Android M: Όλα όσα θέλεις να γνωρίζεις για τη νέα έκδοση [Videos]

cropped_M_Preview_NexusGroup

Όπως αναμενόταν, η Google παρουσίασε επίσημα χτες το Android M στο πλαίσιο του Google I/O 2015, μαζί με διάφορα άλλα νέα προϊόντα που θα δούμε σε επόμενα posts. Η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος θα μοιραστεί στους developers σε δύο preview για συσκευές Nexus 5, Nexus 6, Nexus 9 και Nexus Player, ενώ η επίσημη κυκλοφορία της τελικής έκδοσης αναμένεται το φθινόπωρο.

Ας δούμε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του Android M.

cropped_now_on_tap-(1)

Now on tap

Η Google αναβαθμίζει τη λειτουργία του βοηθού Google Now, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να το χρησιμοποιούν την στιγμή που το χρειάζονται. Για παράδειγμα, έρχεται γραπτό μήνυμα όπου ένας φίλος σας προσκαλεί σε δείπνο σε ένα νέο εστιατόριο. Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από το Google Now, κρατώντας πατημένο το home button, χωρίς να φύγετε από την εφαρμογή και να σας εμφανιστούν όλες οι πληροφορίες εκεί.

cropped_runtime_permissions

Άδεια πρόσβασης

Γνωρίζετε ότι κάθε εφαρμογή ζητά πρόσβαση σε συγκεκριμένες παραμέτρους της συσκευής προτού την εγκαταστήσετε, όπως μικρόφωνο, κάμερα, τοποθεσία, επαφές κλπ. Στο εξής, θα μπορείτε να επιλέξετε σε τι από όλα αυτά θα δίνετε άδεια για πρόσβαση, ακόμη και μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής. Για παράδειγμα, το Facebook ζητά πρόσβαση στην κάμερα, αλλά εσείς για λόγους ασφαλείας δεν επιθυμείτε να τη δώσετε. Μπορείτε να μεταβείτε στο ξεχωριστό menu αδειών για τη συγκεκριμένη εφαρμογή και να απενεργοποιήσετε τη συγκεκριμένη άδεια.

android_pay

Android Pay και πιστοποίηση δακτυλικού αποτυπώματος

Η προαναγγελία είχε γίνει από τον Sundar Pichai στο MWC 2015 και τώρα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα mobile πληρωμών της Google.

Ουσιαστικά λειτουργεί όπως το Google Wallet (πληρωμές μέσω NFC δηλώνοντας πιστωτική κάρτα, με ένα άγγιγμα στα ασύρματα τερματικά), αλλά αυτή τη φορά το λανσάρισμα γίνεται με πολλούς συνεργάτες. Από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς (American Express, Mastercard, Visa, Discover, US Bank, Bank of America κ.ά.) και παρόχους τηλεπικοινωνιών (Verizon, AT&T, T-Mobile) μέχρι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων (Best Buy, Domino’s, McDonalds, B&H, Seamless, Dunkin’ Donuts, LivingSocial κ.ά.), υποστηρίζουν ήδη το νέο σύστημα πληρωμών και σύντομα η λίστα θα μεγαλώσει παγκοσμίως.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, το Android Pay δεν μεταφέρει τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας κατά τη διάρκεια της πληρωμής. Δημιουργείται ένα μοναδικό token που καταργείται μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μάλιστα, οι πληρωμές μπορούν να γίνουν με πιστοποίηση δακτυλικού αποτυπώματος και οι developers έχουν ειδικό API στη διάθεση τους για να το αξιοποιήσουν ξεχωριστά για κάθε εφαρμογή.

Τεχνολογία Doze για εξοικονόμηση μπαταρίας

Το Android L έφερε στο προσκήνιο δύο νέες τεχνολογίες για εξοικονόμηση μπαταρίας (Project Volta και JobScheduler), αλλά ήταν στο χέρι των developers αν θα τις χρησιμοποιήσουν. Με το Android M, η Google παίρνει την κατάσταση στα χέρια της με το Doze, μια τεχνολογία που “κοιμίζει” τη συσκευή όταν δεν χρησιμοποιείται για κάποιο διάστημα (το αναγνωρίζει από τους αισθητήρες κίνησης). Η εταιρεία ανέφερε ότι σε δοκιμές στο Nexus 9 παρατηρήθηκε διπλασιασμός της αυτονομίας σε σύγκριση με το Android L (άντε να δούμε…).

android-m-google-io-2-640x640

Διάφορες άλλες προσθήκες

Το Android M λανσάρεται ως “η πιο περιποιημένη έκδοση Android που έχουμε δει μέχρι σήμερα” και όπως θα δείτε στα screenshots που ακολουθούν, υπάρχουν ενδιαφέρουσες προσθήκες και αλλαγές τόσο στην εμφάνιση, όσο και στη λειτουργικότητα.

  • Υποστήριξη USB Type-C
  • Επιστροφή του Silence Mode
  • Μόνιμη εμφάνιση των εργαλείων Copy-Paste επάνω από το κείμενο
  • Δυνατότητα ρύθμισης του ήχου σε διαφορετικά επίπεδα για multitasking (ήχος κλήσης, ήχος εφαρμογής, ήχος ειδοποιήσεων)
  • Κάθετη εμφάνιση εφαρμογών με δυνατότητα αναζήτησης και επισήμανσης αγαπημένων
  • Εμφάνιση όλων των επιλογών στις Ρυθμίσεις
  • Νέα λίστα εμφάνισης της κατανάλωσης μνήμης RAM για κάθε εφαρμογή

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε σίγουρα νέες προσθήκες, πληροφορίες και ευρήματα για τη νέα έκδοση.

[1, 2]

About Chris Elpidis

Σχόλια, κριτική, κοπλιμέντα, αφορισμοί, δωροδοκίες και ό,τι άλλο θέλετε στο @celpidis και στο Google+
This entry was posted in Android, Featured, Google, Software. Bookmark the permalink.