Apple: Το sideloading είναι ο καλύτερος φίλος του κυβερνοεγκληματία

H παράπλευρη φόρτωση ή αλλιώς το sideloading είναι ο καλύτερος φίλος ενός εγκληματία στον κυβερνοχώρο και η ενσωμάτωση του στο iPhone θα μπορούσε να αποβεί μοιραία, είπε ο senior vice president της Apple, Craig Federighi.

Ο Federighi, ο οποίος επιβλέπει τα τμήματα λογισμικού iOS και macOS της Apple, εξέφραζε συνεχώς τις ανησυχίες του σχετικά με τον προτεινόμενο νόμο για τις ψηφιακές αγορές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος εάν ψηφιστεί θα απαιτήσει από την Apple να επιτρέπει στους χρήστες να εγκαθιστούν εφαρμογές εκτός του App Store.

Το γεγονός ότι δεν επιτρέπεται το sideloading σε iOS είναι αυτό που το καθιστά ένα ασφαλές περιβάλλον για τους χρήστες. Ο Federighi είπε ότι πραγματοποιούνται 5 εκατομμύρια μηνιαίες επιθέσεις σε Android λόγω του sideloading και επεσήμανε ότι εάν η Apple αναγκαστεί να αφήσει στους χρήστες να εγκαταστήσουν εφαρμογές εκτός του App Store, τότε «οι πύλες θα είναι ανοιχτές για κακόβουλο λογισμικό».

Ο Federighi πρότεινε επίσης μια λύση κατά την οποία οι χρήστες θα αποφασίζουν εάν θα αναλάβουν τον κίνδυνο να εγκαταστήσουν τέτοιες εφαρμογές. Το πρόβλημα είναι ότι «οι εγκληματίες είναι έξυπνοι και είναι πολύ καλοί στο να κρύβονται σε κοινή θέα» και ότι ακόμη και ενημερωμένοι χρήστες μπορεί να παραπλανηθούν από ιστότοπους ή ακόμη και να «μολυνθούν» από ψεύτικα καταστήματα εφαρμογών τα οποία θα είναι εγκατεστημένα στις συσκευές τους.

Προσπαθώντας να καταστήσει προφανείς τις συνέπειες που θα επέφερε το sideloading, o Federighi επικαλέστηκε ακόμα ένα επιχείρημα, λέγοντας ότι εάν η Apple επέτρεπε την παράπλευρη φόρτωση, «ορισμένες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα θα προσπαθήσουν να αποφύγουν την "ενοχλητική" προστασία απορρήτου του App Store για να κάνουν διαθέσιμες τις εφαρμογές τους μόνο μέσω sideloading».

Σύμφωνα με τον Federighi, οι απαιτήσεις για το απόρρητο της Apple στο App Store υπερβαίνουν εκείνες του νόμου και οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν κάλλιστα να αναγκάσουν τους πελάτες να επιλέξουν μεταξύ «του να χάσουν επαφή με τους φίλους τους στο Διαδίκτυο ή να αναλάβουν τους κινδύνους του sideloading ».

Ο Federighi ξεκαθάρισε ότι το sideloading υπονομεύει την ασφάλεια των χρηστών και θέτει σε κίνδυνο τα δεδομένα τους. Ωστόσο, όλες οι ανησυχίες για το iOS οδηγούν σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα. Από τη στιγμή που ο Federighi ηγείται της ομάδας λογισμικού iOS και macOS, πώς είναι εφικτό το sideloading για macOS χωρίς να πλήττονται οι συσκευές από επιθέσεις κακόβουλων λογισμικών και γιατί αυτό δεν μπορεί να συμβεί για iOS;

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr


Loading