Android 13: Διαθέσιμη η πρώτη Developer Preview έκδοση

Έφτασε ο καιρός να ξεκινήσει η κουβέντα για την επόμενη μεγάλη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android, καθώς η Google κυκλοφόρησε την πρώτη developer preview έκδοση του Android 13 που δίνει μια πολύ πρώιμη ματιά στα νέα χαρακτηριστικά.

Από τα πρώτα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, η έκδοση Android 13 Developer Preview 1 εστιάζει και πάλι στην ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των χρηστών. Για παράδειγμα το νέο σύστημα επιλογής αρχείων για διαμοιρασμό (είτε τοπικά, είτε μέσω cloud) επιτρέπει στον χρήστη να δώσει άδεια πρόσβασης στην εφαρμογή μόνο για το συγκεκριμένο αρχείο (φωτογραφία, έγγραφο, video κλπ.) και όχι συνολικά στον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής.

Μια άλλη νέα λειτουργία είναι η δυνατότητα που θα έχουν οι εφαρμογές να εντοπίζουν και να συνδέονται αυτόματα σε κοντινές συσκευές μέσω του δικτύου Wi-Fi, χωρίς να ζητούν άδεια για τις πληροφορίες τοποθεσίας του χρήστη. Επίσης, οι developers θα μπορούν να δημιουργήσουν συντομεύσεις για προσθήκη custom επιλογών στα Quick Settings ακόμα και μέσα από την ίδια την εφαρμογή.

Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση, η σχεδιαστική γραμμή Material You με τη δυναμικά προσαρμογή των χρωμάτων του θέματος για τα εικονίδια των εφαρμογών θα επεκταθεί και στο Android 13, αλλά αυτή τη φορά για όλες τις εφαρμογές και όχι μόνο για αυτές της Google. Αυτό προϋποθέτει πως οι developers των third-party εφαρμογών θα έχουν προνοήσει να συμπεριλάβουν συμβατά εικονίδια. Αυτό θα υποστηρίζεται αρχικά από τα Pixel smartphones της Google και αργότερα θα επεκταθεί και στα smartphones των άλλων κατασκευαστών.

Τέλος, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα προεπιλογής της γλώσσας για κάθε εφαρμογή ξεχωριστά και όχι συνολικά για το λειτουργικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορείς για παράδειγμα να έχεις κάποιες εφαρμογές στην ελληνική γλώσσα και τις γενικές ρυθμίσεις της συσκευής στα Αγγλικά.

Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να έχουμε σοβαρή εικόνα για το Android 13, παρόλα αυτά, όσο γίνονται δοκιμές της Developer Preview 1 έκδοσης θα έρχονται και νέα ευρήματα. Η δεύτερη Developer Preview αναμένεται τον επόμενο μήνα, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι beta εκδόσεις και κατά τον Αύγουστο περιμένουμε την τελική έκδοση του Android 13.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

[Google]

Loading