Apple: Θα αντικαταστούσε το Google Search με το DuckDuckGo;

Αν μη τι άλλο, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ των εταιρειών και οι αντίστοιχοι έλεγχοι από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές μας δίνουν αρκετό υλικό προκειμένου να κατανοήσουμε ως έναν βαθμό τι συμβαίνει παρασκηνιακά στον κόσμο της Τεχνολογίας.

Στην παρούσα φάση έχει έρθει στο επίκεντρο μια υπόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που επιχειρεί να πείσει το δικαστήριο πως η Google ακολουθούσε πρακτικές που βλάπτουν τον ανταγωνισμό προκειμένου να επιβάλει την χρήση της δικής της μηχανής αναζήτησης ως προεπιλεγμένη στις συσκευές διάφορων κατασκευαστών. Η Google αρνείται φυσικά τις κατηγορίες ισχυριζόμενη πως απλά το δικό της προϊόν είναι καλύτερο και γι’ αυτό επελέγη από τους συνεργάτες της. Δεν συμμερίζονται, ωστόσο, την ίδια άποψη η Microsoft και η DuckDuckGo.

Την περασμένη εβδομάδα ο CEO της πρώτης, Satya Nadella, κατέθεσε στο δικαστήριο πως όχι απλά προσπάθησαν να πείσουν την Apple να αντικαταστήσει το Google Search με το Microsoft Bing στις συσκευές της, αλλά ήταν διατεθειμένοι να χάσουν έως και $15 δισ. (!) τον χρόνο και να κρύψουν το brand «Bing» για να εξασφαλίσουν την συνεργασία. Εξάλλου, υπήρξαν και συζητήσεις για πώληση ολόκληρου του τμήματος Microsoft Bing στην Apple.

Σε ό,τι αφορά την DuckDuckGo, ο CEO της εταιρείας, Gabriel Weinber, κατέθεσε πως έγιναν συζητήσεις από κοντά με στελέχη της Apple για την χρήση της δικής της μηχανής αναζήτησης τόσο το 2016, όσο και τα επόμενα δύο χρόνια (2017-2018), με την Apple να εκφράζει έντονο ενδιαφέρον για στροφή στο DuckDuckGo από το 2019, αλλά να κωλύεται λόγω του συμβολαίου με τη Google (σ.σ. και τα $15 δισεκατομμύρια που «τσεπώνει» κάθε χρόνο...)

Υπάρχει, βέβαια, και κατάθεση του John Giannandrea, αντιπρόεδρο του τμήματος Machine Learning και AI της Apple, ο οποίος διευκρίνισε πως η Apple δεν ήταν σίγουρη πως οι ισχυρισμοί της DuckDuckGo για την απόλυτη ιδιωτικότητα ήταν ακριβείς, καθότι η μηχανή αναζήτησης βασίζεται εν μέρει στις υποδομές και των κώδικα της Microsoft για να λειτουργήσει. (Ποιος ξέρει, ίσως προχωρήσει το Apple Search…)

Καταλήγοντας, ο Weinberg τόνισε πως η DuckDuckGo είχε συζητήσεις και με τις Samsung, Mozilla και Opera για να χρησιμοποιήσουν την δική της μηχανή αναζήτησης ως προεπιλογή στους web browsers και τις συσκευές τους, αλλά δεν προχώρησε καμία σε συμφωνία λόγω των συμβολαίων τους με τη Google.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα κρίνει το δικαστήριο αυτές τις δεσμεύσεις της Google με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές συσκευών και web browsers για να έχουν το Google Search ως προεπιλογή, αλλά για την ώρα μπορούμε να κρατήσουμε και τα παρακάτω:

  • Η Microsoft καιγόταν να συνεργαστεί με την Apple για το Microsoft Bing, είτε μέσω πώλησης του τμήματος, είτε ακόμα και με τεράστια χασούρα
  • Το DuckDuckGo ίσως δεν είναι (ή έστω δεν ήταν) και τόσο απόλυτα προστατευτικό για την ιδιωτικότητα του χρήστη
  • Μεγάλες εταιρείες όπως οι Apple, Samsung, Mozilla και Opera διερευνούν εναλλακτικές λύσεις για να παραμερίσουν το Google Search

[via]

Loading