Ανθρωποειδές ρομπότ μαγειρεύει μπριζόλα από απόσταση 1800km με τη βοήθεια τεχνολογίας VR! [Video]
Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα του πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον κόσμο της εργασίας παρουσιάστηκε πρόσφατα από την κινεζική εταιρεία Dobot Robotics. Η εταιρεία αποκάλυψε τις ικανότητες του ανθρωποειδούς ρομπότ της, με την ονομασία Atom, μέσω μιας επίδειξης που θα μπορούσε μέχρι πρότινος να ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας: το ρομπότ μαγείρεψε μια μπριζόλα, εκτελώντας τις κινήσεις με απόλυτη ακρίβεια – και το εντυπωσιακότερο όλων, κατευθυνόμενο σε πραγματικό χρόνο από έναν μηχανικό που βρισκόταν 1800 χιλιόμετρα μακριά.
Το σχετικό video δείχνει τον χειριστή να φοράει headset εικονικής πραγματικότητας (VR) στην επαρχία Guangdong, στη νότια Κίνα. Οι κινήσεις του καταγράφονται με ακρίβεια και αποστέλλονται άμεσα στον Atom, ο οποίος βρίσκεται σε εργαστήριο στην ανατολική επαρχία Shandong. Το ρομπότ, χάρη στην τεχνολογία που ενσωματώνει, αναπαράγει τις ανθρώπινες κινήσεις με εντυπωσιακή ρευστότητα και ακρίβεια, φτάνοντας –σύμφωνα με την Dobot– σε αποκλίσεις μόλις 0,05 χιλιοστών του μέτρου.
Κατά τη διάρκεια της επίδειξης, ο Atom κατάφερε να εκτελέσει με άνεση εργασίες που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς: σκούπισε τη μπριζόλα με απορροφητικό χαρτί, έριξε λάδι στο τηγάνι στη σωστή ποσότητα, χρησιμοποίησε λαβίδα για να γυρίσει το κρέας και πασπάλισε αλάτι με τα δάχτυλά του, μιμούμενος με ακρίβεια τις ανθρώπινες κινήσεις. Η επιτυχία της επίδειξης δεν περιορίστηκε μόνο στη γαστρονομική δεξιότητα του ρομπότ, αλλά ανέδειξε κυρίως τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου μέσω VR, σε μεγάλες αποστάσεις.
Αν και προς το παρόν ο έλεγχος μέσω εικονικής πραγματικότητας αφορά μόνο το πάνω μέρος του σώματος του ρομπότ, καθώς η κίνηση παραμένει είτε αυτόνομη είτε περιορισμένη, το πείραμα της Dobot ανοίγει τον δρόμο για ένα πλήθος εφαρμογών. Ένα από τα σενάρια που συζητούνται είναι η χρήση ρομπότ σε περιβάλλοντα επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όπως εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας μετά από ατύχημα, ή ακόμη και σε διαστημικές αποστολές σε περιοχές αδύνατες να προσεγγιστούν από ανθρώπινα πληρώματα. Την ίδια στιγμή, και η NASA αναπτύσσει αντίστοιχες τεχνολογίες με το ανθρωποειδές ρομπότ Valkyrie, ωστόσο η επίδειξη της Dobot θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη καθώς ξεπερνά τεχνικές προκλήσεις που σχετίζονται με τη δικτύωση και την καθυστέρηση μεταφοράς δεδομένων σε μεγάλες αποστάσεις.
Διαβάστε επίσης
Ο Atom, το ρομπότ που βρέθηκε στο επίκεντρο αυτής της καινοτομίας, κυκλοφόρησε εμπορικά τον Μάρτιο του 2025 και κοστολογείται περίπου στις 25.500 ευρώ. Είναι εξοπλισμένος με 28 βαθμούς ελευθερίας κίνησης και πέντε πλήρως λειτουργικά δάχτυλα σε κάθε χέρι, σχεδιασμένος ώστε να μπορεί να φέρει εις πέρας περίπλοκες εργασίες που απαιτούν λεπτούς χειρισμούς και ευελιξία.
Η Dobot Robotics ιδρύθηκε το 2015 και αποτελεί μία από τις έντεκα κινεζικές εταιρείες που από το 2024 ξεκίνησαν μαζική παραγωγή προηγμένων ανθρωποειδών ρομπότ. Η στροφή αυτή προς την ενσωμάτωση ρομποτικής τεχνολογίας στην καθημερινή εργασία φαίνεται να επιταχύνεται, με στόχο τη βαθύτερη ενοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και της τηλεπαρουσίας στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
[via]