Αυτό το ατομικό ρολόι δεν θα χάσει δευτερόλεπτο πιθανότατα μέχρι το τέλος του κόσμου

atomic_clock

Το πιο ακριβές ρολόι του κόσμου έγινε ακόμη πιο ακριβέστατο, καθώς μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις που πραγματοποίησε το National Institute of Standards and Technology (NIST) θεωρητικά θα χάνει μόλις ένα δευτερόλεπτο κάθε 15 δισεκατομμύρια χρόνια...

Με απλά λόγια, το ατομικό ρολόι του NIST λειτουργεί ως εξής: Διαθέτει στο κέντρο του ένα σύμπλεγμα ατόμων Στροντίου (Sr) τα οποία διατηρούν την θέση τους χάριν σε μια διάταξη από lasers που δημιουργούν ένα οπτικό πλέγμα. Όταν "παγιδευτούν" σε αυτό το πλέγμα, το ρολόι χρησιμοποιεί μια σταθερή κόκκινη δέσμη laser για να προκαλεί μεταπηδήσεις μεταξύ δύο ενεργειακών καταστάσεων, με αποτέλεσμα τα άτομα του Sr να δονούνται σε απίστευτη ταχύτητα. Σκεφτείτε, λοιπόν, έναν ατομικό μετρονόμο που μπορεί να μετρά απειροελάχιστα χρονικά διαστήματα.

Οι ερευνητές κατόρθωσαν να βελτιστοποιήσουν την ακρίβεια και τη σταθερότητα του ρολογιού ελαττώνοντας την θερμότητα του περιβάλλοντος χώρου, επειδή μπορεί να επηρεάζει την ταχύτητα αντίδρασης των ατόμων στο κόκκινο laser. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον τριπλασιασμό της ακρίβειας σε σύγκριση με το περυσινό ρεκόρ!

Όπως αναφέρουν, η ακρίβεια του ρολογιού είναι τόσο μεγάλη που δεν επηρεάζεται από τις ελαφριές διακυμάνσεις στον χρόνο και στην βαρύτητα που προκαλούνται αν ανυψωθεί ή χαμηλωθεί για μερικά εκατοστά.

[via]

Loading