AOC

AOC C27G2ZU: Η value-for-money πρόταση για gamers [Review]

Η AOC έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να καταστήσει το brand της συνώνυμο των value-for-money οθονών και μάλιστα σε μια εποχή όπου ο ανταγωνισμός έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα λόγω των πολλών επιλογών από διάφορους κατασκευαστές. Οι προσιτές και αξιόπιστες λύσεις της εταιρείας έχουν αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο το καταναλωτικό κοινό, γι’ αυτό άλλωστε σημειώνει εκθετική άνοδο στις πωλήσεις σε όλες τις κατηγορίες.

Το θέμα, ωστόσο, που απασχολεί πολύ την AOC τον τελευταίο καιρό είναι ο χώρος του gaming. Μιλάμε για μια βιομηχανία που αναπτύσσεται εκθετικά και έχει συμπαρασύρει κάθε τι που το αφορά, από οθόνες και περιφερειακά μέχρι…καρέκλες. Αναμενόμενο ήταν, λοιπόν, ότι η εταιρεία θα εντείνει τις προσπάθειες της να προσφέρει αντίστοιχες λύσεις και για αυτήν την κατηγορία. Μία από τις πιο πρόσφατες και αξιόλογες προτάσεις της είναι η AOC C27G2ZU που δοκιμάζουμε εδώ και περίπου ένα μήνα.

aoc-c27g2zu-techgear-review-13.jpg

Πρόκειται για μια οθόνη με κυρτό panel VA μεγέθους 27’’ και ανάλυσης FHD (1920 x 1080), το οποίο προσφέρει ρυθμό ανανέωσης εικόνας έως 240Hz και υποστηρίζει την τεχνολογία AMD FreeSync Premiem, ενώ είναι πιστοποιημένο από την Nvidia ως συμβατό με την τεχνολογία G-Sync. Χρωματικά καλύπτει περίπου το 99% της γκάμας sRGB, διαθέτει υψηλή αντίθεση 3000:1 και είναι αρκετά φωτεινό για χρήση σε γραφείο (300nits).

Κατασκευή

Θα περίμενε κανείς με την τιμή στα €300 ότι η ποιότητα κατασκευής θα έμπαινε σε δεύτερη μοίρα, παρόλα αυτά, η AOC μας εξέπληξε ευχάριστα. Η C27G2ZU χαρακτηρίζεται από premium κατασκευή με καλό βάρος, είναι πανεύκολο το στήσιμο της και ο χρήστης μπορεί πολύ άνετα να προσαρμόσει το ύψος και τη γωνία που επιθυμεί να την τοποθετήσει χωρίς να την “κλειδώνει”. Η κυρτότητα του panel είναι όση ακριβώς χρειάζεται κανείς για να τη χρησιμοποιεί από κοντινή απόσταση χωρίς να αποσυντονίζεται, τα bezels είναι πολύ μικρά και στο πίσω μέρος υπάρχουν ορισμένες κόκκινες λωρίδες που δεν πρόκειται να τις δώσει κανείς σημασία.

Από τα πολύ θετικά στοιχεία το γεγονός ότι διαθέτει πληθώρα υποδοχών και συγκεκριμένα 2x HDMI 2.0, 1x DisplayPort 1.2, 3.5mm headphone hack και 4x USB 3.2 Gen 1, ενώ στο κάτω μέρος υπάρχουν τα κουμπιά πλοήγησης για το μενού των ρυθμίσεων. Σημειώστε ότι στο πίσω μέρος έχουμε και δύο ηχεία stereo, αλλά η ισχύς τους είναι μόλις 2W και η χρήση τους είναι καθαρά για να ακούς τα bleeps από τον υπολογιστή παρά για να απολαύσεις μουσική ή τον ήχο του video game.

Απόδοση - Εμπειρία Χρήσης

Η δική μας χρήση της AOC C27G2ZU έγινε τόσο επάνω σε video games, όσο και σε συνηθισμένη χρήση για την εργασία μας. Ξεκινώντας από το δεύτερο κομμάτι είναι αλήθεια ότι χρειάζεται λίγος χρόνος να συνηθίσεις μια 27’’ κυρτή οθόνη για να δουλέψεις επάνω σε κείμενα και βασική επεξεργασία φωτογραφιών. Στην πορεία, πάντως, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα και μάλιστα επιλέγοντας από το μενού το preset για “κείμενο”, η φωτεινότητα έγινε ιδανική για τέτοιου είδους χρήση.

Γενικότερα, το μενού έχει πάρα πολλές επιλογές και παραμέτρους για να ρυθμίσεις την οθόνη σου επάνω στις δικές σου ανάγκες, είτε μιλάμε για gaming, είτε για παρακολούθηση ταινιών, αγώνων κλπ. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις επιλογές για το HDR, το ρυθμό ανανέωσης εικόνας, τη φωτεινότητα και την αντίθεση, αλλά όταν πατήσετε το κουμπί για το μενού θα δείτε πως…έχει να δώσει. Εδώ να σημειώσουμε και ένα αρνητικό στοιχείο, αυτό της πλοήγησης στο μενού που είναι μάλλον απογοητευτικό όπως συμβαίνει στις περισσότερες οθόνες όλων των κατασκευαστών. Χρειάζεται υπομονή, ειδικά αν θέλετε να τεστάρετε όλες τις διαθέσιμες επιλογές. Το θετικό είναι, βέβαια, ότι οι αλλαγές γίνονται σε πραγματικό χρόνο.

Μια άλλη θετική αυτή τη φορά παρατήρηση έχουμε να κάνουμε για την ταχύτητα στην αναγνώριση της πηγής που δίνει περιεχόμενο στην οθόνη. Έχοντας συνδεδεμένο έναν υπολογιστή, ένα Nintendo Switch και ένα PlayStation 4 στις υποδοχές, η μετάβαση από τη μία συσκευή στην άλλη (δηλαδή από HDMI 1 σε HDMI 2 ή σε DP) πραγματοποιείται ταχύτατα. Εξίσου γρήγορος είναι και ο χρόνος αφύπνισης σε όλες τις συσκευές που δοκιμάσαμε. Σημαντικό, επίσης, το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις την υποδοχή εισόδου όταν “ξυπνάς” την οθόνη. Για παράδειγμα, μπορεί να δουλεύεις στον υπολογιστή από την υποδοχή DP, να τον κλείσεις και στη συνέχεια όταν ανοίξεις π.χ. το PS4 από το HDMI 1, η οθόνη γυρνά αυτόματα σε αυτήν την είσοδο. Ακούγεται ασήμαντο, αλλά όσοι έχετε συνδεδεμένες αρκετές συσκευές σε μία οθόνη καταλαβαίνετε απόλυτα πόσο χρήσιμο είναι.

aoc-c27g2zu-techgear-review.jpg

Ας περάσουμε τώρα σε αυτό που μας “καίει” περισσότερο, το gaming. Η επιλογή panel ανάλυσης 1080p δεν είναι και ό,τι καλύτερο θα περίμενε κανείς, αλλά και πάλι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλα έχουν να κάνουν με την τιμή. Η AOC χρυσώνει αυτήν την επιλογή με τον υψηλό ρυθμό ανανέωσης εικόνας στα 240Hz που όντως δίνει αυτήν την υπέροχη ομαλότητα στην εικόνα, αλλά όχι πάντα. Ανάλογα με το video game που παίζεις και την απόσταση που έχεις από την οθόνη, ενδεχομένως ο τόσο υψηλός ρυθμός να σε “ζαλίσει”. Είναι καλό, λοιπόν, που υπάρχει η επιλογή να τον ρίξεις στα 144Hz που μοιάζει ιδανική επιλογή για αυτό το μέγεθος και αυτήν την ανάλυση.

Στην εξίσωση βάζουμε και την υποστήριξη της τεχνολογίας AMD FreeSync Premium που προσαρμόζει αυτόματα τον ρυθμό ανανέωσης εικόνας ανάλογα με τις δυνατότητες της κάρτας γραφικών, έτσι ώστε να απολαμβάνεις μια όσο το δυνατόν ομαλότερη εικόνα. Στα παιχνίδια που παίξαμε αρκετά αυτό το διάστημα, όπως το Desperados III, το Death Stranding και το Street Fighter V Champion Edition, η απόδοση των χρωμάτων ήταν εξαιρετική και οι μεταβάσεις στις γρήγορες κινήσεις (ειδικά στο Street Fighter V) χωρίς σκαλώματα. Οι πιο απαιτητικοί gamers θα βρείτε σίγουρα τρόπους να βελτιστοποιήσετε την απόδοση μέσα από τις επιλογές που προσφέρονται στο μενού, αλλά μην περιμένετε τις ίδιες επιδόσεις με τα 4K monitors που κοστίζουν πολύ περισσότερο.

aoc-c27g2zu-techgear-review-3.jpg

Συμπέρασμα

Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα στην περίπτωση της AOC C27G2ZU. Πολύ δύσκολα θα βρει κανείς κάτι καλύτερο σε αυτά τα χρήματα. Αν δεν έχετε πρόβλημα με την ανάλυση στα 1080p, η AOC C27G2ZU είναι κορυφαία value-for-money επιλογή.

Loading