up_icon
Reviews Gadgets Security

Ajax Systems Review: Ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού με premium εμφάνιση και λειτουργίες

01 Νοεμβρίου 2020 Techgear Team

Ajax Systems Review: Ένα ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού με premium εμφάνιση και λειτουργίες

Κατά καιρούς έχουμε δει αρκετές λύσεις για την παρακολούθηση εσωτερικών χώρων, κυρίως κάμερες, αλλά αυτή τη φορά θα ασχοληθούμε με μια απόλυτα ολοκληρωμένη λύση που καλύπτει πολλά περισσότερα από την οπτική κάλυψη. Ο λόγος για το πλήρες σετ λύσεων της Ajax Systems, μιας ουκρανικής εταιρείας που δραστηριοποιείται σε αυτήν την κατηγορία από το 2011 και ξεχωρίζει για τις επαγγελματικές λύσεις της που διανέμονται σε 100+ χώρες παγκοσμίως (ανάμεσα τους και η Ελλάδα), ενώ διαθέτει δικό της τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης με έδρα την Ουκρανία.

Η Ajax Systems μας έκανε την τιμή να μας αποστείλει πληθώρα συσκευών για να στήσουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ασφαλείας που περιλαμβάνει αισθητήρες κίνησης με κάμερα, αισθητήρες πλημμύρας/καπνού/θερμοκρασίας/κίνησης, ειδική πρίζα, τηλεχειριστήριο και κεντρικό σύστημα ελέγχου. Η μεγαλύτερη καινοτομία αυτών των συσκευών, με εξαίρεση το κεντρικό hub, είναι το γεγονός ότι λειτουργούν ασύρματα και δεν χρειάζεται να ανησυχείς για καλώδια. Αντιλαμβάνεστε, βέβαια, ότι το κόστος απόκτησης όλων αυτών των συσκευών ανεβαίνει, αλλά δεν είναι απαραίτητο να τις προμηθευτείτε όλες. Εάν το επιθυμείτε, είναι εφικτό να συνδεθεί με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης.

ajax-systems-techgear-review-3.jpg

Σε πρώτη ανάγνωση, ο σκοπός της Ajax Systems είναι να προσφέρει ένα premium ολοκληρωμένο σύστημα συναγερμού με γρήγορη εγκατάσταση, όμορφο σχεδιασμό και δυνατότητα να το ελέγχεις μέσω των “έξυπνων” συσκευών (smartphones, tablets) από οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πιστοποιημένο στο πρότυπο EN 50131-1 Grade 2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μεταφράζεται σε υψηλού επιπέδου προστασία από τυχόν κακόβουλες ενέργειες (π.χ. hack).

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, όλες οι συσκευές είναι ασύρματες με εξαίρεση το κεντρικό Hub, το οποίο πάντως περιλαμβάνει και αυτό μπαταρία για να παραμένει ενεργό για ακόμη 16 ώρες σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Η εταιρεία υπόσχεται αυτονομία 5-7 ετών για τις μπαταρίες των υπόλοιπων συσκευών, την κατάσταση των οποίων μπορείς να παρακολουθείς ανά πάσα στιγμή από τη συνοδευτική εφαρμογή.

ajax-systems-techgear-review-37.jpg

Με μια ματιά στις φωτογραφίες που έχουμε τραβήξει θα διαπιστώσετε ότι οι συσκευές της Ajax Systems είναι καλαίσθητες και αποδεικνύεται έμπρακτα ότι ένα σύστημα συναγερμού δεν χρειάζεται να είναι άσχημο στο μάτι. Δένουν πολύ όμορφα στον χώρο, είτε τις επιλέξετε σε λευκό είτε σε μαύρο χρώμα, με μοναδική ένσταση τον αισθητήρα κίνησης που ούτως ή άλλως δεν μπορείς να πειράξεις ιδιαίτερα.

Ξεκινώντας από τα βασικά, η Ajax Systems προτείνει να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένο συνεργείο εγκατάστασης των συσκευών όχι λόγω δυσκολίας (οι περισσότερες μπορούν να σταθεροποιηθούν με βίδες ή ταινία που συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο τους), αλλά περισσότερο λόγω εμπειρίας των ειδικών για την καταλληλότητα της θέσης τους (π.χ. σωστή κάλυψη χώρων). Εμείς ως ξερόλες Έλληνες αποφασίσαμε να τα τοποθετήσουμε μόνοι μας για τις ανάγκες αυτού του review, αλλά θα συμφωνήσουμε ότι για πραγματική χρήση καλό θα είναι να αφήσουμε τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους.

ajax-systems-techgear-review-12.jpg

Όλη η λειτουργία του συστήματος της Ajax Systems βασίζεται στη συνοδευτικη εφαρμογή (δωρεάν για iOS και Android), απ’ όπου βλέπεις και παραμετροποιείς τα πάντα. Κατεβάζεις, λοιπόν, την εφαρμογή, δημιουργείς λογαριασμό και ακολουθείς τις υποδείξεις της εταιρείας για να κάνεις την αρχή με τη σύνδεση του κεντρικού Hub. Είναι αλήθεια ότι παιδευτήκαμε λίγο με αυτό, διότι και εμείς ακολουθήσαμε την πεπατημένη: δεν διαβάσαμε το manual! Ειδικά για το κεντρικό Hub καλό θα είναι να αφιερώσετε λίγο χρόνο διότι αυτό περιλαμβάνει την πλειοψηφία των λειτουργιών του συστήματος. Για τις υπόλοιπες συσκευές δεν είναι και τόσο μεγάλη η ανάγκη να διαβάσεις το εγχειρίδιο χρήσης, ωστόσο, από τη στιγμή που αποφασίζεις να επενδύσεις τα χρήματα σου, αξίζει να κάνεις τον κόπο να μάθεις τα πάντα για τις συσκευές σου.

Μόλις ενεργοποιηθεί το Hub, μπορείς να συνεχίσεις να προσθέτεις τις υπόλοιπες συσκευές, σαρώνοντας το QR code που διαθέτουν στο πίσω μέρος (συνήθως κρυμμένο κάτω από συρόμενο καπάκι) ή στο χαρτί που περιλαμβάνεται στο κουτί τους. Σημειώστε ότι η εφαρμογή απαιτεί να δημιουργήσει ξεχωριστά “δωμάτια” και να δηλώσεις τον κάθε αισθητήρα στο “δωμάτιο” που θα καλύπτει. Η πρώτη, λοιπόν, ρύθμιση των αισθητήρων μέσα από την εφαρμογή είναι μεν εύκολη, απαιτεί δε κάποιο χρόνο για να είσαι σίγουρος ότι όλα έγιναν σωστά.

ajax-systems-techgear-review-23.jpg

Η εφαρμογή αποτελεί το επίκεντρο και είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι διαθέτει καθαρό περιβάλλον χρήσης για εύκολη χρήση, κατανοητές λειτουργίες, δυνατότητες να ρυθμίσεις πολλές παραμέτρους ανάλογα με το σενάριο χρήσης του συναγερμού, δυνατότητα να προσθέσεις χρήστες και πολλά άλλα. Όταν ξεκινάς την εφαρμογή μπορείς απευθείας να μετάβεις στην καρτέλα Remote για να δεις με μιας τις πιο πολυχρησιμοποιημένες ενέργειες, όπως on/off, night mode και panic button, ενώ δίπλα της βλέπεις ανάλυση των ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί με χρονική σειρά (π.χ. ποιος ενεργοποιήσε/απενεργοποίησε το συναγερμό, τι ώρα έγινε αυτό, ποιος αισθητήρας “ξύπνησε” κλπ. Από την καρτέλα Rooms βλέπεις μια συνολική εικόνα για το συγκεκριμένο “δωμάτιο” και αξίζει να τονίσουμε ότι σχεδόν όλες οι συσκευές περιλαμβάνουν θερμόμετρο. Τέλος, στην καρτέλα Devices έχεις μια αναλυτική εικόνα για τη λειτουργία κάθε συσκευής ξεχωριστά, τη στάθμη της μπαταρίας, την ισχύ του σήματος κλπ. Από εκεί μπορείς να κάνεις και έναν ποιοτικό έλεγχο για το σήμα, ενώ υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες επιλογές για την παραμετροποίηση των συσκευών.

ajax-systems-techgear-review-5.jpg

Υποστηρίζεται η προσθήκη έως 50 χρηστών (ενδιαφέρουσα συνθήκη για χρήση από εταιρείες), ο καθένας με δικό του κωδικό ενεργοποίησης/απενεργοποίησης σε περίπτωση που ελέγχει το σύστημα μέσω του Keypad, και μάλιστα υπάρχει μια επιλογή για κωδικό “εξαναγκασμού” σε περίπτωση που ο χρήστης απειλείται από κάποιον π.χ. διαρρήκτη για να απενεργοποιήσει το συναγερμό. Ο διαρρήκτης θα δει ότι απλά βγαίνει από τη μέση ο συναγερμός, ωστόσο, οι υπόλοιποι χρήστες θα λάβουν ειδοποίηση πως κάτι συμβαίνει στον χώρο.

Φυσικά, μπορείς να ρυθμίσεις την ευαισθησία όλων των αισθητήρων-συσκευών για μια πιο ρεαλιστική κάλυψη των κινήσεων που γίνονται στον χώρο σου, να αφήσεις ενεργοποιημένους στο night mode μόνο τους αισθητήρες κίνησης σε πόρτες-παράθυρα, αλλά και να απενεργοποιήσεις τον γενικό αισθητήρα κίνησης ώστε να κινείσαι μέσα στον χώρο το βράδυ χωρίς να χτυπά ο συναγερμός. Ακόμη, μπορείς να επιλέξεις την αυτόματη ενεργοποίηση του συναγερμού όταν απομακρύνεσαι από τον χώρο σε συγκεκριμένη απόσταση. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι το GPS του smartphone και μπορείς να ορίσεις ακριβώς την απόσταση (π.χ. μετά από 1km απομάκρυνσης από το γραφείο λαμβάνεις υπενθύμιση για να ενεργοποιήσεις το σύστημα) και μάλιστα το σύστημα σε ρωτά με νέα ειδοποίηση αν θέλεις να απενεργοποιηθεί ο συναγερμός μόλις επανέλθεις εντός της εμβέλειας που έχεις δηλώσει εξαρχής.

ajax-systems-techgear-review-17.jpg

Αν σας κίνησε το ενδιαφέρον το Panic button, αυτό είναι ένα φυσικό κουμπί που μπορείς να κουβαλάς μαζί σου για να εκτελείς άμεσα ενέργειες χωρίς να βγάζεις το smartphone από την τσέπη (υπάρχουν οι λειτουργίες και μέσα στην εφαρμογή προφανώς). Με το κουμπί μπορείς να χτυπήσεις άμεσα τον συναγερμό ή να ελέγχεις συσκευές του συστήματος όπως η έξυπνη πρίζα. Σε ό,τι αφορά την τελευταία, σε αυτήν μπορείς να συνδέσεις π.χ. μια λάμπα που θα ανάβει αυτόματα σε περίπτωση που αντιληφθεί κίνηση ο αντίστοιχος αισθητήρας ή αν ενεργοποιηθεί ο συναγερμός.

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα του τι δυνατότητες προσφέρει το σύστημα της Ajax Systems, αλλά πιθανότατα θα έχετε καταλάβει ήδη ότι υπάρχουν πάρα πάρα πάρα πολλές ακόμα για να διαμορφώσεις το σύστημα με βάση τις ανάγκες του χώρου που θέλεις να προστατεύσεις. Το δικό μας σύστημα βρίσκεται εγκατεστημένο στα γραφεία μας από τον περασμένο Αύγουστο και μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα απολύτως παράπονο από τη λειτουργία του. Μπορεί να φαίνεται ακριβό, αλλά σκεφτείτε πως για να καλύψεις διάφορα δωμάτια σε ένα μεγάλο γραφείο θα χρειαστείς 4-5 κάμερες που το κόστος τους θα φτάσει στα ίδια ή μεγαλύτερα επίπεδα.

Μπορείτε να δείτε όλα τα προϊόντα τις Ajax από την επίσημη ιστοσελίδα της.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.

Techgear Team

ΣΧΟΛΙΑ
read more

realme GT Neo 3 Review: Τρομερή οθόνη, υψηλές επιδόσεις και φόρτιση 150W!

03 Ιουλίου 2022 Christos Elpidis

Εδώ και περίπου έναν μήνα είναι διαθέσιμο στην Ελληνική αγορά ακόμη ένα πολύ ενδιαφέρον smartphone της realme, η οποία δείχνει πως μπορεί να σταθεί με αξιώσεις και στην upper mid-range κατηγορία. Ήδη τα έχει ...

Redmi Note 11 Pro+ 5G Review: Ο ορισμός του value-for-money

21 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η οικογένεια Redmi Note στην αγορά, η Xiaomi απολαμβάνει την καθολική αναγνώριση της ως η πλέον value-for-money επιλογή για τον χρήστη που ζητά ένα αξιόπιστο smartphone με ...

vivo Y76 5G Review: Μια νέα πρόταση στη mid-range κατηγορία

20 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Πολύ δυναμικό το ξεκίνημα της vivo στην Ελλάδα, με την κινέζικη εταιρεία να δείχνει τα δόντια της στον ανταγωνισμό στην upper mid-range κατηγορία με το vivo V23 5G και τώρα να κοιτάζει στις χαμηλότερες ...

Sony WH-1000XM5 Review: Πιο κοντά στο τέλειο από ποτέ!

15 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Μία από τις πιο ευχάριστες περιόδους κάθε χρονιάς στην δουλειά μας είναι όταν φτάνει στα χέρια μας το νέο μοντέλο της σειράς ασύρματων ακουστικών Sony 1000X, αλλά ειδικά φέτος τα επανασχεδιασμένα Sony ...

realme 9 4G Review: Με ξεκάθαρα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

01 Ιουνίου 2022 Christos Elpidis

Εδώ και μερικές ημέρες είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά το realme 9 σε εκδόσεις 4G και 5G, μιας και η κινέζικη εταιρεία αποφάσισε να ρισκάρει παίζοντας με τη συνδεσιμότητα δίνοντας στους καταναλωτές τη ...

vivo V23 5G Review: Εντυπωσιακή εμφάνιση και αξιόλογες επιδόσεις

25 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Ακόμη ένας μεγάλος κατασκευαστής από την αγορά της Κίνας κάνει το άνοιγμα του στην Ελλάδα φιλοδοξώντας πως θα καταφέρει να κερδίσει το καταναλωτικό κοινό. Ο λόγος για τη vivo, η οποία κάνει τα πρώτα βήματα στην...

Samsung Galaxy A53 5G Review: Στον δρόμο για να γίνει ακόμη ένα best seller

03 Μαΐου 2022 Christos Elpidis

Όταν η Samsung έπαιρνε την απόφαση να σοβαρευτεί στην mid-range κατηγορία, αναβαθμίζοντας σημαντικά την οικογένεια Galaxy A, καταργώντας τη σειρά Galaxy J και αλλάζοντας την τιμολογιακή πολιτική της, κατάφερε ...

HUAWEI P50 Pocket Review: Εντυπωσιακό και ισχυρό, αλλά με ξεκάθαρες αδυναμίες

21 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Μερικούς μήνες πριν αρχίσουν τα προβλήματα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η HUAWEI είχε επιχειρήσει το πρώτο της βήμα στην κατηγορία των foldables με το HUAWEI Mate X τον Φεβρουάριο του 2019, το οποίο ξεχώρισε για ...

Xiaomi 12 Review: Μια ναυαρχίδα για όσους θέλουν μικρό μέγεθος

12 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Από τα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη έχουμε όλες τις πληροφορίες για τα Xiaomi 12 και Xiaomi 12 Pro, αλλά χρειάστηκε να περάσουν μερικοί μήνες για να τα δούμε στις Δυτικές αγορές μετά το αρχικό λανσάρισμα τους ...

HUAWEI Watch GT Runner: Το smartwatch για τον κάθε αθλούμενο

07 Απριλίου 2022 Christos Elpidis

Ακόμη ένα smartwatch της HUAWEI βρίσκεται στα χέρια μας για τις καθιερωμένες δοκιμές και αυτή τη φορά χρειάστηκε να δώσουμε το κάτι παραπάνω στις προπονήσεις μας (ειδικά στο τρέξιμο) για να δούμε κατά πόσο ...

Loader
techgear_icon