούν με βίδες ή ταινία που συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο τους), αλλά περισσότερο λόγω εμπειρίας των ειδικών για την καταλληλότητα της θέσης τους (π.χ. σωστή κάλυψη χώρων). Εμείς ως ξερόλες Έλληνες αποφασίσαμε να τα τοποθετήσουμε μόνοι μας για τις ανάγκες αυτού του review, αλλά θα συμφωνήσουμε ότι για πραγματική χρήση καλό θα είναι να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους.

ajax-systems-techgear-review-12.jpg

Όλη η λειτουργία του συστήματος της Ajax Systems βασίζεται στη συνοδευτικη εφαρμογή (δωρεάν για iOS και Android), απ’ όπου βλέπεις και παραμετροποιείς τα πάντα. Κατεβάζεις, λοιπόν, την εφαρμογή, δημιουργείς λογαριασμό και ακολουθείς τις υποδείξεις της εταιρείας για να κάνεις την αρχή με τη σύνδεση του κεντρικού Hub. Είναι αλήθεια ότι παιδευτήκαμε λίγο με αυτό, διότι και εμείς ακολουθήσαμε την πεπατημένη: δεν διαβάσαμε το manual! Ειδικά για το κεντρικό Hub καλό θα είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο διότι αυτό περιλαμβάνει την πλειοψηφία των λειτουργιών του συστήματος. Για τις υπόλοιπες συσκευές δεν είναι και τόσο μεγάλη η ανάγκη να διαβάσεις το εγχειρίδιο χρήσης, ωστόσο, από τη στιγμή που αποφασίζεις να επενδύσεις τα χρήματα σου, αξίζει να κάνεις τον κόπο να μάθεις τα πάντα για τις συσκευές σου.

Μόλις ενεργοποιηθεί το Hub, μπορείς να συνεχίσεις να προσθέτεις τις υπόλοιπες συσκευές, σαρώνοντας το QR code που διαθέτουν στο πίσω μέρος (συνήθως κρυμμένο κάτω από συρόμενο καπάκι) ή στο χαρτί που περιλαμβάνεται στο κουτί τους. Σημειώστε ότι η εφαρμογή απαιτεί να δημιουργήσει ξεχωριστά “δωμάτια” και να δηλώσεις τον κάθε αισθητήρα στο “δωμάτιο” που θα καλύπτει. Η πρώτη, λοιπόν, ρύθμιση των αισθητήρων μέσα από την εφαρμογή είναι μεν εύκολη, απαιτεί δε κάποιο χρόνο για να είσαι σίγουρος ότι όλα έγιναν σωστά.

ajax-systems-techgear-review-23.jpg

Η εφαρμογή αποτελεί το επίκεντρο και είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι διαθέτει καθαρό περιβάλλον χρήσης για εύκολη χρήση, κατανοητές λειτουργίες, δυνατότητες να ρυθμίσεις πολλές παραμέτρους ανάλογα με το σενάριο χρήσης του συναγερμού, δυνατότητα να προσθέσεις χρήστες και πολλά άλλα. Όταν ξεκινάς την εφαρμογή μπορείς απευθείας να μετάβεις στην καρτέλα Remote για να δεις με μιας τις πιο πολυχρησιμοποιημένες ενέργειες, όπως on/off, night mode και panic button, ενώ δίπλα της βλέπεις ανάλυση των ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί με χρονική σειρά (π.χ. ποιος ενεργοποιήσε/απενεργοποίησε το συναγερμό, τι ώρα έγινε αυτό, ποιος αισθητήρας “ξύπνησε” κλπ. Από την καρτέλα Rooms βλέπεις μια συνολική εικόνα για το συγκεκριμένο “δωμάτιο” και αξίζει να τονίσουμε ότι σχεδόν όλες οι συσκευές περιλαμβάνουν θερμόμετρο. Τέλος, στην καρτέλα Devices έχεις μια αναλυτική εικόνα για τη λειτουργία κάθε συσκευής ξεχωριστά, τη στάθμη της μπαταρίας, την ισχύ του σήματος κλπ. Από εκεί μπορείς να κάνεις και έναν ποιοτικό έλεγχο για το σήμα, ενώ υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες επιλογές για την παραμετροποίηση των συσκευών.

ajax-systems-techgear-review-5.jpg

Υποστηρίζεται η προσθήκη έως 50 χρηστών (ενδιαφέρουσα συνθήκη για χρήση από εταιρείες), ο καθένας με δικό του κωδικό ενεργοποίησης/απενεργοποίησης σε περίπτωση που ελέγχει το σύστημα μέσω του Keypad, και μάλιστα υπάρχει μια επιλογή για κωδικό “εξαναγκασμού” σε περίπτωση που ο χρήστης απειλείται από κάποιον π.χ. διαρρήκτη για να απενεργοποιήσει το συναγερμό. Ο διαρρήκτης θα δει ότι απλά βγαίνει από τη μέση ο συναγερμός, ωστόσο, οι υπόλοιποι χρήστες θα λάβουν ειδοποίηση πως κάτι συμβαίνει στον χώρο.

Φυσικά, μπορείς να ρυθμίσεις την ευαισθησία όλων των αισθητήρων-συσκευών για μια πιο ρεαλιστική κάλυψη των κινήσεων που γίνονται στον χώρο σου, να αφήσεις ενεργοποιημένους στο night mode μόνο τους αισθητήρες κίνησης σε πόρτες-παράθυρα, αλλά και να απενεργοποιήσεις τον γενικό αισθητήρα κίνησης ώστε να κινείσαι μέσα στον χώρο το βράδυ χωρίς να χτυπά ο συναγερμός. Ακόμη, μπορείς να επιλέξεις την αυτόματη ενεργοποίηση του συναγερμού όταν απομακρύνεσαι από τον χώρο σε συγκεκριμένη απόσταση. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το GPS του smartphone και μπορείς να ορίσεις ακριβώς την απόσταση (π.χ. μετά από 1km απομάκρυνσης από το γραφείο λαμβάνεις υπενθύμιση για να ενεργοποιήσεις το σύστημα) και μάλιστα το σύστημα σε ρωτά με νέα ειδοποίηση αν θέλεις να απενεργοποιηθεί ο συναγερμός μόλις επανέλθεις εντός της εμβέλειας που έχεις δηλώσει εξαρχής.

ajax-systems-techgear-review-17.jpg

Αν σας κίνησε το ενδιαφέρον το Panic button, αυτό είναι ένα φυσικό κουμπί που μπορείς να κουβαλάς μαζί σου για να εκτελείς άμεσα ενέργειες χωρίς να βγάζεις το smartphone από την τσέπη (υπάρχουν οι λειτουργίες και μέσα στην εφαρμογή προφανώς). Με το κουμπί μπορείς να χτυπήσεις άμεσα τον συναγερμό ή να ελέγχεις συσκευές του συστήματος όπως η έξυπνη πρίζα. Σε ό,τι αφορά την τελευταία, σε αυτήν μπορείς να συνδέσεις π.χ. μια λάμπα που θα ανάβει αυτόματα σε περίπτωση που αντιληφθεί κίνηση ο αντίστοιχος αισθητήρας ή αν ενεργοποιηθεί ο συναγερμός.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα του τι δυνατότητες προσφέρει το σύστημα της Ajax Systems, αλλά πιθανότατα θα έχετε καταλάβει ήδη ότι υπάρχουν πάρα πάρα πάρα πολλές ακόμα για να διαμορφώσεις το σύστημα με βάση τις ανάγκες του χώρου που θέλεις να προστατεύσεις. Το δικό μας σύστημα βρίσκεται εγκατεστημένο στα γραφεία μας από τον περασμένο Αύγουστο και μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα απολύτως παράπονο από τη λειτουργία του. Μπορεί να φαίνεται ακριβό, αλλά σκεφτείτε πως για να καλύψεις διάφορα δωμάτια σε ένα μεγάλο γραφείο θα χρειαστείς 4-5 κάμερες που το κόστος τους θα φτάσει στα ίδια ή μεγαλύτερα επίπεδα.

Μπορείτε να δείτε όλα τα προϊόντα τις Ajax από την επίσημη ιστοσελίδα της.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Loading