Αναφορά: Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέα μέτρα των κινέζικων εταιρειών

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε ότι η κυβέρνηση Biden πέρασε το νομοσχέδιο CHIPS για την επένδυση $280 δισ. με σκοπό την ενίσχυση της βιομηχανίας ημιαγωγών (επεξεργαστές κλπ.) στις ΗΠΑ, θέτοντας ως κανόνα την απαγόρευση δημιουργίας μονάδων παραγωγής υψηλής τεχνολογίας από αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα.

Αυτήν την εβδομάδα ξεκινάμε με μια αναφορά του Reuters, η οποία φέρνει στο προσκήνιο νέες λεπτομέρεις για το γενικότερο σχέδιο τεχνολογικού αποκλεισμού της Κίνας, ειδικά στον τομέα των ημιαγωγών, καθότι δεν υπάρχει καμία κινέζικη εταιρεία που να έχει την τεχνογνωσία παραγωγής πραγματικά ανταγωνιστικών chipsets απέναντι σε αυτά που προσφέρουν οι Νότια Κορεά, Ταΐβάν και ΗΠΑ.

Παρότι δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα, το Reuters αναφέρει πως η κυβέρνηση Biden θα θέσει νέο εμπάργκο κατά των κινέζικων εταιρειών, έτσι ώστε να σταματήσουν οι εξαγωγές επεξεργαστών με AI δυνατότητες που έχουν κατασκευαστεί σε κλίμακες κάτω των 14nm, καθώς επίσης και τα ανάλογα εργαλεία - τεχνογνωσία για την κατασκευή τους.

Λέγεται πως το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει αποστείλει ήδη σχετικές ενημερώσεις στις εμπλεκόμενες αμερικανικές εταιρείες και μάλιστα θα επηρεαστούν και όσες αμερικανικές εταιρείες κατασκευάζουν προϊόντα στην Κίνα (π.χ. Dell, Super Micro Computer, HP).

Το Reuters εκτιμά πως η κυβέρνηση Biden θα θέσει σε εφαρμογή το νέο εμπάργκο από τον Οκτώβριο, ενώ θα ζητήσει στήριξη από τους συμμάχους της σε άλλες χώρες για να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

[via]

Loading